Παπανδρέου: Αύριο, Σάββατο, απόγευμα ανακοινώνει το νέο κόμμα

2015-01-02 19:14

Το Σάββατο το απόγευμα θα ανακοινώσει ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου το νέο κόμμα σε ειδική εκδήλωση.

Επελέγη, μάλιστα, η 3η Ιανουαρίου για να κάνει συμβολική αναφορά στην 3η Σεπτέμβρη, ημερομηνία ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ από τον πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου.

Το όνομα, τα σύμβολα, τα πρόσωπα, όλα είναι έτοιμα, αναφέρεται από τον εκπρόσωπο Τύπου του νέου κόμματος Γιώργο Ελενόπουλο.

Ωστόσ κανείς να μπορεί να πει με βεβαιότητα το πού θα παρουσιαστεί το νέο κόμμα και οι πληροφορίες μοιράζονται με το σταγονόμετρο. Οι περισσότεροι γνωρίζουν για το ξενοδοχείο «Τιτάνια» αλλά αυτό δεν ισχύει, αναφέρουν στενοί συνεργάτες του. «Στον Παπανδρέου ταιριάζει κάτι πιο εναλλακτικό όπως ένα μουσείο Μπενάκη» λέει συνομιλητής του. Κάποιοι πρότειναν και το ξενοδοχείο «Πάρκ» για λόγους συμβολισμού με την διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη από τον Ανδρέα Παπανδρέου. «Κάτι τέτοιο δεν το θέλει και ιδιαίτερα ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ» υποστηρίζει έμπειρο κομματικό στέλεχος.

Από όσους συνομιλούν μαζί του, λένε ότι τρείς είναι κυρίως οι πηγές που πρέπει να ανησυχούν εκλογικά:

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δεξαμενή: Οσοι είχαν εκόντες-άκοντες αποφασίσει να κατευθυνθούν προς τα εκεί, απογοητευμένοι από το ΠΑΣΟΚ, έχουν επιλογή το κόμμα Παπανδρέου. Οι επιτελείς του πρώην πρωθυπουργού υπολογίζουν ότι τουλάχιστον ένα ποσοστό 20% θα επιστρέψει στο όνομα Παπανδρέου.

Το Ποτάμι, που αποτέλεσε αρχικά διέξοδος για πολλούς, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις. Στο στρατηγείο Παπανδρέου πιστεύουν ότι ένα νέο κόμμα υπό τον πρώην Πρωθυπουργό, θα κάνει ζημιά στο Σταύρο Θεοδωράκη, εισπράττοντας ένα αντίστοιχο ποσοστό όσων δυσαρεστημένων κατευθύνθηκαν προς τα εκεί.

Ο χώρος της ΔΗΜΑΡ: Με το κόμμα σε υπαρξιακή κρίση, εκτιμάται πως όσοι δεν πάνε προς ΣΥΡΙΖΑ ή Ποτάμι θα στραφούν προς τον Γ. Παπανδρέου.

Αντιθέτως, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει να χάσει κάτι από το κόμμα του πρώην Πρωθυπουργού, γι' αυτό και εκτιμάται ότι θα «πουσάρει» την ίδρυσή του.

Ορισμένοι, όπως έχει αποκαλύψει το iefimerida, επέμεναν μέχρι τελευταία στιγμή ότι η ίδρυση κόμματος ενέχει κινδύνους για τον ίδιο. Επικαλέστηκαν μάλιστα την αναπόφευκτη σύγκριση που θα γίνει στο ποσοστό που θα πάρει το κόμμα στις εκλογές με το 44% του 2009. Αλλοι πιο ένθερμοι ωστόσο, χρησιμοποίησαν ένα διαφορετικό επιχείρημα: «Η θα κάνεις κάτι ή θα γίνεις Σημίτης, θα πηγαίνεις σε εκδηλώσεις της 3ης Σεπτέμβρη και θα δίνεις καμιά συνέντευξη σε ξένα μέσα» φέρεται να του είπαν όσοι τον πίεσαν προς την κατεύθυνση της ίδρυσης κόμματος.

Πώς θα αντιδράσει το ΠΑΣΟΚ στο νέο κόμμα

Αδιαφορία και όχι σύγκρουση είναι η τακτική με την οποία προτίθεται να αντιμετωπίσει η Χαριλάου Τρικούπη την επικείμενη ίδρυση κόμματος υπό τον Γιώργο Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις ανακοινωθεί η ίδρυση του νέου κόμματος, το σχόλιο που θα ακολουθήσει θα φέρει τη σφραγίδα του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ και όχι του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος έχει δώσει οδηγίες στα στελέχη του να παίρνουν αποστάσεις από το «υπό συγκρότηση μόρφωμα» δείχνοντας ότι δεν τους απασχολεί.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να μη βάζει τους υποψηφίους του σε αντιπαράθεση στις τηλεοράσεις με υποψηφίους βουλευτές από το κόμμα Παπανδρέου, ή στην περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, η οδηγία του είναι να αποφεύγονται οι αντιπαραθέσεις και οι συγκρούσεις με τους πρώην συντρόφους τους.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι ακόμη δεν έχει κλειδώσει ο ορισμός της Εύας Καϊλή ως εκπροσώπου Τύπου του κόμματος για τις ανάγκες της προεκλογικής περιόδου, καθώς για τη θέση συζητούνται και τα ονόματα των Παντελή Καψή και Κυριάκου Πιερρακάκη.

Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η ανάδειξή του σε τρίτο κόμμα στις εκλογές και η τρίτη εντολή. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επισημαίνει διαρκώς ότι ακόμη κι αυτοί που μέμφονται και κατακρίνουν το ΠΑΣΟΚ, έχουν τη δυνατότητα να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, κάτι που είναι δημοκρατικό τους δικαίωμα. Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ καθ' όλη τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα θα στρέψει τα πυρά του στο Ποτάμι, που διεκδικεί και αυτό την τρίτη θέση. 

FT: Ρυθμιστής των εκλογών το κόμμα Παπανδρέου

Ο μπαλαντέρ των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα είναι ο Γιώργος Παπανδρέου λένε οι Financial Times που περιγράφουν την αναστάτωση στο πολιτικό σκηνικό από τις πληροφορίες περί ίδρυσης κόμματος από τον πρώην Πρωθυπουργό.

Οι FT, με άρθρο τους την Πρωτοχρονιά «λίγες μέρες πριν την ανακήρυξη του κόμματος» όπως γράφουν αναγάγουν τον Παπανδρέου σε ρυθμιστή των εκλογών.

«Ο ηλικίας 65 ετών πρώην πρωθυπουργός ετοιμάζεται να επιστρέψει πίσω στην πολιτική ως ηγέτης ενός κόμματος «μπαλαντέρ» που θα μπορούσε να αλλάξει το αποτέλεσμα των πρόωρων γενικών εκλογών της χώρας στις 25 Ιανουαρίου» αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου.

Μάλιστα, μεταφέροντας πληροφορίες συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου υποστηρίζει ότι το κόμμα θα οργανωθεί και να λειτουργήσει «εντός των επόμενων δύο ή τριών ημέρων».