Ανοίγει ο δρόμος για τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

2014-11-10 18:14
Ανοίγει ο δρόμος για τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Το πρώτο βήμα μετά την Διακήρυξη του Καΐρου, είναι η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου, έκανε γνωστό ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για μια νέα τριμερή συνάντηση με το Ισραήλ και την Ελλάδα, δήλωσε ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι το πρώτο βήμα μετά την Διακήρυξη του Καΐρου, είναι η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου, ενώ πολύ σύντομα ο Πρόεδρος της Αιγύπτου θα επισκεφθεί την Κύπρο.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει τριμερής συνάντηση με το Ισραήλ και την Ελλάδα, διευκρίνισε ότι «η τριμερής Σύνοδος στο Κάιρο δεν περιορίζεται στις τρεις χώρες, αλλά ανοίγει το δρόμο και σε άλλα κράτη της περιοχής να συνεργαστούν και να συμμετάσχουν είτε εξ ολοκλήρου είτε σε επιμέρους τομείς».

Επεσήμανε ότι «την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία για μια νέα τριμερή με την Ελλάδα και το Ισραήλ. Είναι σε αρχικά στάδιο και όταν υπάρξει κάτι πιο συγκεκριμένο θα ανακοινωθεί». Επί του παρόντος θα υπάρξει μία επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη στο Ισραήλ στις 2 Δεκεμβρίου.

Αναφερόμενος στη Διακήρυξη του Καΐρου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι οι αρχηγοί των τριών κρατών έχουν ορίσει τους Υπουργούς Εξωτερικών ως υπεύθυνους για την υλοποίηση των όσων αναφέρονται στην Κοινή Διακήρυξη, η οποία ξεκαθαρίζει με πολύ σαφή τρόπο το πλαίσιο στο οποίο θα λειτουργήσει αυτή η συνεργασία.

Όπως ανέφερε, το πρώτο βήμα είναι η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, στις 23 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Ενέργειας της Αιγύπτου θα είναι στην Κύπρο για διμερείς συναντήσεις με τον Κύπριο ομόλογό του, «για να δούμε στην πράξη πώς προχωράμε πιο συγκεκριμένα με αυτά που περιγράφονται και στη διακήρυξη, αλλά και τις προθέσεις των δύο χωρών».

Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Αιγύπτου θα επισκεφθεί την Κύπρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ο Πρόεδρος της Αιγύπτου «αποδέχθηκε πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας να επισκεφθεί την Κύπρο και μάλιστα ανέφερε ότι η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα».

Ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης  ξεκαθάρισε ότι η τριμερής Σύνοδος και η διακήρυξη δεν στρέφεται εναντίον κανενός κράτους.

Τα κράτη της περιοχής, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, «συνεργάζονται βάσει του διεθνούς δικαίου, βάσει των κοινών στόχων και επιδιώξεων που έχουν στην περιοχή και βάσει των κοινών προβλημάτων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτός είναι ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος και αυτό είναι το μήνυμα προς την Τουρκία για επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή».

Ανέφερε ακόμη ότι όταν ξεκίνησε «η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είχαμε πει ότι η ενέργεια της Τουρκίας δεν ενοχλεί μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία. Ενοχλεί και τα γειτονικά κράτη».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει θαλάσσια σύνορα με τα κράτη της περιοχής και κατ΄ επέκταση οι ενέργειες της Τουρκίας ανά πάσα στιγμή μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα και στα γειτονικά κράτη. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε και η σχετική αναφορά χθες στη διακήρυξη, μια ξεκάθαρη αναφορά, που καλεί την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες της», επεσήμανε.

Πηγή : www.e-volos.gr