Δήμος Βριλησσίων / Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί: Οδηγίες πρόληψης για την έξαρση των ιώσεων

2024-01-10 17:00

Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί: Οδηγίες πρόληψης για την έξαρση των ιώσεων -  Maroussi City News - Νεα, Προσφορές στα Βόρεια Προάστια

Η αντιδημαρχία Οικογενειακής Πολιτικής, Ισότητας και Προσχολικής Ηλικίας ενημερώνει τους γονείς των παιδιών που φοιτούν στον Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς για την έξαρση των ιώσεων μέσω οδηγιών πρόληψης από την παιδίατρο Ζ. Σουμπχία.

 

 Tο τελευταίο διάστημα οι παιδικές ασθένειες είναι συχνότερες, έχει αναδειχθεί ένα φαινόμενο γνωστό ως "κοκτέιλ ιώσεων". Αυτός ο όρος περιγράφει την κατάσταση όπου τα παιδιά μολύνονται από περισσότερους από έναν ιούς ταυτόχρονα ή σε κοντινές χρονικές περιόδους. 

 

Οι πολλαπλές ιώσεις συμβαίνουν όταν ένα παιδί μολύνεται από διάφορους ιούς, όπως ο ιός της γρίπης, ο ρινοϊός (κοινό κρυολόγημα), ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), και άλλοι. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή τα παιδιά έχουν συχνή επαφή με άλλα παιδιά και ενήλικες, ειδικά σε συνθήκες όπως σχολεία και παιδικοί σταθμοί.

 

Τα συμπτώματα των πολλαπλών ιώσεων ποικίλλουν ανάλογα με τους εμπλεκόμενους ιούς, αλλά συχνά περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, καταρροή, κόπωση, και μυϊκούς πόνους. Η διάγνωση μπορεί να επιβεβαιωθεί μέσω ιατρικής εξέτασης και εργαστηριακών τεστ.

 

Για την πρόληψη χρειάζεται:

1.Ενίσχυση της Ανοσίας: Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, και ολόκληρα σιτηρά μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού. Επίσης, ο επαρκής ύπνος και η άσκηση συμβάλλουν στη γενική υγεία και ευεξία.

 

2. Αποφυγή Επαφής με Ασθενείς: Ενθαρρύνετε τα παιδιά να αποφεύγουν στενή επαφή με άλλους και αποφυγή κοινής χρήσης φαγητού, ποτών, ή προσωπικών αντικειμένων με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα ιώσεων.

 

3. Καθαριότητα του Περιβάλλοντος: Καθαρίστε και απολυμάνετε τακτικά επιφάνειες και αντικείμενα που αγγίζονται συχνά, όπως παιχνίδια, χερούλια πορτών, και κινητά τηλέφωνα.

 

4. Εκπαίδευση και Συμπεριφορά: Διδάξτε τα παιδιά σας να καλύπτουν το στόμα τους με τον αγκώνα όταν βήχουν ή φτερνίζονται. Επίσης, ενθαρρύνετε την αποφυγή αγγίγματος του προσώπου, ειδικά της μύτης, του στόματος και των ματιών.

 

5. Αερισμός των Χώρων: Φροντίστε για καλό αερισμό στους κλειστούς χώρους, ειδικά σε μέρη όπου συγκεντρώνονται πολλά άτομα, όπως στο σπίτι ή στο σχολείο.

 

6. Εμβολιασμοί: Ακολουθήστε το προτεινόμενο πρόγραμμα εμβολιασμών για τα παιδιά σας. Ορισμένα εμβόλια προστατεύουν από συγκεκριμένους ιούς και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ταυτόχρονων λοιμώξεων.

 

7. Προσωπική Υγιεινή: Ενθαρρύνετε τα παιδιά να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά πριν από τα γεύματα, μετά τη χρήση της τουαλέτας, και μετά από το παίξιμο έξω.

 

Τέλος, σας υπενθυμίζουμε ότι τα παιδιά που εμφανίζουν τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να εξετάζονται από τον παιδίατρο τους και να απέχουν από τις δραστηριότητες του παιδικού σταθμού.