Βριλήσσια Cine Δράση-Με Woody Allen ξεκινούν οι καλοκαιρινές προβολές στο 2ο Γυμνάσιο

2016-06-27 11:44

"Θλιμμένη Τζάσμιν" την Τετάρτη 29 Ιουνίου, στις 9:00 το βράδυ, στο προαύλιο του 2ου Γυμνασίου (Ταϋγέτου & Ξάνθης) 

Σε όλη την σκηνοθετική του πορεία, ο Γούντι Άλεν έχει δημιουργήσει εμβληματικούς και ανεξίτηλους γυναικείους χαρακτήρες, τους οποίους ενσάρκωσαν μερικές από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς του Χόλιγουντ, όπως η Νταϊάν Κίτον, η Μία Φάροου, η Τζούντι Ντέιβις και πολλές ακόμη. Έτσι και στη «Θλιμμένη Τζάσμιν» κινητήριος άξονας είναι ο πολύπλευρος χαρακτήρας της Τζάσμιν, τον οποίο ενσαρκώνει υποδειγματικά μία από τις πιο καταξιωμένες ηθοποιούς του Χόλιγουντ, η Κέιτ Μπλάνσετ.

Πρόκειται για μια ταινία που αναφέρεται στην οικονομική και κοινωνική κατάπτωση πολλών ευκατάστατων Αμερικανών, οι οποίοι ξαφνικά βρέθηκαν σε μία κοινωνική τάξη η οποία ελάχιστα απέχει από τα όρια της ανέχειας. Μια ρομαντική και δραματική κομεντί για τις ολέθριες συνέπειες της αδιαφορίας και της μη έγκαιρης αντιμετώπισης σοβαρών καταστάσεων. Μια ταξική τοιχογραφία πολύ πιο σύνθετη και ενδιαφέρουσα και με περισσότερο χιούμορ από άλλες του ίδιου σκηνοθέτη. Μια ταινία για την υποκρισία και τον ψεύτικο εαυτό που με περίσσεια ματαιοδοξία παρουσιάζουμε στους συνανθρώπους μας, παραμένοντας όμως στην πραγματικότητα μόνοι, κενοί και δυστυχισμένοι.

Η Τζάσμιν έχει, ως αποτέλεσμα της πρόσφατης κρίσης, χάσει όλη την τεράστια περιουσία της η οποία είχε δημιουργηθεί από τον καιροσκόπο επιχειρηματία σύζυγο της με τρόπους όχι τόσο καθαρούς και της οποίας η ίδια δεν γνώριζε ακριβώς την προέλευση ή καλύτερα επέλεξε να αγνοεί, βολεμένη στην απατηλή και προσωρινή απόλαυση όλων όσων το απεριόριστο χρήμα μπορούσε να της προσφέρει. Είναι κοινωνική, συμμετέχει σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, προφανώς πνίγοντας τις ενοχές της, εγωίστρια και διακατέχεται από σύνδρομο ανωτερότητας. Έχει τα πάντα αλλά αγνοεί ότι ο γοητευτικός σύζυγός της την απατά κατά συρροή, όπως αγνοεί ότι τα λεφτά του, ανήκουν σε άλλους, οι οποίοι του τα εμπιστεύονται για επενδύσεις. Μετά την καταστροφή πληγωμένη και ερείπιο ψυχικά και σωματικά, είναι αναγκασμένη να καταφύγει στο φτωχικό και περιορισμένο διαμέρισμα της πολύ διαφορετικής αδελφής της Τζίντζερ, που εργάζεται υπάλληλος σε σούπερ μάρκετ στο Σαν Φρανσίσκο. Εκεί είναι ανίκανη να προσαρμοστεί σε έναν κόσμο από τον οποίο προφανώς κατάγεται, μα που άφησε τόσο πολύ πίσω που τώρα φοβάται να θυμηθεί και να ξαναζήσει. Γιατί η ηρωίδα μας δεν γεννήθηκε μέσα στα πλούτη, γνώρισε τον πλούσιο και γοητευτικό σύζυγό της στο πανεπιστήμιο, τον παντρεύτηκε και εκείνος την μετέφερε σε ένα κόσμο χλιδής, υψηλής μόδας, πολύτιμων κοσμημάτων, κομψών δείπνων και ιδιωτικών αεροπλάνων.

Η στάση της στο νέο της περιβάλλον είναι απαιτητική, θεωρεί τους άλλους υποχρεωμένους να την βοηθήσουν να βγει από τη νέα δύσκολη, προσωρινή όπως νομίζει, κατάσταση. Συναισθηματικά αδύναμη και επισφαλής, αδιαφορεί εντελώς για το τι συμβαίνει γύρω της, δίνει ιδιαίτερη σημασία στην γνώμη των άλλων για την εικόνα της, αδυνατεί να υποστηρίξει ουσιαστικά τον εαυτό της, καταφεύγοντας τελικά στη βοήθεια του ποτού και των ψυχοφαρμάκων. Υποτιμά την αδελφή της, άλλωστε πάντα την αντιμετώπιζε με υπεροψία που αγγίζει τα όρια της περιφρόνησης, ενώ θεωρεί τελείως αποτυχημένο, δεν εγκρίνει και αποδοκιμάζει συνεχώς τον φίλο της.

Παρόλα αυτά θα προσπαθήσει να ξαναφτιάξει τη ζωή της, εγχείρημα δύσκολο, αφού δεν συνειδητοποιεί τη διαφορά της πραγματικής ζωής και του ονείρου που ζούσε μέχρι την ώρα που ο άντρας της κλείστηκε στη φυλακή. Σαν μια άλλη Μπλανς Ντιμπουά, ηρωίδα του θεατρικού έργου του Τενεσί Ουίλιαμς «Λεωφορείον ο Πόθος», αξιοποιεί ότι της έχει απομείνει από την παλιά της αίγλη: μια πλούσια γκαρνταρόμπα από φορέματα Σανέλ και τσάντες Ερμές, την συμπεριφορά και τους τρόπους μιας γυναίκας της υψηλής Νεοϋορκέζικης τάξης και το εκλεπτυσμένο της γούστο, για να διατηρήσει κάτι από την παλιά της αίγλη, να τονίσει τη διαφορετικότητά της και να προβάλει την αριστοκρατική της υπεροχή έναντι της ταπεινής κατάστασης των άλλων, στων οποίων την καλοσύνη οφείλει τώρα την επιβίωσή της. Βρίσκει δουλειά ως γραμματέας σε ένα οδοντιατρείο, παρακολουθεί μαθήματα κομπιούτερ, ενώ σε μια κοινωνική εκδήλωση θα συναντήσει έναν γοητευτικό και πλούσιο νεαρό διπλωμάτη, ο οποίος δείχνει ότι μπορεί να τη βοηθήσει να ανακτήσει την παλιά της αίγλη και την άλλοτε λαμπερή της καθημερινότητα.

Η «Blue Jasmine» είναι μία από τις καλύτερες ταινίες του Γούντι Άλεν, δυνατή από την αρχή ως το τέλος, με ένα εντυπωσιακό φινάλε που σε προκαλεί να δεις την ταινία κάτω από ένα διαφορετικό πρίσμα.

Η Κέιτ Μπλάνσετ δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά τη σπουδαιότητα της σαν ηθοποιός. Το αξιόλογο καστ συμπληρώνουν, ο Άλεκ Μπόλντουιν πειστικός στο ρόλο του συζύγου και η σπουδαία αγγλίδα ηθοποιός Σάλι Χόκινς πολύ καλή και απολαυστική στον ρόλο της Τζίντζερ. Το ίδιο υπέροχοι είναι και οι υπόλοιποι ηθοποιοί στους δεύτερους ρόλους. Στα θετικά της ταινίας και το διακριτικό Soundtrack, με ήχους μπλουζ και τζαζ που τόσο αγαπά ο Γούντι Άλεν.

Η ταινία κέρδισε πολλά βραβεία, ανάμεσα τους το Όσκαρ και τη Χρυσή Σφαίρα A΄ γυναικείου ρόλου για την Μπλάνσετ.


* Cine - Δράση: Από την Τετάρτη 29 Ιουνίου οι προβολές θα γίνονται στον προαύλιο χώρο του φιλόξενου 2ου Γυμνασίου Βριλησσίων, στις 9.00 το βράδυ, (Ταϋγέτου & Ροδόπης, είσοδος από Ταϋγέτου). ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΟΥΜΕ λοιπόν έναν πληθωρικό και δημιουργικό χειμώνα στο ΤΥΠΕΤ και ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!