ΣΥΡΙΖΑ Βριλησσίων-Ανακοίνωση – καταγγελία του Ν/Σ για την Εκπαίδευση

2020-06-15 15:09

Ανακοίνωση – καταγγελία του Ν/Σ για την Εκπαίδευση

 

Η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση του Ν/Σ για την παιδεία, το οποίο αποτελεί μία συντηρητική οπισθοδρόμηση, που μοναδικό στόχο έχει την ενίσχυση των ιδιωτικών συμφερόντων και την αποδυνάμωση του δημόσιου σχολείου.

  • Το εκπαιδευτικό όραμα της Νέας Δημοκρατίας επαναφέρει την αναχρονιστική διάταξη του χαρακτηρισμού της διαγωγής στον τίτλο σπουδών του απολυτηρίου, που συνιστά μια επικίνδυνη οπισθοδρόμηση στιγματισμού των νέων ανθρώπων, που θα τους συνοδεύουν στην ενήλικη ζωή τους.
  • Αυξάνει τον αριθμό των μαθητών / τριών σε  όλες τις βαθμίδες της σχολικής εκπαίδευσης ακόμα και στο νηπιαγωγείο δημιουργώντας έτσι προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Στο νηπιαγωγείο η εκμάθηση, όπως ονομάστηκε, της Αγγλικής προωθεί τη «σχολειοποίηση», που δημιουργεί πλείστα προβλήματα και αντιστρατεύεται τη μαθησιακή λειτουργία σε αυτήν την ευαίσθητη ηλικία των παιδιών.
  • Εντατικοποιεί τη διδασκαλία και ενισχύει το εξεταστικοκεντρικό σύστημα στο Γυμνάσιο και το Λύκειο με την αύξηση των εξεταζομένων μαθημάτων ενώ η επαναφορά της τράπεζας θεμάτων στο Λύκειο, συνιστά μια ακόμα οπισθοδρόμηση και εντείνει το άγχος των μαθητών / τριών καθώς και τη σχολική αποτυχία εργαλειοποιώντας τη μάθηση και ενισχύοντας την παραπαιδεία.
  • Ενισχύει μια στρεβλή εικόνα της αριστείας με τις διακρίσεις των πρότυπων και πειραματικών σχολείων, που οδηγεί στη δημιουργία κοινωνικών ανισοτήτων και διακρίσεων και σε απομύζηση του Δημόσιου σχολείου.
  • Προωθεί την τιμωρητική αξιολόγηση, που δεν έχει καμία σχέση με την ουσιαστική αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων, τα οποία και οι εκπαιδευτικοί αποδέχονται.
  • Υποβαθμίζει τα ΕΠΑΛ, που η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε και πέτυχε σε ικανοποιητικό βαθμό να προσφέρει δυνατότητες με τα δωρεάν διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης στους αποφοίτους αυτών των σχολείων. 
  • Δημιουργεί προγεφυρώματα ιδιωτικοποίησης των δημόσιων Πανεπιστημίων, με επικίνδυνες ασάφειες τυπικής συγκρότησης και λειτουργίας, διδάκτρων, διαβάθμισης πτυχίων που διαμορφώνουν εν συνόλω προσχεδιασμένα ελλείμματα νομιμότητας.
  • Νομοθετεί την επαίσχυντη τροπολογία της χρήσης κάμερας στις τάξεις, που στην ουσία δεν έχει σχέση με την τηλεκπαίδευση, ούτε με την ψηφιακή τάξη.                                     

Κατά συνέπεια η καταδίκη και κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου καθώς και των άλλων νομοθετημάτων, που προωθεί η κυβέρνηση είναι επιτακτική.                              

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς τους γονείς τους μαθητές / τριες να αντιταχθούν και να διεκδικήσουν δυναμικά την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου  στην πράξη.

 

Το ΣΟ της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Βριλησσίων