«Η Ελλάδα αναμένει περιορισμένη εποπτεία 6-12 μηνών από Ε.Ε. και ΔΝΤ μετά το Μνημόνιο»

2014-11-06 15:42

«Η Ελλάδα αναμένει να υπάρξει μια ενδιάμεση μεταβατική περίοδος περιορισμένης εποπτείας από Ε.Ε. και ΔΝΤ, διάρκειας έξι έως 12 μηνών, μετά την έξοδό της από το Μνημόνιο στο τέλος του έτους, χωρίς την τρέχουσα "μικρο-διαχείριση" από τους δανειστές», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, η Ελλάδα διαπραγματεύεται με τους δανειστές της το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα «δίχτυ ασφαλείας» με τη μορφή πιστωτικής γραμμής στήριξης, στο οποίο θα μπορεί να έχει πρόσβαση κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, που θα διαρκέσει από τουλάχιστον έξι έως 12 μήνες και θα διέπεται από πολύ ελαφρύτερη εποπτεία σε σχέση με το παρελθόν.

Οι σχεδιασμοί της ελληνικής κυβέρνησης για τον τερματισμό του μνημονίου πριν από την τυπική λήξη του προκάλεσαν σκεπτικισμό στις Βρυξέλλες και αναστάτωση στις αγορές, οι οποίες αντέδρασαν αρνητικά, με τα επιτόκια των ελληνικών δεκαετών κρατικών ομολόγων να ανεβαίνουν σε ένα επίπεδο υψηλότερο από το 8%, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Αυτό όμως δεν μεταβάλλει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης», είπε ο κ. Χαρδούβελης στο πρακτορείο.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει χαρακτηριστικά στο πρακτορείο ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων της. Μπορεί να μην είναι συνοδηγοί στο αυτοκίνητο, αλλά θα είναι ασφαλείς στο πίσω κάθισμα και εσύ (σ.σ. η Ελλάδα) θα έχεις έναν προφυλακτήρα, ώστε σε περίπτωση που συμβεί κάτι κακό να μπορέσεις να αντλήσεις κεφάλαια».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι λεπτομέρειες της εξόδου και η συμφωνία για την πιστωτική γραμμή θα εξεταστούν στο Eurogroup της Πέμπτης.

Πηγή : www.oneminute.gr