Βριλήσσια-Συνάντηση για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής

2019-05-21 18:40

https://i0.wp.com/enypografa.gr/wp-content/uploads/2019/05/xrisogelos-maniatogiannis-mavraganis.jpg?w=702&ssl=1

Συνάντηση μεταξύ του Δημάρχου Βριλησσίων Ξένου Μανιατογιάννη και του επικεφαλής του οικολογικού κόμματος «Πράσινοι - Αλληλεγγύη» και υποψήφιου ευρωβουλευτή Νίκου Χρυσόγελου, ενόψει των αυτό-διοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Βριλησσίων, το απόγευμα της Παρασκευής 17 Μαΐου. Αντικείμενο της ήταν το περιβάλλον, η βιώσιμη διαχείριση της εξελισσόμενης κλιματικής αλλαγής και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση των συνεπειών της. Στη συνάντηση συμμετείχε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Βριλησσίων, Αλέξης Μαυραγάνης.

Ο Δήμαρχος Βριλησσίων και το ιστορικό στέλεχος της οικολογίας αντάλλαξαν απόψεις τόσο για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και για τη σημασία των ευρωεκλογών σε σχέση με τα σύγχρονα κοινωνικά, περιβαλλοντικά-κλιματικά και οικονομικά θέματα, όπως και για την ανάγκη δίκαιης και αποτελεσματικής αλλαγής οικονομικού κι ενεργειακού μοντέλου για να διασφαλίζεται ότι η οικονομική δραστηριότητα είναι προς όφελος και του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συνοχής.

Συμφώνησαν, επίσης, ότι η κλιματική κρίση μας υποχρεώνει να εργαστούμε σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για να προωθηθούν αποτελεσματικές πολιτικές για την συγκράτηση της κλιματικής αλλαγής σε όσο το δυνατόν πιο ελεγχόμενα επίπεδα (να μην αυξηθεί η μέση θερμοκρασία πάνω από 1,5 βαθμούς Κελσίου). Κοινή ήταν η διαπίστωση, επίσης, ότι, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι τοπικές κοινωνίες έχουν να παίξουν ουσιαστικό ρόλο τόσο στην κατεύθυνση του περιορισμού των εκπομπών αερίων που αλλάζουν το κλίμα, όσο και της μείωσης των δραματικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής που εξαπλώνονται σε κάθε τοπική κοινωνία και στη χώρα μας. Κρίσιμο ζήτημα θεωρούν ότι είναι η ενδυνάμωση του θεσμικού ρόλου, των αρμοδιοτήτων  και των πόρων της αυτοδιοίκησης σε θέματα ενέργειας, και προώθησης της απεξάρτησης από την «οικονομία του άνθρακα».

Ο Δήμαρχος Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης και ο επικεφαλής του κόμματος «Πράσινοι - Αλληλεγγύη» και διατελέσας ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος εξέφρασαν συγκλίνουσες απόψεις και για ειδικότερα θέματα, όπως η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας μέσω της ενεργειακής αποτελεσματικότητας των κατοικιών, της αξιοποίησης εμπειριών και ανθρώπινου κεφαλαίου που υπάρχει σε τοπικό επίπεδο για να υποστηριχθεί η νέα πολιτική για το κλίμα και την ενέργεια σε τοπικό επίπεδο, στις κατοικίες, τους επαγγελματικούς χώρους και τα σχολεία. Η αυτοδιοίκηση μπορεί να κινητοποιήσει – στο πλαίσιο ενός συνολικότερου σχεδίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την προσαρμογή στα νέα δεδομένα – το ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει, τους πολίτες, ιδιαίτερα νέους, που έχουν γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με περιβαλλοντικά, ενεργειακά, κοινωνικά θέματα.

Ο Ν. Χρυσόγελος έδωσε τα συγχαρητήριά του στον Δήμο και στους δημότες των Βριλησσίων για την πρωτοποριακή τους προσπάθεια σε θέματα μείωσης των απορριμμάτων και ολοκληρωμένης ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, κομποστοποίησης, διαλογής και αξιοποίηση κλαδεμάτων, εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων οικοδομών κι εκσκαφών κα. Επισήμανε, ότι πρέπει να συνεχίσουν το παραδειγματική έργο τους προτρέποντας και άλλους να συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια διαχείρισης απορριμμάτων με Διαλογή στην Πηγή. Συμφώνησε με τον δήμαρχο Ξ. Μανιατογιάννη και τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Α. Μαυραγάνη για μια πιο στενή συνεργασία για τα ενεργειακά και κλιματικά θέματα στην διάρκεια της επόμενης θητείας, με μεγαλύτερη ενεργοποίηση των πολιτών και τοπικών φορέων. των σχολείων, των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, αφού πλέον τα ενεργειακά ζητήματα και η ανάγκη απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα είναι, πρέπει να είναι στο κέντρο της πολιτικής της αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών.

Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση τους, ο κ. Μανιατογιάννης ευχήθηκε στον κ Χρυσόγελο καλή επιτυχία στις ευρωεκλογές και εκλογή του στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ ο επικεφαλής των «Πράσινων-Αλληλεγγύη», από τη δική του πλευρά, υπογράμμισε την εκ μέρους του αμέριστη συμπαράσταση και προσωπική και ομαδική στον αγώνα επανεκλογής του Δημάρχου και της δημοτικής αρχής για την διατήρηση των περιβαλλοντικών πολιτικών και την ενδυνάμωση του οικολογικού και κοινωνικού χαρακτήρα του Δήμου Βριλησσίων.