Συνέντευξη του Γιώργου Δούκα

2016-07-06 09:18

«Η χώρα, η Ελλάδα, το ΄Εθνος που έδωσε τη μουσική σε όλη την ανθρωπότητα, δε τη διδάσκει στα σχολεία πια!»

Ο Γιώργος Δούκας είναι μια πολύ ιδιαίτερη μορφή στο ελληνικό τραγούδι, ένας καλλιτέχνης που δεν περνά απαρατήρητος, ένα πρόσωπο που δεν μπορείς να μπερδέψεις με άλλο ή, να ξεχάσεις. Γι αυτό και οι επιλογές του όσον αφορά στη μουσική, ταιριάζουν με τον χαρακτήρα του..... Γιώργο, χαιρόμαστε πολύ που έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε.

Γ.Δ.: Είναι καταρχάς μεγάλη η χαρά μου να συναντώ φίλους μετά από 10 χρόνια αποχής μου από τη δισκογραφία. 

Να ξεκινήσουμε από το πρόσφατο μουσικό εγχείρημα, το τραγούδι "Μετακομίζει η καρδιά μου". Μίλησέ μας γι αυτό.

Γ.Δ.:    Ένα τραγούδι που γράφτηκε με σκοπό να διασκεδάσει εκείνους που ''θέλουν '' να μετακομίσουν, αλλά δε θέλουν να πληγώσουν το έτερο τους ήμισυ! Δεν έχει να κάνει με τη διαδικασία του χωρισμού, αλλά πως να γεφυρώσεις το αιώνιο ερώτημα του, που πάει τόση αγάπη όταν παύουμε να θέλουμε να είμαστε με έναν άνθρωπο που μέχρι χτες μοιραζόμασταν και την ίδια ανάσα. Γι' αυτό και ο στίχος λέει απλά ..''δεν είσαι το άλλο μου μισό, λείπει το πάθος! Δεν είναι ότι σε μισώ, έκανα λάθος!'' 

Το οπτικοποιημένο υλικό, το video clip δηλαδή, μας εξέπληξε ευχάριστα καθώς όχι μόνο συγκεντρώνει πολλά από τα καλύτερα ονόματα του θεάτρου και της τηλεόρασης αλλά βασίζεται σε αληθινό σενάριο, κάτι που τελευταία, έχουμε ξεχάσει......

Γ.Δ.:  Τα χρόνια που έμεινα εκτός δισκογραφίας ανέπτυξα το μεγάλο μου πάθος της συγγραφής θεατρικών κειμένων καθώς και ένα βιβλίο. Αφορμής δοθείσης , όταν αποφασίσαμε να κάνουμε το video clip πραγματικότητα, δεν ήταν δύσκολο να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και να παρουσιάσουμε ένα βίντεο που να έχει αρχή, μέση και τέλος, μέσα σε μια ιστορία ενός χωρισμένου ζευγαριού που θέλει να ξανά σμίξει, αλλά οι δύο πολεμοχαρής  πεθερές δεν το επιθυμούν! Θα συμφωνήσω όμως  μαζί σου. Πλέον δεν έχουν ιστορία ή, έστω μια υπόθεση τα clip των συναδέλφων! Αυτό με στεναχωρεί ιδιαίτερα γιατί ένα τραγούδι, πρέπει να έχει να πει κάτι στο θεατή που το παρακολουθεί! Η μόδα drone,  μια κοπέλα τσίτσιδη, ένας ράπερ να βγάζει τα απωθημένα του με βρισιές και κακίες, εμένα προσωπικά δε μου λέει τίποτα! Άβυσσος όμως η ψυχή του τηλεθεατή και ακόμη μεγαλύτερη του ακροατή στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε! 

Ωστόσο, αυτό είναι το δεύτερο μέρος της ιστορίας, η συνέχειά της καθώς το πρώτο μέρος μπορούμε να το παρακολουθήσουμε στο προηγούμενο clip σου.

Γ.Δ.:   Γι αυτό προανέφερα τη συγγραφική μου ιδιότητα. Μετά τη συνεργασία μου με τη Μπέσσυ Μάλφα που σκηνοθέτησε το πρώτο μου Μουσικό-θεατρικό έργο, ''Τριπλοπενιές'', κάναμε μια πρόταση και στη χρόνια φίλη μας, Τζέσυ Παπουτσή και στη Νέλλη Γκίνη που ενσάρκωσε την άλλη θανάσιμη πεθερά , που στάθηκαν ο πυρήνας ώστε να έρθουν όλοι αυτοί οι θαυμάσιοι φίλοι ηθοποιοί , μοντέλα και παρουσιαστές και να παίξουν στο clip του τραγουδιού ''Να σε χαίρεται '' που έκανα το comeback  μου! 

Το οποίο προηγούμενο clip σου, κυκλοφόρησε μια "μαύρη" μέρα για την Ελλάδα. Την ημέρα που ανακοινώθηκαν τα capital controls.....

Γ.Δ.:     Δυστυχώς μας επισκίασε εκείνο το τρομερό γεγονός που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα! Όμως όταν συμβαίνουν τόσο δραματικά γεγονότα, σέβεσαι το πόνο του άλλου και δε βγαίνεις από κανάλι σε κανάλι για να διαφημίσεις ένα τραγούδι όταν ο συνάνθρωπος σου και εσύ μαζί , περιμένεις στην ουρά για να πάρεις 400 ευρώ! Θεωρήσαμε λοιπόν πολύ πιο φρόνιμο να το αφήσουμε να περάσει και απαντήσαμε γερά με την απάντηση του clip στο τραγούδι ''Μετακομίζει η καρδιά μου''  και τελικά το ήθος που δείξαμε τότε όλοι οι συντελεστές, αλλά και η δισκογραφική εταιρία που ανήκω, η Heaven Music , μόνο καλό μας έκανε! Εξάλλου, στα δύσκολα δοκιμαζόμαστε όλοι, αλλά οι πραγματικά δυνατοί κερδίζουν. Και αυτό είναι ένα τίμημα που το πλήρωσα πολύ ακριβά στο μέλλον με την επηρμένη συμπεριφορά μου. Το ίδιο λάθος όμως , ουκ .....

Επίσης, η ημέρα της γέννησής σου ήταν μια ημέρα που δεν θα ξεχάσει όλος ο κόσμος και ιδιαίτερα η Κύπρος.

Γ.Δ.:  14 Αυγούστου Τετάρτη 4 και μισή το πρωί! Γεννήθηκα ακριβώς το ίδιο δευτερόλεπτο που ξεκινούσε η 2η Τούρκικη εισβολή στη Κύπρο! Φυσικά δε θυμάμαι το παραμικρό, αλλά μεγαλώνοντας και ακούγοντας τις ιστορίες από τους δικούς μου, κατάλαβα πως όντως γεννήθηκα πολεμιστής!! 

Τελικά, η Κύπρος "βγάζει ταλέντα" όπως λέμε. Είναι στο DNA;

Γ.Δ.:   Δε ξέρω αν είναι στο αίμα μας, αλλά σίγουρα είναι στη παιδεία μας. Η Μουσική ευτυχώς διδάσκεται ακόμη και μέχρι σήμερα, υποχρεωτικά 2 ώρες την εβδομάδα μέχρι και την τρίτη Λυκείου και είσαι υποχρεωμένος να συμμετάσχεις σε μια καλλιτεχνική βραδιά, μια παρέλαση, έστω σε μια εκδήλωση του σχολείου! Αυτό είναι πολύ σπουδαίο και γι αυτό διαφωνώ με την ύλη που σταμάτησε να διδάσκεται στην Ελλάδα! Είναι πραγματικά λυπηρό όμως! Η χώρα, η Ελλάδα, το ΄Εθνος που έδωσε τη μουσική σε όλη την ανθρωπότητα, δε τη διδάσκει στα σχολεία πια! 
 

Πότε ανακάλυψες οτι θέλεις να τραγουδάς;

Γ.Δ.:     Κυριολεκτικά από τη μέρα που γεννήθηκα! Τα πάντα ήταν και είναι μουσική τριγύρω μου! Τίποτα δεν ήταν πιο ξεκάθαρο στη ζωή μου από το γεγονός ότι έπρεπε να τραγουδήσω! Κάθε τι που έκανα λοιπόν , με οδηγούσε εκεί! Και έκτοτε δεν έχει φύγει από μέσα μου.....

Και ο αθλητισμός; Πότε μπήκε στη ζωή σου; Ή, καλύτερα, πότε μπήκες εσύ στον αθλητισμό;

Γ.Δ.:      Μεγάλος έρωτας  η Ενόργανη Γυμναστική! Πραγματικά ήμουν καλός και χαρισματικός  αθλητής με αρκετές διακρίσεις στη Κύπρο .... αλλά με κέρδισε η Μουσική και άφησα τη Κύπρο για την Αθήνα, μαζί με τα όνειρα μου για ένα Ολυμπιακό μετάλλιο στις ασκήσεις εδάφους ή του Άλμα ! Παραμένει όμως το πιο αγαπημένο μου χόμπι και δε μετάνιωσα ! Ο Θεός ξέρει τι κάνει , γι αυτό και σταμάτησα να κάνω σχέδια....

Συνεργασίες σου με ονόματα καταξιωμένα στον χώρο;

Γ.Δ.:    Πολλές δεκάδες, υπέροχες συνεργασίες ! Ξεχωρίζω τη συνεργασία μου με Γιάννη Πάριο, Αλέξια, Στέφανο Κορκολή και την μετέπειτα έκπληξη που έγινε στις Θαλασσιές Χάντρες και ξεπηδήξαμε όλοι καλλιτεχνικά όπως Λάμπης Λιβιεράτος, Αντώνης Ρέμος, Νατάσα Θεοδωρίδου , Τριαντάφυλλος, Παντελής Καναράκης και εγώ τελευταίος για να μην αφήσω παραπονεμένο κάποιον! Αυτή ήταν η πιο απρόβλεπτη και μεγαλύτερη εισπρακτική  επιτυχία στην ιστορία της Αθηναϊκής νύχτας! 

Συγγραφικά, τι έχεις παρουσιάσει; Ξέρουμε ότι είσαι ένα πολύπλευρο ταλέντο.

Γ.Δ.:       Πέρσι παρουσιάσαμε τη Μουσικοθεατρική παράσταση ''Τριπλοπενιές'' σε σκηνοθεσία Μπέσσυς Μάλφα , την οποία παράσταση συζητάμε να την ανεβάσουμε και φέτος ξανά. Επίσης  φέτος ο Αλέξανδρος Ρήγας διάβασε μια ξεκαρδιστική κωμωδία που έγραψα και είμαστε στη διαδικασία υλοποίησης της για το φετινό χειμώνα, πρώτα ο Θεός. Εκτός αυτού, τελείωσα και τη συγγραφή του πρώτο μου βιβλίου που μου πήρε 4 χρόνια για να το γράψω! Αυτό το βιβλίο  όμως, ....σας  φυλάει και μία έκπληξη μόλις κυκλοφορήσει!  

Επόμενα καλλιτεχνικά σχέδια;

Γ.Δ.:    Ποτέ ξανά δε θα τα ξαναπώ ..... όταν κάνουμε σχέδια, ο Θεός γελάει όντως! Ετοιμάζω πολλά, αυτό είναι αλήθεια! Όλα στην ώρα τους όμως! 

Γιώργο, σ ευχαριστούμε πολύ και σου ευχόμαστε καλή συνέχεια και καλή επιτυχία.

Γ.Δ.:    Ευχαριστώ από καρδιάς που μου δώσατε την ευκαιρία να πω αυτά που η καρδιά μου θέλει να πει! Εύχομαι σε σας και σε όλους τους αναγνώστες σας καλό καλοκαίρι και πάνω απ όλα , υγεία και κουράγιο στα δύσκολα που περνάμε!