Βριλήσσια | Τοπικό Δημοψήφισμα για τα εξαώροφα πρότεινε η ΔΡΑΣΗ

2024-04-16 02:28

Γόνιμη η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Πολλά θέματα τέθηκαν σε συζήτηση κατά τη δεύτερη ειδική συνεδρίαση (λογοδοσία) στο Δημοτικό Συμβούλιο, με το βάρος να πέφτει στο ερώτημα της ΔΡΑΣΗΣ  για τις προθέσεις της δημοτικής αρχής να αντιμετωπίσει το ζήτημα που έχει προκύψει με την ανοικοδόμηση εξαώροφων κτηρίων στα Βριλήσσια, τα οποία αξιοποιούν συγκεκριμένες διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, διαμορφώνοντας με ταχύτατο ρυθμό, μια νέα δυσμενή οικιστική πραγματικότητα στην πόλη.

 

Δεκτική να διερευνηθεί η δυνατότητα αναστολής των οικοδομικών αδειών στα Βριλήσσια για όσα κτήρια έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τις συνδυαστικές διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), εμφανίστηκε η διοίκηση και υποστηρικτικό το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων, έως ότου, τουλάχιστον, τελεσιδικήσει το ζήτημα που έχει προκύψει με τις αποφάσεις του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έχει εγείρει αιτιάσεις για την συνταγματικότητα των βασικών άρθρων του Ν.Ο.Κ. μετά από τις προσφυγές κατοίκων και του Δήμου Αλίμου, (ειδικότερα του άρθρου 10 - ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΛΥΨΗΣ = ΑΥΞΗΣΗ ΥΨΟΥΣ), παραπέμποντας το θέμα στην ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ του Συμβουλίου της Επικρατείας.

 

Ειδικότερα η ΔΡΑΣΗ ζήτησε να μπει «φρένο» στα μπόνους δόμησης επιπλέον ορόφων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού για τις νέες οικοδομικές άδειες και τις ανεγειρόμενες οικοδομές, για λόγους «ασφαλείας δικαίου», επειδή δηλαδή αυτή τη στιγμή το νομικό πλαίσιο είναι θολό, (μέχρι την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ) και επομένως, τα κτήρια που έχουν ανεγερθεί ή θα ανεγερθούν με αυτούς τους κανόνες, καθίστανται ευάλωτα σε δικαστικές προσφυγές και διαδικασίες ανάκλησης οικοδομικών αδειών. Το επιχείρημα που εγείρεται δηλαδή, είναι ότι  ο Δήμος Βριλησσίων είναι υποχρεωμένος να περιμένει μέχρι να αποσαφηνιστεί η κατάσταση, αποφεύγοντας παράλληλα τη δημιουργία νέων πολεοδομικών δεδομένων. 

 

Επιπρόσθετα η ΔΡΑΣΗ εισηγήθηκε το «άνοιγμα» του θέματος σε αυτοδιοικητικό επίπεδο και τον συντονισμό ενεργειών των Βριλησσίων με άλλους Δήμους, αλλά και τη διενέργεια - για πρώτη φορά – τοπικού δημοψηφίσματος στα Βριλήσσια, σύμφωνα με το άρθρο 133- 151 του Ν. 4555/2018, ένα μήνα μετά τις ευρωεκλογές, (δεν επιτρέπεται σε προεκλογική περίοδο), ώστε να ενεργοποιηθεί η τοπική κοινωνία και να εκφράσει τη βούλησή της.

 

Μάλιστα, με στόχο να αρθούν οι πολλαπλές δυσκολίες του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ» για τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων, καταθέσαμε συγκεκριμένο ερώτημα που θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο του τοπικού δημοψηφίσματος των Βριλησσίων *.

 

Ανεξάρτητα από τις όποιες άλλες ενέργειες προκρίνει η δημοτική αρχή, (τις οποίες και θα υποστηρίξουμε), θεωρούμε ότι η διενέργεια ενός τοπικού δημοψηφίσματος για το σημαντικό αυτό ζήτημα, θα βάλει «στο παιχνίδι» την τοπική κοινωνία, ισχυροποιώντας τις αποφάσεις των διοικήσεων και αποτελώντας παράλληλα, ένα πολύτιμο κεκτημένο για την άσκηση μιας πιο δημοκρατικής πολιτικής στο μέλλον γενικότερα στην αυτοδιοίκηση. 

 

Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη»

 

* «ΩΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΖΗΤΩ Ο ΔΗΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ  ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΥΠΕΡΔΟΜΗΣΗ  ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η  ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ  ΤΟΥ  ΝΕΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΝΟΚ 4067/2012) ,ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ  ΤΕΛΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ».

(ΣΥΜΦΩΝΩ / ΔΙΑΦΩΝΩ)

 

** H "ιδέα" για το Ντουμπάι από σχετική αναφορά του Β. Βήττου στο Δημοτικό Συμβούλιο.