Με… αστερίσκους το πρωτογενές πλεόνασμα 2,4 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο

2014-11-14 15:48
Με... αστερίσκους το πρωτογενές πλεόνασμα 2,4 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο
Για πρώτη φορά καταγράφεται απόκλιση από το στόχο κατά 44 εκατ. ευρώ – «Μαύρη τρύπα» 1,2 δισ. ευρώ στα καθαρά έσοδα – «Βούλιαξαν» οι εισπράξεις κατά 900 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο

«Τρίζει» το πρωτογενές πλεόνασμα, λόγω της καθίζησης των εισπράξεων φόρων, η οποία, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας παραδέχτηκε, οφείλεται και «στην αναμονή των νέων ρυθμίσεων».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών:

–  στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα 2,4 δισ. ή 1,3% του ΑΕΠ, όσο ήταν και ο στόχος. Ωστόσο επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες το πλεόνασμα ήταν (οριακά έστω) και 44 εκατ. ευρώ χαμηλότερο από τον στόχο.

–  οι εισπράξεις εσόδων στο δεκάμηνο ήταν 1,2 χαμηλότερος από τον στόχο! Ανήλθαν σε 37,6 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 38,7 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σταϊκούρας απέδωσε την κάμψη των εσόδων σε τρεις λόγους: ότι δεν εισπράχθηκαν δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ, στην καθυστέρηση εισπράξεων από την ΕΕ και «στην αναμονή των νέων ρυθμίσεων οφειλών» από τους φορολογουμένους.

–  Το πλεόνασμα επετεύχθη λόγω της ακόμα μεγαλύτερης περικοπής δαπανών που μειώθηκαν στα 33,8 δισ. στο δεκάμηνο, δηλαδή δύο δισ. λιγότερα από πέρυσι και κατά 1,5 δισ. πάνω από το στόχο.

Πηγή : www.nafpaktianews.gr