Βριλήσσια: Η κομποστοποίηση πάει... σχολείο

2024-02-29 21:39

Η κομποστοποίηση πάει... σχολείο στα Βριλήσσια - Ενυπόγραφα

 Ο Δήμος Βριλησσίων βάζει την κομποστοποίηση στις σχολικές μονάδες της πόλης μας με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων, με την έναρξη του προγράμματος «Επιτόπια Κομποστοποίηση στα Σχολεία του Δήμου Βριλησσίων».

Το πρόγραμμα αυτό ανταποκρίνεται σε μία ανάγκη της εποχής, για δράσεις που προάγουν την πράσινη σκέψη και την οικολογική ευαισθητοποίηση των νέων της πόλης μας.

Ο Δήμαρχος Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίσης βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης 29/2 στο 1ο Γυμνάσιο της πόλης μας και μαζί με τους Αντιδημάρχους Παιδείας Χ. Γούναρη και Καθαριότητας Γ. Μαρίνη, αλλά και στελέχη της Υπηρεσίας Καθαριότητας είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν στους μαθητές για τη συλλογή οργανικών αποβλήτων που θα μετατρέπονται σε κομπόστ στο σχολείο τους. Η κομποστοποίηση στα σχολεία συνιστά μια μοναδική ευκαιρία για βιωματική μάθηση. Τον Δήμαρχο υποδέχθηκε η Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Βριλησσίων κα. Ευαγγελία Σύρμα, ενώ τα παιδιά με τις εύστοχες ερωτήσεις τους έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα οφέλη της κομποστοποίησης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι μαθητές συλλέγουν τα οργανικά απόβλητα  στο σχολείο τους, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε κομπόστ εντός του κομποστοποιητή, ο οποίος παραχωρείται δωρεάν από το Δήμο Βριλησσίων. Με τη διαδικασία της κομποστοποίησης, δημιουργείται ένα προϊόν, γεμάτο θρεπτικά συστατικά, που αποτελείται από τα απόβλητα που διαφορετικά θα κατέληγαν στη χωματερή. Το κομπόστ αυτό είναι εξαιρετικό για την κηπουρική και την ανάπτυξη φυτών.

Ο στόχος του προγράμματος είναι πολύπλευρος. Πέρα από τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και τη μείωση της ταφής απορριμμάτων, το πρόγραμμα στοχεύει στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των μαθητών.

Μέσα από αυτήν την εμπειρία, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με βιώσιμες πρακτικές για το περιβάλλον και αποκτούν βαθύτερη κατανόηση για τη σημασία της εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων. Παράλληλα, το πρόγραμμα συμβάλλει στην ανάπτυξη της αίσθησης συλλογικότητας και τη διάδοση της πράσινης συνείδησης στις οικογένειες και το κοινωνικό περιβάλλον των παιδιών. Με την υποστήριξη και τη συμμετοχή της μαθητικής κοινότητας μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον μέλλον για τις επόμενες γενιές