Κοινή ανακοίνωση 56 οργανώσεων σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

2021-04-19 01:39

O Άνεμος Ανανέωσης συμμετέχει στη νέα πρωτοβουλία-επιστολή 56 οργανώσεων παρέμβασης για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 που ανακοίνωσε η κυβέρνηση χωρίς όμως να προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών, όπως προβλέπει ο σχετικός Ευρωπαϊκός Κανονισμός για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στην διαμόρφωση του Σχεδίου είναι ιδιαίτερα σημαντική αλλά και όρος απαραίτητος για την έγκρισή του από την Κομισιόν, αφού οι πόροι αυτού του Ταμείου, μαζί με άλλους από την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027 καθώς και ρευστότητα προς τις τράπεζες μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, θα καθορίσουν το οικονομικό, παραγωγικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό μέλλον της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες. 

Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Στις 23 Μαρτίου 2021, 70 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών αποστείλαμε ανοιχτή επιστολή στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κύριο Σκυλακάκη, για την έλλειψη συμμετοχής και διαφάνειας κατά τη σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, χωρίς να έχουμε λάβει μέχρι στιγμής καμία σχετική απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης. Η επιστολή κοινοποιήθηκε επίσης στον πρωθυπουργό, τον Υπουργό Οικονομικών και την ειδική ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα (RECOVER).

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 29 Μαρτίου 2021 και παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση στις 31 Μαρτίου, ενώ αναμένεται η κατάθεσή του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο εντός της εβδομάδας. Η παρουσίαση και δημοσιοποίηση του κειμένου του Σχεδίου λίγες μόλις μέρες πριν κατατεθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν αφήνει περιθώριο ούτε στους Έλληνες βουλευτές ούτε στην κοινωνία των πολιτών να τοποθετηθούν επί της ουσίας ως προς το περιεχόμενο και τις στρατηγικές του κατευθύνσεις.

Σε πρόσφατη τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι δράσεις του σχεδίου αφορούν όλους τους πολίτες της χώρας. Οι υπογράφουσες οργανώσεις επιμένουμε ότι η υποστήριξη του σχεδίου από τους πολίτες και το μέγιστο όφελος από τις δράσεις του, θα διασφαλιστούν μόνο από την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση και υλοποίησή του. Χωρίς αυτές, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης είναι πολύ πιθανό να αφήσει εκτός των προβλέψεών του μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας και να παραβλέψει σημαντικούς τομείς που χρήζουν υποστήριξης, προκειμένου να ανακάμψουμε από την παρούσα και να θωρακιστούμε από μελλοντικές κρίσεις.

Η μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης επομένως από εδώ και πέρα είναι, εκτός από τη σωστή αξιοποίηση των πόρων προς την κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της προστασίας του περιβάλλοντος, η διασφάλιση της ενεργής και έγκαιρης συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών κατά την εφαρμογή των δράσεων του σχεδίου, αλλά και κάθε άλλης δράσης σχετικής με την ανάκαμψη. Επιπλέον, είναι απαραίτητη η διαφάνεια και λογοδοσία κατά την εφαρμογή των δράσεων του Σχεδίου. Προς αυτή την κατεύθυνση ζητάμε από την κυβέρνηση να ανακοινώσει άμεσα με ποιους τρόπους θα διασφαλίσει τόσο την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, όσο και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και τη διαφάνεια κατά την εφαρμογή των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

Η συνυπογραφή της επιστολής της 23 ης Μαρτίου 2021 από 70 οργανώσεις (στις οποίες έχουν προστεθεί άλλες 13, σύνολο δηλαδή 83) με διαφορετικό αντικείμενο ενασχόλησης, τονίζει την αγωνία μεγάλης μερίδας της κοινωνίας των πολιτών σχετικά με την πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα μετά την πανδημία, και ταυτόχρονα το ενδιαφέρον της για τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου ανάκαμψης που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες για ένα βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο μέλλον. Η ευκαιρία για την αξιοποίηση των πόρων για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο είναι μοναδική και δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Λίστα οργανώσεων που υπογράφουν την ανακοίνωση

1. ActionAid
2. Αλληλεγγύη Λέσβου
3. ΑΜΚΕ “Με Άλλα Μάτια”
4. Άνεμος Ανανέωσης
5. ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία
6. Αρίων
7. ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων
8. Αρχιπέλαγος
9. Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας
10. Common Ground Greece
11. Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
12. Διαβάζω για τους άλλους
13. Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
14. Δράση για την Άγρια Ζωή
15. ECHO100PLUS
16. Ecocity
17. Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
18. Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία
19. Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών
20. Emfasis Foundation
21. Ethelon
22. Food On
23. Generation 2.0 for Rights, Equality and Diversity
24. GIVMED
25. Greenpeace Ελλάδα
26. HIGGS
27. HumanRights360
28. Θάλασσα Αλληλεγγύης
29. InCommOn
30. International Rescue Committee (IRC)
31. Ithaca Laundry
32. Καλλιστώ
33. Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών – Διοτίμα
34. Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας
35. Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας
36. Medasset
37. Μέλισσα: Δίκτυο Μεταναστριών στην Ελλάδα
38. Νηρέας
39. Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης
40. Οικολογική κίνηση Θεσσαλονίκης
41. Οικολογική Κίνηση Πάτρας
42. Περιοδικό δρόμου “Σχεδία”
43. People Behind
44. Samos Volunteers
45. Σ.Κ.Ε.Π. – ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ
46. Steps
47. Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος “Προμηθέας”
48. Σύλλογος Αστικών Ποδηλατών Αττικής (ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα)

49. Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων και Νέων (ΣΜΑΝ), Society for the Care of Minors and Youth
50. Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας
51. Τerre des hommes Hellas
52.  Τουλίπα Γουλιμή
53. The HOME Project
54. Φίλοι της Φύσης
55. Φίλοι του Μόντε
56. WWF Ελλάς