Τα ναι και τα όχι της άσκησης με τον σκύλο σας

2018-03-13 17:17

runwithdogromanou2.jpg

Ο σκύλος σας μπορεί να αποτελέσει τον ιδανικό σας σύντροφο στην άσκηση. Και είναι λογικό- ένας σκύλος έχει απεριόριστη ενέργεια. Όταν επίσης σας περιμένει με το λουρί στο στόμα να τον πάτε βόλτα, είναι το ιδανικό κίνητρο για άσκηση!

Πώς μπορείτε να κάνετε τη βόλτα σας ιδιαίτερα διασκεδαστική τόσο για εσάς όσο και για τον καλύτερο (χνουδωτό) σας φίλο;

Κάντε δοκιμές
Όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα ζώα έχουν ανάγκη από καθημερινή άσκηση. Δυστυχώς όμως, στις ΗΠΑ, τα κατοικίδια αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με τους ιδιοκτήτες τους: είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε ποσοστό 52%. Το περπάτημα ή το τρέξιμο με το ζωάκι σας είναι ένας τρόπος για να αρχίσετε και εσείς να κινείστε περισσότερο. Ωστόσο, δεν είναι κάθε ράτσα κατάλληλη στο να αρχίσει να διανύει μονομιάς πολλά χιλιόμετρα. Δοκιμάστε τις αντοχές σας, τόσο τις δικές σας όσο κι εκείνες του σκύλου σας.
Πριν ξεκινήσετε τις διαδρομές σας, σιγουρευτείτε ότι ο σκύλος σας μπορεί να ανταπξέλθει. Ένας ηλικιωμένος σκύλος μπορεί να έχει προβλήματα με τις αρθρώσεις του, τα σκυλιά με κοντά πόδια μπορεί να μην μπορούν να ακολουθήσουν τον ρυθμό σας, ενώ οι μεγαλύτερες ράτσες μπορεί να είναι επιρρεπείς στη δυσπλασία του ισχίου.

Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας
Αν δεν είστε σίγουρος ότι ο σκύλος σας μπορεί να σας συντροφεύσει στο τρέξιμο, ρωτήστε τον κτηνίατρό σας. Ο κτηνίατρος μπορεί να σας δώσει και σχετικές διατροφικές συμβουλές.

Μην ξεκινάτε την άσκηση πολύ νωρίς
Αν ο σκύλος σας είναι ακόμη κουτάβι, χρειάζεται προσοχή. Το τρέξιμο σε μια σκληρή επιφάνεια μπορεί να καταστρέψει τις αρθρώσεις του, που δεν έχουν σχηματιστεί ακόμη πλήρως. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας πότε είναι ασφαλές να ξεκινήσετε.

Ξεκινήστε αργά
Ένας άνθρωπος που δεν ασκείται δεν μπορεί απλώς να σηκωθεί και να αρχίσει να τρέχει χιλιόμετρα. Η πολλή άσκηση, σε έναν μη συνηθισμένο οργανισμό, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμού. Το ίδιο ισχύει και για τον σκύλο σας. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα, όπου θα αυξάνετε σταδιακά την ένταση της άσκησης.

Μην παραλείπετε την προθέρμανση
Ξεκινήστε την άσκησή σας με λίγο περπάτημα ή τζόγκινγκ. Θα προστατεύσει τόσο εσάς όσο και τον σκύλο σας από τους τραυματισμούς.

Μην ξεχνάτε την προστασία από τα τσιμπούρια
Περνώντας χρόνο με τον σκύλο σας έξω από το σπίτι, αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος να κολλήσει τσιμπούρια. Προστατεύστε τον εαυτό σας χρησιμοποιώντας ένα ειδικό σπρέι, φορέστε μακριές κάλτσες και τσεκάρετε ότι και ο σκύλος σας προστατεύεται επαρκώς.
Μετά τη βόλτα, ελέγξτε και το σώμα σας και αυτό του σκύλου σας, για απρόσκλητους επισκέπτες.

Μην το αφήνετε να σας τραβάει
Μην χρησιμοποιείτε πολύ μακρύ λουρί γιατί μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιλύει. Η μύτη του σκύλου σας πρέπει να είναι κοντά στο γόνατό σας.
Όταν προσπαθείτε να του διδάξετε να τρέχει μαζί σας, κρατήστε το κοντά και όταν περπατάτε.

Κάντε διαλείμματα για να πιείτε νερό
Ο σκύλος δεν θα σας πει πότε διψάει, επομένως αναζητήσετε για τα προειδοποιητικά σημάδια. Είναι σημαντικό να σταματάτε για νερό κάθε δέκα λεπτά, ιδίως αν ο καιρός είναι πολύ ζεστός.

Μην τρέχετε όταν κάνει πολλή ζέστη
Οι σκύλοι ζεσταίνονται πιο πολύ από τους ενήλικες, καθώς έχουν τρίχωμα και δεν ιδρώνουν. Είναι επομένως πολύ σημαντικό να είστε προσεκτικοί όταν κάνει ζέστη έξω, αποφεύγοντας το τρέξιμο τις πολύ ζεστές ημέρες. Επίσης, είναι καλό να το κουρεύετε όταν έχει ζέστη, αποφεύγοντας τις υπερβολές. Αν το παρακάνετε, ο σκύλος σας θα κινδυνεύει από ηλιακό έγκαυμα! Φροντίστε να τρέχετε στη σκιά όταν κάνει πολλή ζέστη, αποφεύγετε το τρέξιμο στην άσφαλτο, στην άμμο και όπου μπορεί ο σκύλος σας να κάψει τα πέλματά του. Βάλτε την παλάμη σας για δέκα δευτερόλεπτα στην επιφάνεια ή την γυμνή σας πατούσα. Αν είναι πολύ ζεστή για εσάς τότε είναι και για τον σκύλο σας.

Eλέγχετε τα πέλματά του σκύλου σας
Ελέγχετε τα πέλματα του σκύλου σας όταν επιτρέφετε από τη βόλτα σας για να δείτε αν έχει κάποιο κόψιμο ή κάποιον τραυματισμό, ιδίως αν έχετε τρέξει σε θερμό έδαφος ή σε βραχώδεις περιοχές.

Διασκεδάστε όσο περισσότερο μπορείτε
Αό τη στιγμή που το σκυλί σας θα μάθει να τρέχει μαζί σας με το λουρί, θα έχετε για πάντα έναν πρόθυμο σύντροφο στην άσκηση. Αν ο σκύλος σας κουνάει χαρούμενος την ουρά του και γαυγίζει κάθε φορά που βγάζετε το λουρί του, σημαίνει ότι και αυτός το απολαμβάνει. Αν ωστόσο δείχνει να είναι πιασμένος μετά την άσκηση, αφήστε τον κάποιες μέρες στο σπίτι.

 

 

πηγή : www.stogiatro.gr