Μόνο στη δικαιοσύνη θα αποκαλύψει ο Ρακιτζής τα ονόματα όσων απαλλάχθηκαν με βουλεύματα

2014-11-06 15:34
 
Μόνο ενώπιον της δικαιοσύνης μπορεί να αποκαλύψει τα πρόσωπα που απαλλάχθηκαν με απαλλακτικά βουλεύματα, αναφέρει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ), Λέανδρος Ρακιντζής, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Ο κ. Ρακιντζής ωστόσο, στο έγγραφό του αναφέρεται σε υποθέσεις για τις οποίες, ενώ είχαν εντοπιστεί παραβάσεις, αυτές καλύφθηκαν αναδρομικά ύστερα από την ψήφιση σειράς νομοθετικών ρυθμίσεων από τη Βουλή.

Πρόκειται για ένα κείμενο πέντε σελίδων στο οποίο ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης επιλέγει να ενημερώσει τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων όχι μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις για τις οποίες οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν έδειξαν σοβαρά ζητήματα, αλλά και να απαριθμήσει και τις νομοθετικές διατάξεις που οδήγησαν είτε στην αναδρομική τους κάλυψη είτε στην απαλλαγή τους.

Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων είχε καταθέσει ερώτηση έπειτα από δηλώσεις του κ. Ρακιντζή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για «ιδιότυπη ασυλία επωνύμων και για εμπόδια στο έργο του, όποτε προσπαθεί να ελέγξει επωνύμους», καθώς και «για απαλλαγή ΔΕΚΟ από ευθύνες, γεγονός που υποκρύπτει αμνηστία εξαιτίας νόμου που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή». Ο κ. Καμμένος με την ερώτησή του, ζητούσε να ενημερωθεί σε ποιους επωνύμους αναφερόταν ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και αν ερευνήθηκαν οι καταγγελίες αυτές.

«Δεδομένου ότι η αποκάλυψη προσώπων που έχουν απαλλαγεί με απαλλακτικά βουλεύματα αποτελεί το ποινικό αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης και παράλληλα, παράβαση της νομοθεσίας περί ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, τα πρόσωπα αυτά μπορούν να αναφερθούν μόνον ενώπιον του δικαστικού λειτουργού στον οποίο ανετέθη η διαταχθείσα από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διακριβωθούν ενδεχόμενες ευθύνες δικαστικών λειτουργών που εξέδωσαν απαλλακτικά βουλεύματα» απαντά ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.

Καμμένος: «Κόλαφος για την κυβέρνηση» η απάντηση Ρακιντζή

«Κόλαφο για την κυβέρνηση», χαρακτηρίζει με δήλωσή του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος την απάντηση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λεωνίδα Ρακιντζή σε ερώτησή του στη Βουλή, σχετικά με περιπτώσεις ελέγχου στη δημόσια διοίκηση. Ο κ. Καμμένος ζήτησε, επίσης, την «άμεση αυτεπάγγελτη παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου». «Η κυβέρνηση ζήτησε ονόματα και φωτογραφικές διατάξεις. Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής. Η απάντησή του -καταρχήν με 14 περιπτώσεις- αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αφήνει έκθετο προσωπικά τον πρωθυπουργό» είπε ο κ. Καμμένος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απάντηση του κ. Ρακιντζή «αποδεικνύει με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι το μόνο που ενδιαφέρει τη συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ είναι η εφαρμογή των εντολών των δανειστών, καθώς απαλλάσσουν τους τραπεζίτες και την Τράπεζα της Ελλάδος από κάθε ευθύνη στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, την ώρα που ασφαλιστικά ταμεία και μικροομολογιούχοι καταστράφηκαν από το κούρεμα των ομολόγων».
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κάνει λόγο για «παραβιάσεις ακόμη και του Συντάγματος, ψήφιση φωτογραφικών διατάξεων, πολλές από τις οποίες με ισχύ λίγων ημερών, ώστε να προλάβουν να ευνοηθούν υμέτεροι» και υποστηρίζει ότι «ο τοίχος προστασίας, όπως αναφέρει εύστοχα ο επιθεωρητής, "χτίζεται" για να καταλυθεί κάθε έννοια κράτους δικαίου, καθώς παύουν ποινικές διώξεις, απαλλάσσονται υπεύθυνοι για αστικές και ποινικές υποθέσεις, νομιμοποιούνται "δωράκια" και δίνεται άφεση αμαρτιών για παρανομίες σε διοικήσεις εταιρειών που ιδιωτικοποιούνται».

Τέλος, ο κ. Καμμένος κατηγορεί την κυβέρνηση για υπέρβαση «κάθε ορίου παραβίασης της δημοκρατικής νομιμότητας» αφού -όπως λέει ο ίδιος- «φθάνει στο σημείο να απαγορεύει στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να υποδεικνύει την άσκηση φορολογικών ελέγχων, ακόμη και εκεί που διαπιστώνει εξόφθαλμη φοροδιαφυγή».
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατέληξε λέγοντας ότι μετά τις εκλογές το κόμμα του θα είναι «η εγγύηση ότι όλος αυτός ο βόρβορος και η σαπίλα θα καθαρίσουν με προσωπικές αποδόσεις ευθυνών. Κανένας ατιμώρητος».
Πηγή : www.express.gr