Ζεστή γιορτή μεταξύ γειτόνων! Καλωσορίζοντας το 2018 με το Cine-Δράση

2018-01-12 12:19

Στην αρχή ήταν μια τρυφερή ταινία το «Γλυκό φασόλι» με αντικείμενο την αποδοχή της διαφορετικότητας, την αλληλοκατανόηση, τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Απρόσμενα πολύς ο κόσμος για μια τόσο κρύα βραδιά, δεν έφτασαν οι καρέκλες και κάποιοι βρεθήκαμε να παρακολουθούμε απορροφημένοι μεν, όρθιοι δε, ένα φιλμ διάρκειας δύο περίπου ωρών.

Στη συνέχεια ήρθε το κόψιμο μιας καλοφτιαγμένης, νοστιμότατης πίτας από τα χεράκια της Ελένης και του Χάρη Δούκα. Χεράκια έμπειρα και δοτικά που προσφέρουν πάντα το καλύτερο, είτε πρόκειται για προτάσεις ταινίας είτε για κεράσματα. Στο φλουρί αντιστοιχούσε το βιβλίο «Το Σενάριο Ουσία, Δομή, Ύφος και Βασικές Αρχές» του Robert McKee (επιμέλεια Εύα Στεφανή, εκδόσεις Πατάκης). Ελπίζουμε η τυχερή της βραδιάς Δήμητρα Αδάμ να το ευχαριστηθεί.

Μετά ήταν η μουσική και το τραγούδι από μια καλοκουρδισμένη ομάδα που ανέλαβε εθελοντικά και αφιλοκερδώς να ψυχαγωγήσει τους φίλους του Cine-Δράση. Στην αρχική παρέα από τους Βασίλη Μιχαηλίδη (λαούτο, τραγούδι), Κώστα Γκελέσο (νησιώτικη λίρα, τσαμπούνα, τραγούδι) και Κώστα Παπχριστοδούλου (τσαμπούνα, τραγούδι), προστέθηκε ο Αλέξανδρος Κλειδωνάς (λίρα) που έφτασε απροσδόκητα για να ενισχύσει το συγκρότημα.

Δεν έπαιξαν βέβαια ρεμπέτικο που μας είχαν υποσχεθεί. Οι χορευτές της παρέας περιόρισαν το ρεπερτόριο στα παραδοσιακά τραγούδια που προσφέρονται περισσότερο για ομαδικό χορό. Γιατί χορέψαμε πολύ, από συρτό μέχρι Ικαριώτικο, τόσο που μετακινήσαμε τραπέζια και καρέκλες για να μεγαλώσει η πίστα.

Στο ευχάριστο κλίμα συνέβαλαν καταλυτικά, το άφθονο κρασί, τα τσίπουρα και τα χειροποίητα κεράσματα. Ήταν πολλά και από πολλούς. Εκτός από τη Βάλια και τη Μαρία με τις πίτες τους, τον Μάρκο, την Τασία, τον Λεωνίδα, τον Κώστα και τη Νασία με τα ποτά τους, κάποιοι έβαλαν τα δυνατά τους για να ευχαριστηθούμε οι υπόλοιποι. Ήταν η Μόλυ Εγγολφοπούλου με τα αρμένικα μπουρεκάκια της με χειροποίητο φύλλο, η Θάλεια Πορφύρη με τους μοναδικούς σπιτικούς κουραμπιέδες της (τους Καστοριανούς σαλιάρους), η Μαρτίν Περικέ με τις πικάντικες πατατούλες της, η Ματούλα με την παστουρμαδόπιτά της.

Και αυτοί είναι ελάχιστοι μόνον από τους «χορηγούς»!

Ας μας συγχωρήσουν οι λοιποί φίλοι που δεν συγκρατήσαμε τα ονόματά τους. Δεν τους ξεχνάμε, αλλά ακόμα δεν τους γνωρίζουμε όλους για να αναφέρουμε ονομαστικά ποιοί έφεραν τα ντιπ, ποιοι τα μελομακάρονα σοκολάτας, ποιοι τα τυριά, το ψωμί, την παντζαροσαλάτα, το ξινολάχανο!

Όλα τα παραπάνω έφτιαξαν μια όμορφη, ζωηρή και χαρούμενη βραδιά. Ο νέος χρόνος καλωσορίστηκε όπως έπρεπε. Πρωτίστως με καλή παρέα, ποιοτικό κινηματογράφο, καλή μουσική, πολύ χορό, κεράσματα φτιαγμένα με μεράκι και αγάπη .



Και του χρόνου!


Μ.Π.