Περιφέρεια Αττικής-Ψεκασμοί με drones για τα κουνούπια

2020-05-15 22:19

Με αμείωτους ρυθμούς, τη χρήση σύγχρονων μέσων υψηλής τεχνολογίας και υπό τη συνεχή επίβλεψη του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, συνεχίζεται το εκτεταμένο πρόγραμμα ψεκασμών που υλοποιεί η Περιφέρεια, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής, με στόχο την καταπολέμηση των κουνουπιών και τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Στη διαδικασία αξιοποιούνται και καινοτόμα εργαλεία όπως είναι τα drones για τους αεροψεκασμούς, κυρίως σε δύσβατες περιοχές.

Χθες Τρίτη 12 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν, υπό την επίβλεψη του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλου, ψεκασμοί από αέρος με τη χρήση drones, μέσω ειδικής χαρτογράφησης, στη Δυτική Αττική και συγκεκριμένα στην περιοχή της Ψάθας, μία περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, η οποία προσελκύει μεγάλο όγκο επισκεπτών. (Επισυνάπτονται σχετικές φωτογραφίες)

 

Με στόχο την καλύτερη θωράκιση της Αττικής και την αποτελεσματικότερη προάσπιση της δημόσιας υγείας με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής υλοποιείται από τις αρχές Μαρτίου ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ψεκασμών, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής.

Μάλιστα σε σχέση με τα όσα προέβλεπε η σύμβαση του 2017, η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας προχώρησε σε τροποποίησή της, προβλέποντας τη διενέργεια δέκα επιπλέον ψεκασμών σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, με την αντίστοιχη οικονομική μεγέθυνση του προγράμματος, ώστε να υπάρξει ακόμη πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Με πρωτοβουλία του Γ. Πατούλη δημιουργείται Παρατηρητήριο Ψεκασμών

Παράλληλα με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής αναπτύσσεται ειδικό πρόγραμμα τριετούς συνεργασίας Περιφέρειας Αττικής και Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των κουνουπιών. Στο πλαίσιο της συνεργασίας θα δημιουργηθεί Παρατηρητήριο Ψεκασμών, μέσω του οποίου εξειδικευμένοι επιστήμονες του Μπενάκειου θα αξιολογούν συνεχώς τους ψεκασμούς που διενεργούνται ανά περιφερειακό τομέα, με στόχο να γίνεται καλύτερη χαρτογράφηση των επιμέρους αναγκών και να αποφασίζεται εάν απαιτούνται και επιπλέον ενέργειες για την καλύτερη θωράκιση των πολιτών.  

 Ο κ. Πατούλης επισημαίνει σχετικά: «Αξιοποιώντας όλες τις καινοτόμες μεθόδους και σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες, θωρακίζουμε την Αττική και προασπίζουμε αποτελεσματικά τη δημόσια υγεία. Για εμάς τα ζητήματα της προστασίας της δημόσιας υγείας αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε εντατικά. Δεν πρόκειται να αφήσουμε ανοχύρωτη την Αττική και κανέναν πολίτη απροστάτευτο».

 

Επισυνάπτονται πίνακες με τους ψεκασμούς που έχουν διενεργηθεί σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής από τις αρχές Μαρτίου έως σήμερα καθώς και με αυτούς που θα πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα