Βριλήσσια-«Τέλειοι Ξένοι» από το καλοκαιρινό Cine-Δράση Πέμπτη 29 Ιουνίου, 9:00μμ στο Β΄ Γυμνάσιο Βριλησσίων Ταϋγέτου και Ξάνθης

2017-06-26 08:42

Κατ΄εξαίρεση αυτή την εβδομάδα, η προβολή της ταινίας «Τέλειοι Ξένοι» δεν θα γίνει την Τετάρτη, όπως οι επόμενες προβολές, αλλά την Πέμπτη 29 Ιουνίου, επειδή την προσεχή Τετάρτη γίνεται η γιορτή αποφοίτησης των μαθητών του Β΄ Λυκείου που γειτονεύει με το Β΄Γυμνάσιο, όπου γίνονται οι προβολές του Cine-Δράση. Και επειδή τα παιδιά έχουν σκοπό να διασκεδάσουν -και δικαίως αφού τελειώνουν 12 χρόνια σπουδών- προτιμήσαμε να τα αφήσουμε να το ευχαριστηθούν και να ευχαριστηθούμε και εμείς την ταινία μας την Πέμπτη αντί της Τετάρτης!


«Οι τέλειοι ξένοι» του Paolo Genovese είναι μια έξυπνη, επίκαιρη και εξαιρετικά επιτυχής κωμωδία για την ειλικρίνεια, την εμπιστοσύνη, τα μικρά ένοχα μυστικά που ποτέ δεν αποκαλύπτονται στις σχέσεις των ανθρώπων, όσο βαθιές και μακρόχρονες να είναι αυτές, όσο «τέλειες» και αν παρουσιάζονται. Ένα φιλμ για το πόσο καλά γνωρίζουμε αυτούς που πλαισιώνουν την καθημερινότητά μας και ειδικά όσους έχουμε επιλέξει να είναι οι φίλοι μας, οι σύντροφοί μας, το άλλο μας μισό. Ένα φιλμ για τον τρόπο που οι νέες τεχνολογίες, εν προκειμένω τα κινητά τηλέφωνα, με τα θετικά και τα αρνητικά τους έχουν εισβάλλει, καθορίζουν τη ζωή μας και κυρίως κρατούν πάντα παγιδευμένο ένα κομμάτι από την ιστορία και την προσωπικότητα του καθενός μας.

Οι «Τέλειοι Ξένοι» του σεναρίου είναι στην πραγματικότητα επτά πολύ στενοί φίλοι, γνωστοί από την παιδική τους ηλικία οι περισσότεροι, που μετά από πρόσκληση δύο εξ αυτών, του Ρόκο και της Εύας, συγκεντρώνονται να απολαύσουν όλοι μαζί στην βεράντα του διαμερίσματος τους την υπέροχη θέα από την ολική έκλειψη σελήνης που πρόκειται να συμβεί γύρω στα μεσάνυχτα. Αυτοί οι 7 άνθρωποι, 3 ζευγάρια και ένας χωρισμένος που μόλις έχει βρει ταίρι, αλλά προς απογοήτευση όλων προσέρχεται χωρίς την αγαπημένη του, ξεκινούν γύρω από το στρωμένο τραπέζι μια ήρεμη φιλική βραδιά, ανταλλάσοντας πειράγματα και συζητώντας τα προβλήματα και τις αναποδιές της καθημερινότητας. Ολόκληρη η ιστορία και το μυστήριο της ταινίας πυροδοτείται από μια συζήτηση για τα κινητά τηλέφωνα και το πόσο αυτά επηρεάζουν τις ανθρώπινες σχέσεις.

Με αφορμή αυτή την κουβέντα και για να γίνει η βραδιά πιο ενδιαφέρουσα, η οικοδέσποινα θα προτείνει να παίξουν όλοι μαζί ένα παιχνίδι. Σύμφωνα με την πρότασή της, θα πρέπει όλοι να βάλουν τα κινητά τους στο τραπέζι και να μοιραστούν το περιεχόμενο οποιασδήποτε κλήσης δεχτούν κατά τη διάρκεια της βραδιάς, είτε πρόκειται για συνομιλία, υπενθύμιση, μήνυμα ή email. Τα μηνύματα θα διαβάζονται φωναχτά σε όλους, ενώ τα τηλεφωνήματα θα απαντιούνται με ανοικτή ακρόαση. Η πρότασή της γι αυτό το παιχνίδι, που μόνον φαινομενικά είναι αθώο, αλλά στην πραγματικότητα είναι παγίδα αντιμετωπίζεται με αμηχανία. Κανένας δεν θα ήθελε να παίξει, αλλά και κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί, αφού μια άρνηση θα τον καθιστούσε ύποπτο έλλειψης ειλικρίνειας προς τους υπόλοιπους.

Όσο και να διστάζουν, τελικά θα συμφωνήσουν να παίξουν παίρνοντας ο καθένας το «αθώο» ύφος αυτού που δεν έχει τίποτα να κρύψει από τους καλύτερους του φίλους και το σύντροφό του. Τα κινητά θα πάρουν τη θέση τους στην μέση του τραπεζιού, το παιχνίδι θα ξεκινήσει και από αυτή την στιγμή και μετά όλα θα πάνε κυριολεκτικά στραβά. Οι «τέλειες» σχέσεις ανατρέπονται. Άγνωστες σκέψεις, γνώμες, ασήμαντες ή σημαντικές αποφάσεις τώρα αποκαλύπτονται και φαίνονται συγκλονιστικές ή ακατανόητες για τους άλλους. Και όσο η σελήνη σκοτεινιάζει από τη σκιά της γης, αρχίζει να διαφαίνεται ότι κανένας δεν είναι απολύτως αθώος και οι φίλοι και τα ζευγάρια, παρά τη μακρόχρονη και στενή τους σχέση, έχουν σκοτεινές πλευρές που δεν υποψιαζόταν ποτέ ο ένας για τον άλλον.

Η ροή απρόσμενων ειδήσεων είναι καταιγιστική, τα μικρά ή μεγαλύτερα, αθώα ή ένοχα μυστικά αρχίζουν να αποκαλύπτονται το ένα μετά το άλλο, η χαρούμενη παρέα βρίσκεται αναπόφευκτα σε εφιαλτικά άβολη κατάσταση, από φίλοι μετατρέπονται σε αγνώστους και οι ευαίσθητες ανάμεσά τους ισορροπίες αρχίζουν να κλονίζονται.
Η ταινία διαθέτει ορισμένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά των φιλμ δωματίου, που ακριβώς επειδή δε προσφέρουν δράση προσπαθούν πολύ περισσότερο να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών μέχρι την τελευταία στιγμή.

Το σενάριο είναι απλό αλλά αυθεντικό και πειστικό, οι ιδέες ενδιαφέρουσες, οι διάλογοι έξυπνοι και καλογραμμένοι και οι καταστάσεις οικείες για μεσογειακούς λαούς σαν εμάς που περνάμε ατελείωτες ώρες με φίλους ή οικογένειες γύρω από ένα τραπέζι συζητώντας για τα πάντα. Η αγωνία χτίζεται σιγά-σιγά μετά από κάθε χτύπημα του τηλεφώνου, προκαλώντας στο θεατή περιέργεια, έντονο προβληματισμό και αισθήματα που κυμαίνονται ανάμεσα στο γέλιο, τη θλίψη, το θυμό. Και παρόλο που κυριαρχεί η χιουμοριστική διάθεση, η ταινία επεκτείνεται και στη σκοτεινή διάσταση του σύγχρονου ανθρώπου, τα πάθη του, τις ενοχές του και τις αδυναμίες του. Το απρόσμενο φινάλε ανατρέπει με πολύ έξυπνο τρόπο τα δεδομένα κάνοντας το αποτέλεσμα πιο απολαυστικό. Το καστ των πρωταγωνιστών είναι αξιόλογο, επιλεγμένο ανάμεσα στους καλύτερους ηθοποιούς της γειτονικής χώρας. Οι ερμηνείες, με προεξέχουσα αυτή της Alba Rohrwacher, φυσικές και άκρως ενδιαφέρουσες.

Το «Perfetti Sconosciuti» κέρδισε κοινό και κριτικούς, αποδείχτηκε η πλέον εμπορική ταινία στην Ιταλία, κέρδισε 13 Βραβεία και είχε συνολικά 25 υποψηφιότητες σε διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Σάρωσε κυριολεκτικά το 2016 στα Βραβεία David di Donatello (τα ιταλικά Όσκαρ) αποσπώντας μεταξύ άλλων το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Σεναρίου. Το φιλμ διασκευάστηκε στα ελληνικά από τον Θοδωρή Αθερίδη με πρωταγωνιστές ένα άκρως τηλεοπτικό καστ. Με τίτλο «Τέλειοι Ξένοι» κυκλοφόρησε στις ελληνικές αίθουσες τα περασμένα Χριστούγεννα και αυτός είναι ο λόγος που η πρωτότυπη ταινία δεν παίχτηκε στην χώρα μας.


Ιταλία 2016. Διάρκεια: 97΄. Σκηνοθεσία: Paolo Genovese. Σενάριο: Filippo Bologna, Paolo Costella, Paolo Genovese, Paola Mammini, Rolando Ravello. Πρωταγωνιστούν: Giuseppe Battiston, Anna Foglietta, Marco Giallini, Edoardo Leo Valerio Mastandre Alba Rohrwacher, Kasia Smutniak Benedetta Porcaroli.

Ώρα σε Βριλήσσια:

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com