Πάτησαν τους Ιταλούς, παίζουν για μετάλλιο!

2014-08-01 16:39

Με την αποθέωση της έννοιας ομάδα και 6 διαφορετικούς πρωταγωνιστές κατά τη διάρκεια μιας αναμέτρησης που λίγο έλειψε να γίνει θρίλερ, η Ελλάδα νίκησε την Ιταλία 85-68 και προκρίθηκε στη ζώνη μεταλλίων, στην τετράδα του Ευρωμπάσκετ εφήβων που φιλοξενείται στην Τουρκία.

Ο Χαραλαμπόπουλος με double-double (20 πόντους και 13 ριμπάουντ) , ο Παπαγιάννης με 14, ο Σταμάτης με 13, ο Μουράτος με 12, ο Κόνιαρης με 10, όλοι μαζί με πολύ καλή άμυνα , οδήγησαν την ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου στον θρίαμβο. Μάλιστα, αν δεν ήταν και τα 16 λάθη μας μέχρι και την τρίτη περίοδο οι Ιταλοί δεν θα είχαν ισοφαρίσει καν στο 32' και θα μιλούσαμε για ένα καθολικό παρτύ.

 

Δυνατό ξεκίνημα με άμυνα και Παπαγιάννη

Στο πρώτο δεκάλεπτο η Ελλάδα έπαιξε εξαιρετική άμυνα και με πρωταγωνιστή στην επίθεση τον Παπαγιάννη πήρε προβάσιμα 9 πόντων. Κλειδί στην κυριαρχία της Ελλάδας τα καλάθια δεύτερης ευκαιρίας του Παπαγιάννη και η τρομερή περιφερειακή άμυνα που οδήγσε τους Ιταλούς σε λάθη. Το 20-11 θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερο ως προς τη διαφορά και την παραγωγικότητά μας.

 

Μέγας Χαραλαμπόπουλος και λάθη στη ζώνη

Στο δεύτερο δεκάλεπτο το βαθύ ροτέισον που επιχειρήσαμε, αλλά και η άμυνα ζώνης της Ιταλίας, μας οδήσαν σε πολλά λάθη στην επίθεση, την ώρα που οι αντίπαλοί μας έβρισκαν σκοράρισμα στο ανοιχτό γήπεδο μετά από κλεψίματα. Κάπως έτσι η διαφορά έπεσε στο καλάθι , χωρίς ποτέ όμως να χάσουμε την πρωτοπορία. Μπήκαμε ξανά στο +8, όταν πήρε την ομάδα στις πλάτες του ο Χαραλαμπόπουλος (έκανε double-double σε πόντους και ριμπάουντ) Τμε 9 συνεχόμενους πόντους. Το 39-33 υπέρ της Ελλάδας στο ημίχρονο αποτυπώνει τον τρόπο που η Ιταλία μπήκε στο παιχνίδι από τα 10 λάθη της Ελλάδας και μερικές λάθος επιλογές στην επίθεση, αποτέλεσμα της αμυντικής προσαρμογής των αντιπάλων μας.

 

Αχ αυτά τα λάθη!

Στην τρίτη περίοδο η ζώνη 3-2 των Ιταλών έσπασε με μεγάλα σουτ και εντυπωσιακές διεισδύσεις που έδωσαν 6 φορές καλάθι και φάουλ. Ο Σταμάτης, ο Κόνιαρης και ο Μουράτος ενορχήστρωναν την ελληνική επίθεση που ήταν καταιγιστική και με ορθολογικές επιλογές όταν δεν υπήρχε καλό σουτ , αλλά ανοιχτή διάδρομοι. Η διαφορά εκτινάχθηκε στους 16 (57-41 στο 28'), όταν προσπάθησαν να κλείσουν στη ρακέτα. Η ομάδα του Παπαθεοδώρου είχε εναλλακτικές για όλα. Και πάλι τα λάθη χωρίς πίεση των διεθνών μας όμως έδωσαν την ευκαιρία στους Ιταλούς να ξαναμπούν στο ματς. Ένα φάουλ σε τρίποντο (και τρεις εύστοχες βολές των Ιταλών), δυο λάθη που έφεραν αντίστοιχα κλεψίματα έφερε τη διαφορά στους 9 μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό. Τρίποντο του Μουσίνι , κλέψιμο κι αιφνιδιασμός του Ροσάτο, δικό μας air-ball σε τρίποντο στην εκπνοή του χρόνου έφεραν το σκορ στο 58-53 υπερ μας στο τέλος του τρίτου δεκάλεπτου. Η 16 πόντοι διαφοράς έγιναν 5 σε χρόνο ρεκόρ. Αχ, αυτά τα 15 λάθη.

 

Αυτοί ισοφάρισαν, εμείς προκριθήκαμε!

Στο 32ο λεπτό οι Ιταλοί (με μοναδικό διακριθέντα τον Μουσίνι με 24 πόντους) ισοφάρισαν πρώτη φορά 59-59 για να μας δώσει ανάσα με τρίποντο ο Κόνιαρης. Συνέχισε ο Παπαγιάννης από κει που το είχε αφήσει στην πρώτη περίοδο. Έβαλε 7 συνεχόμενους πόντους κι η διαφορά ανέβηκε εκ νέου στο 68-61. Ο Σταμάτης με κλέψιμο και αιφνιδιασμό έκανε το 70-61 στο 35'.

Στο 37 ένα τρίποντο του Χαραλαμπόπουλου έκανε το 75-65, κάτι που ψυχολογικά έστησε στον τοίχο τους Ιταλούς. Τάπα του Μήτογλου στον Σπέρα μάλλον τους αποτέλειωσε 2 λεπτά πριν τη λήξη. Από κει και πέρα όλα ήταν διαδικαστικά. Η μια τάπα διαδεχόταν την άλλη και το ελληνικό πάρτυ είχε αρχίσει. Το τελικό 85-68 αποτυπώνει την διαφορά δυναμικότητας των δυο ομάδων. Και τώρα φουλ για μετάλλιο.

Τώρα μένει μόνο να μάθουμε τον αντίπαλό μας στον ημιτελικό , από το ζευγάρι Λιθουανία-Σερβία. Ο ημιτελικός της Ελλάδας θα γίνει αύριο Σάββατο στις 18.30.

Τα δεκάλεπτα: 20-11, 19-22, 19-20, 27-15

Ελλάδα (Παπαθεοδώρου): Κόνιαρης 10 (2 τρίποντα), Κόττας 2, Οικονομόπουλος, Μήτογλου 8 (8 ριμπάουντ), Μουράτος 12 (1 τρ., 4 ριμπ., 2 ασ.), Σκουλίδας, Τσαλμπούρης 3 (1 τρ.), Σταμάτης 16 (2 τρ.), Παπαγιάννης 14 (8 ριμπ), Χαραλαμπόπουλος 20 (13 ριμπ., 4 ασ., 3 τρ.) 

Ιταλία: Μουσίνι 24, Ναβαρίνι 2, Σεβερίνι 10, Ροσάτο 8, Σπέρα 2, Πικαρέλι 6, Φλακαντόρι 11, Ενγουόκα 3, Τσακάτσε 2

Πηγή : www.pamesports.gr