Bloomberg: Σε κατάσταση κρίσης και πάλι η Ελλάδα

2014-12-10 16:34

xadown

 

Οι ελληνικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης στον απόηχο της απόφασης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να “τζογάρει” το πολιτικό του μέλλον επισπεύδοντας την προεδρική εκλογή, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg.

Οι ελληνικές μετοχές σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση από το 1987 και η απόδοση στο τριετές εκτινάχθηκε αντιδρώντας στην κίνηση του πρωθυπουργού, αναφέρει το πρακτορείο επισημαίνοντας την πιθανότητα των πρόωρων εκλογών εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την υπάρχουσα Βουλή.

“Οι επενδυτές έριξαν μια δεύτερη ματιά στον ΣΥΡΙΖΑ και κατάλαβαν ότι σε αυτό το χρονικό σημείο είναι πιο ριζοσπαστικός από την παραδοσιακή αριστερά στην Ελλάδα”, δηλώνει ο Nicholas Veron, συνεργάτης στο ερευνητικό ινστιτούτο Bruegel στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει το Bloomberg. “Εάν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι μια ομαλή βόλτα”, προσθέτει.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι ο Γ.Δ. στο ελληνικό χρηματιστήριο σημείωσε σήμερα βουτιά σχεδόν 13% και η αγορά ομολόγων έδειξε ότι οι επενδυτές ανησυχούν για βραχυπρόθεσμες αναταράξεις, καθώς η απόδοση στο χρέος τριών ετών σκαρφάλωσε 176 μ.β. στο 8,23%, ξεπερνώντας την απόδοση στο 10ετές.

Ο Σαμαράς “γνωρίζει ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο”, δηλώνει ο Michael Fuchs, αναπληρωτής πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κολωνία, όπως αναφέρει το πρακτορείο.

Είναι “ένα υπολογισμένο ρίσκο που πήρε που είναι στην πραγματικότητα μια έξυπνη κίνηση”, δήλωσε ο Fuchs, ο οποίος σημείωσε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό τη Δευτέρα. “Οι πιθανότητες να αποδώσει είναι περισσότερο από καλές. Ξέρει τι κάνει”.

Πηγή : lykavitos.gr