Αντίσταση και Ανατροπή στα Βριλήσσια-Ανακoίνωση για το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών

2019-05-31 12:24

https://2.bp.blogspot.com/-fQpo-d-VP3s/XDi-VSOahSI/AAAAAAAAAAo/0xJ-xd-oLxoE0PiszWrKejE3t0SFoHkEQCK4BGAYYCw/s900/Logo.jpg

Πρώτα και κύρια, ευχαριστούμε από καρδιάς όλους και όλες που στήριξαν με την ψήφο τους, αλλά και με τη συστράτευση τους στο διάστημα πριν την εκλογική μάχη.
Σας ευχαριστούμε, πολύ περισσότερο, γιατί δώσατε μαζί μας έναν αγώνα σε αρκετά αντίξοες συνθήκες για τον κόσμο της αριστεράς σε αυτές τις εκλογές.
 
Για εμάς, δεν ήταν αυτοσκοπός η κατάκτηση έδρας στο δημοτικό συμβούλιο, αν και ομολογουμένως θα βοηθούσε στην καλύτερη παρακολούθηση και αποκάλυψη των επιλογών της διοίκησης του δήμου. Θα μπορούσε να είναι φωνή αντίστασης και άμμος στα γρανάζια των συστημικών παρατάξεων, σε κοινή δράση με τις υπόλοιπες αριστερές/εναλλακτικές κινήσεις στον δήμο.
 
Όλη την προηγούμενη περίοδο, προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε στην ανάγκη για να δυναμώσει η αριστερή εναλλακτική λύση κόντρα στην οικονομική και πολιτική κρίση, κόντρα στο νεοφιλελευθερισμό , τους φασίστες και τον ρατσισμό αλλά και κόντρα στην πολιτική των συμβιβασμών και της καλλιέργειας αυταπατών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που σκορπά την απογοήτευση και στρώνει τον δρόμο στην Δεξιά. Η εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτέλεσμα των συμβιβασμών και της υποταγής του στην ΕΕ και τους μεγαλοκαρχαρίες επιχειρηματίες.
 
Βριλήσσια
 
Στα Βριλήσσια προεκλογικά κυριάρχησε το δίλημμα «πρόοδος ή συντήρηση» και πάνω σε αυτή την πόλωση κατάφερε να κερδίσει την πρωτιά ο Μανιατογιάννης (ΚΙΝΑΛ – ΣΥΡΙΖΑ) κόντρα στην υποψηφιότητα Ντινόπουλου (ΝΔ).
 
Ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί ως δήμαρχος, το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στα Βριλήσσια δείχνει, δυστυχώς, ότι οι συντηρητικές φωνές και πολιτικές θα κυριαρχήσουν στο νέο Δημοτικό συμβούλιο, με συνολικά 19 έδρες για τις παρατάξεις της Δεξιάς πολυκατοικίας (Ντινόπουλος, Πισιμίσης, Παπασπηλίου). Ταυτόχρονα, οι πολιτικές της διαχείρισης της κρίσης που ακόμα σοβεί θα συνεχίσουν να πλήττουν τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τον Δήμο και τις γειτονιές των Βριλησσίων εν γένει.
 
Τα μεγάλα ποσοστά, με τις μικρές μεταξύ τους διαφορές στους τρεις πρώτους συνδυασμούς, άφησαν ελάχιστο χώρο στις εναλλακτικές φωνές (Δράση, Λαϊκή Συσπείρωση) στο δημοτικό συμβούλιο.
 
Ο 2ος γύρος
 
Όσον αφορά τους συμμετέχοντες στον 2ο γύρο, η πιθανή επιστροφή του Ντινόπουλου στη δημαρχία των Βριλησσίων μας υπενθυμίζει τις πιο μαύρες εποχές για το δήμο μας. Τις εποχές που με προκάλυμμα τα έργα «για τη γειτονία» λάμβανε χώρα το μεγαλύτερο φαγοπότι εις βάρος των οικονομικών του δήμου και εν τέλει των ίδιων των κατοίκων, προς το συμφέρον των ιδιωτών εργολάβων. Τις εποχές των χειρότερων συνθηκών εργασίας για τους υπαλλήλους του δήμου και των πελατειακών σχέσεων.
 
Από την άλλη, όμως, δεν έχουμε αυταπάτες για το προοδευτικό και κοινωνικό προφίλ της υποψηφιότητας Μανιατογιάννη. Το γεγονός ότι δεν ταυτίστηκε με την πιο άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική στο Δήμο δεν σημαίνει ότι η διαχείριση του (2014-2019) ήρθε απαραίτητα σε ευθυγράμμιση με τα συμφέροντα και τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αντίθετα, ευθυγραμμίστηκε με την πολιτική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
 
Για όλους τους παραπάνω λόγους, το πραγματικό στοίχημα δεν είναι η επιλογή δημάρχου αλλά το πως θα σταματήσουμε στην πράξη όλη την νεοφιλελεύθερη μνημονιακή ατζέντα της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
 
Η επόμενη μέρα για τον Δήμο και τους κατοίκους
 
Στο γενικότερο φόντο των εκλογών, βλέπουμε ότι η πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία όχι μόνο θα συνεχίσει να βρίσκεται στη χειρότερη θέση, αλλά θα κληθεί να αντιμετωπίσει ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις. Ως  εκ τούτου, για εμάς, η συμμετοχή μας στις δημοτικές εκλογές αποτέλεσε μια πρώτη δήλωση ανυπακοής αλλά και ενωτικής, μαχητικής συσπείρωσης.
Ως νεοσύστατη συλλογικότητα, αποτελούμενη από κόσμο της εργασίας και της νεολαίας, πιστεύουμε ότι σε όσμωση με τον κόσμο της γειτονίας μας θα καταφέρουμε να εμπλουτίσουμε και να βαθύνουμε τις θέσεις και τη δράση μας γύρω από το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν συνολικά τη γειτονιά και τους κατοίκους, για να παλέψουμε μαζί και να συγκροτήσουμε δεσμούς και δομές αγώνα και αλληλεγγύης.
Στόχος μας παραμένει η διεύρυνση μιας κίνησης που θα προσπαθεί να απαντά στα ερωτήματα και τις ανάγκες των δημοτών, για την ανατροπή των υπαρχόντων συσχετισμών και σε αυτό ακριβώς θα επικεντρωθούμε από εδώ και πέρα.
 
Είμαστε περήφανοι και περήφανες για την προσπάθεια που κάναμε, για το κλίμα ενότητας, δημιουργίας και μαχητικότητας που υπάρχει στη συλλογικότητα μας, για την μεγάλη συμμετοχή νεολαίας.
 
Η προσπάθειά μας είναι μια πολύ καλή αρχή και μια τεράστια παρακαταθήκη για το μέλλον! Συνεχίζουμε με όλο τον κόσμο που ξεκινήσαμε μαζί από την ίδρυση μας, αλλά και πολλές και πολλούς που γνωρίσαμε στην πορεία. Έχουμε να οργανώσουμε μια σειρά μάχες, κινηματικές και πολιτικές, ενάντια στη συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών, ενάντια στο ρατσισμό και του φασίστες, ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος.
 
Καλούμε όλους τους ανθρώπους που ψήφισαν «Αντίσταση και Ανατροπή», αλλά και όσους μοιραζόμαστε τις ίδιες ανάγκες και ανησυχίες, να συμμετέχουν ενεργά στην Κίνηση μέσα από τις συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες της, να προχωρήσουμε μαζί στα επόμενα βήματα και την κοινή δράση στους αγώνες, για να δυναμώσει η αριστερή εναλλακτική!


* Ανοιχτή Συνέλευση, Τρίτη 4/6, στις 7:30μμ, Κισσάβου 11.
 
 
Αντίσταση και Ανατροπή

Αντικαπιταλιστική Κίνηση Βριλησσίων