"Τα πλεονεκτήματα του να είσαι στο περιθώριο" από το Cine-Δράση

2016-10-04 17:31

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, 8:15΄μμ, ΤΥΠΕΤ

Θεματικά αυτή η ταινία είναι πολλά πράγματα μαζί: Αντισυμβατική ιστορία αγάπης, ευαίσθητο και ειλικρινές πορτρέτο για τις άβολες στιγμές της εφηβείας και τη διαδρομή προς την ενηλικίωση μέσω της οποίας κάθε νέος συναντά, επώδυνα ή όχι, τον αληθινό κόσμο. Καταγγελία και μαζί διέξοδος για την σχολική παρενόχληση και την απομόνωση που αυτή συνεπάγεται. Ωδή για τη φιλία και την αξία των φίλων, των συμμάχων δηλαδή σε αυτή τη μάχη, που η παρουσία τους ή τα δώρα τους σε βγάζουν από τις δύσκολες στιγμές, σου χαρίζουν ανυπόκριτη ευτυχία και σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι ο κόσμος σου ανήκει. Όλος.

To φιλμ διαδραματίζεται σε ένα αμερικάνικο σχολείο τη δεκαετία του΄90. Παρακολουθεί τον Τσάρλι, ένα ευφυές, ευαίσθητο και από αυτήν την άποψη «ελαττωματικό» παιδί κατά τη διάρκεια μιας συναρπαστικής, τραυματικής, αγχωτικής, αλλά τελικά απόλυτα θριαμβευτικής πρώτης σχολικής χρονιάς. Ο ήρωας μας, εκ πρώτης όψεως είναι περίεργος και μοναχικός, συμπαθής, χαριτωμένος, δειλός και σχεδόν ανύπαρκτος, όπως οι περισσότεροι έφηβοι και ευγενικός τόσο που επιτρέπει στους άλλους να τον πληγώνουν. Διαθέτει χαρίσματα και αρετές, που δεν τα ξέρει γιατί δεν οδηγούν στην αποδοχή των άλλων. Ξεκινά την πρώτη μέρα στο λύκειο με το φόβο ότι δε θα κάνει κανένα φίλο και, κατά κάποιο τρόπο, ο φόβος αυτός επιβεβαιώνεται. Άπειρος και εσωστρεφής δεν συγχρωτίζεται με τα θορυβώδη δημοφιλή παιδιά του σχολείου και καταλήγει απομονωμένος στο περιθώριο.
Αλλά διαθέτει ισχυρά πλεονεκτήματα: πάντα προσπαθεί να βρει χαρά στη ζωή, κοιτάζει με ορθάνοιχτα μάτια και επηρεάζεται από όσα συμβαίνουν γύρω του, απορροφά τις κοινωνικές και οικογενειακές πιέσεις, αφομοιώνει τα δικά του παθήματά και βρίσκεται σε φάση αναμονής, περιμένοντας «μέρες καλύτερες να έρθουν». Κατά μία έννοια, είναι ευάλωτος αλλά γενναίος, δίνει τον αγώνα του με ψυχή και σθένος, χωρίς να είναι σίγουρος ότι μπορεί να αντέξει τις κακουχίες.

Σε μια από τις ασκήσεις γενναιότητας, πάει ολομόναχος σ' έναν ποδοσφαιρικό αγώνα όπου γνωρίζει τυχαία τη Σαμ και τον Πάτρικ δυο πολύ καλούς φίλους και ετεροθαλή αδέλφια που μαζί κάνουν ένα ευπαρουσίαστο δίδυμο και δείχνουν να μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κατάσταση. Στην πορεία γίνεται μέλος της παρέας τους, μιας ομάδας τελειοφοίτων και μεγαλύτερών του μαθητών. Στον Πάτρικ που είναι τρομερά ενδιαφέρον τύπος, πνευματώδης, και γεμάτος αυτοπεποίθηση ο Τσάρλι αναγνωρίζει την αδελφή ψυχή, στην όμορφη Σαμ τον έρωτα της ζωής του. Οι νέοι φίλοι του τον εκτιμούν και του το δείχνουν, τον προστατεύουν, τον ενθαρρύνουν να ανοίγεται στους άλλους. Τον εισάγουν στη μουσική, τον κινηματογράφο, τον έρωτα και τη ζωή. Σιγά-σιγά, μέσα από την αποδοχή των άλλων μαθαίνει και αυτός να μη φοβάται, να εκτιμά τον εαυτό του, αποκτά αυτοπεποίθηση και την πολύτιμη αίσθηση ότι ανήκει κάπου.

Η ταινία του Stephen Chbosky, βασίζεται στο δικό του μυθιστόρημα “The Perks Of Being A Wallflower”(1999), που έχει γίνει ένα από τα αγαπημένα βιβλία της νεολαίας στις ΗΠΑ. Κάτι σαν τον «Φύλακα στη Σίκαλη» της εποχής μας, που σε μερικά σχολεία το προτείνουν ενώ σε άλλα το απαγορεύουν. «Έγραψα το βιβλίο για πολύ προσωπικούς λόγους», λέει ο Chbosky. «Περνούσα μια μία πολύ δύσκολη περίοδο στην προσωπική μου ζωή. Αλλά είχα φτάσει σε ένα σημείο που ήμουν πλέον έτοιμος να γράψω γιατί οι καλοί άνθρωποι πρέπει να βιώνουν τόσο άσχημες καταστάσεις και πως μια “οικογένεια” φίλων μπορεί να σε βοηθήσει να τις ξεπεράσεις. Χρειαζόμουν πραγματικά απαντήσεις για μένα και ήταν σαν ο Τσάρλι να με σκούντησε στον ώμο και να μου είπε: «Είμαι έτοιμος να πω την ιστορία μου.» «Δεν προσπάθησα να ικανοποιήσω ή να αγγίξω τους πάντες. Προσπάθησα να πω τη δική μου αλήθεια… Είπα αυθεντικά την ιστορία μου και πιστεύω πως το κοινό το σεβάστηκε».

Ο σκηνοθέτης συγκέντρωσε ένα τρομερό καστ για το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, συμπεριλαμβανομένου ενός χαρισματικού τρίο από τους Emma Watson, Logan Lerman και Ezra Miller στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ο Lerman ένα αναδυόμενο αστέρι, που υποδύεται τον Τσάρλι, δίνει μια λεπτή και θετική ερμηνεία που αναδεικνύει όλη την αγνή ψυχή του ήρωα του. Ο Ezra Miller είναι εξαιρετικός ως Πάτρικ, το ίδιο και η Watson ως Σαμ. Για να υποδυθούν τη μητέρα, τον πατέρα και τη θεία του Τσάρλι ο Chbosky διάλεξε αντίστοιχα τους βετεράνους ηθοποιούς Kate Walsh, Dylan McDermott και Melanie Lynskey, που είναι κάτι περισσότερο από επαρκείς.


Η ταινία συμπληρώνεται με τις τέλειες μουσικές της εποχής από τους Smiths και Sonic Youth που ακούγονται σε όλη τη διάρκεια της. Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν ως αποτέλεσμα ένα φιλμ πλούσιο, ενδιαφέρον, αληθινό, ειλικρινές συναισθηματικά, μια τρυφερή κομεντί που ξεφεύγει από τα συνήθη κλισέ των αμερικάνικων ταινιών του είδους της, που παρουσιάζουν τους έφηβους ως κάφρους.

Όταν βρίσκεσαι στην ενήλικη ζωή συνήθως ξεχνάς τα προβλήματα, πολλά από αυτά αμφιλεγόμενα, που στην εφηβεία σου ράγιζαν την καρδιά. Αλλά με αυτή την ταινία συνειδητοποιείς ότι πάντα υπάρχουν νεαρά παιδιά που αισθάνονται άσχημα όταν είναι μόνα τους, θεωρούν ότι κανείς δεν τα ακούει και δεν τα νοιάζεται. Τα περισσότερα σιωπούν, βιώνουν μόνα τους το δράμα, μερικά μάλιστα αμφιταλαντεύονται στην ανάγκη να δώσουν ένα τέλος, ακόμα και οδυνηρό. Η ταινία ακριβώς αυτό μας μαθαίνει: την ανάγκη να σπάσει αυτή η σιωπή και οι νέοι να μιλούν για αυτά που βιώνουν.

Η ταινία απέσπασε πολλές διακρίσεις και βραβεία για την ίδια και τους συντελεστές της, ανάμεσά τους: Βραβείο Teen Choice, καλύτερης δραματικής ταινίας (2013), Βραβείο καλύτερης πρώτης ταινίας Ανεξάρτητου Πνεύματος (2013), Βραβείο της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Καλύτερου γυναικείου ρόλου για την Έμμα Γουάτσον, (Σαν Ντιέγο Καλιφόρνια 2012), Βραβείο People’s Choice (2013) Καλύτερης ηθοποιού σε δραματική ταινία και πάλι για την Έμμα Γουάτσον.


ΗΠΑ, 2012. Διάρκεια:103'. Σκηνοθεσία-Σενάριο: Stephen Chbosky. Πρωταγωνιστούν: Emma Watson, Nina Dobrev, Paul Rudd, Logan Lerman, Mae Whitman, Melanie Lynskey, Ezra Miller, Kate Walsh ,Dylan McDermott Johnny Simmons, Nicholas Braun.