Tunnel of Oppression: «Revolt» στον Πολυχώρο Vault

2018-09-25 18:50

Tunnel of Oppression: «Revolt» στον Πολυχώρο Vault

Ο Πολυχώρος Vault παρουσιάζει τη νέα παράσταση του Tunnel of Oppression, Revolt, από την 1η Οκτωβρίου έως τις 13 Νοεμβρίου 2018, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15, για 14 παραστάσεις. Η παράσταση εξυμνεί τη διαφορετικότητα, θίγοντας ταυτόχρονα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα μέσα από γεγονότα που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη.

Η διαδραστική performance Tunnel of Oppression ξεκίνησε το 1993 από φοιτητές του Western Illinois University και πλέον πραγματοποιείται στα περισσότερα πανεπιστήμια και κολέγια των ΗΠΑ, με σκοπό την επιμόρφωση και ενημέρωση φοιτητών και γονέων πάνω σε θέματα ρατσισμού και ενδοσχολικής βίας.

Μέσα από αναπαραστάσεις που αντικατόπτριζαν σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, το Tunnel of Oppression σύντομα έγινε ένα εργαλείο που υιοθέτησαν φοιτητικοί σύλλογοι ανά τις ΗΠΑ, όπου ο θεατής βιώνει την καταπίεση που αντιμετωπίζουν διάφορες κοινωνικές ομάδες. Με την εμπλοκή των συναισθημάτων των παρευρισκομένων, η ενημέρωση για την καταπίεση αυτή, η επιμόρφωση γύρω από θέματα βίας και ρατσισμού και η πληροφόρηση σχετικά με τις διακρίσεις, φυλετικές ή σεξιστικές, είναι πραγματικά αποτελεσματική.

Οι άνθρωποι που επισκέπτονται το «Τούνελ» ίσως να μην έχουν βιώσει ποτέ αυτού του είδους τις καταστάσεις, αλλά με αυτόν τον αποτελεσματικό τρόπο μπορούν να βιώσουν ως έναν βαθμό την καταπίεση, τον ρατσισμό, τη βία, ενώ παράλληλα εκτίθενται και στα συναισθήματα διάκρισης μέσα από τις εικόνες και τους ήχους που προσλαμβάνουν. Μετά την έξοδο από το «Τούνελ», ομάδα ψυχολόγων παρέχει στο κοινό αποφόρτιση, ενώ φορείς ενημερώνουν τους επισκέπτες με τρόπους που μπορούν να προσφέρουν βοήθεια για να σταματήσει ο κύκλος της βίας.

Στην Ελλάδα ήρθε από τον Δημήτρη Πλαβούκο τον Μάρτιο του 2015, με σκοπό την ενημέρωση, επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση πάνω σε θέματα βίας, διάκρισης, ρατσισμού, ομοφοβίας και σχολικού εκφοβισμού. Μετράει ήδη τρία χρόνια παρουσίας με περισσότερες από 250 performance και θεατρικές παραστάσεις, στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, στον Πολυχώρο Vault, στο Μουσικό Λύκειο Ιλίου, στην Τεχνόπολη κ.α., ενώ το έχουν παρακολουθήσει περισσότερα από 5.000 άτομα. Το Tunnel of Oppression συνεργάζεται με φορείς όπως «Το Χαμόγελο του Παιδιού», τη «Διεθνής Αμνηστία – Ελληνικό Τμήμα» και το «Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος». Υπάγεται στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Eä» και ο σκοπός του δρώμενου είναι η ενημέρωση, η κατανόηση και η αποδοχή. Όλοι οι συμμετέχοντες στο δρώμενο προσφέρουν το έργο τους εθελοντικά.

Υπόθεση Revolt

Ένας φοιτητής σκηνοθεσίας κάνει ένα ντοκιμαντέρ με σκοπό να δώσει απάντηση στο ερώτημα: «Είναι προτιμότερο να το ζήσεις κι ας πονέσεις ή να μην το ζήσεις καθόλου;». Ο φοιτητής παρουσιάζει 7 αληθινές ιστορίες αγάπης, έρωτα, σεξ και σχέσεων, καταθέσεις ψυχής μπροστά στην κάμερά του. Μέσα απ’ το ντοκιμαντέρ, θα συνειδητοποιήσει και ο ίδιος ότι δεν υπάρχει εξέλιξη πλέον μέσα από την αγάπη, υπάρχει μόνο επανάσταση.

Η παράσταση

Ύστερα από τρία χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα και περισσότερες από 40 θεατρικές παραστάσεις, το Tunnel of Oppression παρουσιάζει την τελευταία του παράσταση τον Οκτώβριο στο Vault. Το διαδραστικό δρώμενο Tunnel of Oppression θίγει σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα και εξυμνεί τη διαφορετικότητα μέσα από τις performance και παραστάσεις του. Συνδυάζοντας την τέχνη του θεάτρου, τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με ζητήματα γύρω από τη βία, την κακοποίηση και την καταπίεση. Για την τελευταία του παράσταση, πριν επιστρέψει στις performance, επέλεξε το Vault, απ’ όπου και ξεκίνησε, για να κλείσει αυτόν τον κύκλο έκφρασης. Στην παράσταση Revolt παρουσιάζονται αληθινές ιστορίες αγάπης, έρωτα, σεξ και σχέσεων γύρω από μια κεντρική ιστορία που ωθεί το κοινό να αγαπήσει και να αποδεχτεί τον εαυτό του. Μετά το τέλος της παράστασης γίνεται συζήτηση και αποφόρτιση από την Ομάδα Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας, με επικεφαλής τους Μάνο Κασάπη και Βασιλική Κουρόγλου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Πλαβούκος
Πρωτότυπη μουσική: Βαγγέλης Μακρής
Φωτογραφία: Ελένη Ρόκου
Photo editing: Σταύρος Τούσας
Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Παραγωγή: Eä – Ενημέρωση, Κατανόηση, Αποδοχή

Παίζουν:
Δημήτρης Βιτάλης, Σταυριάννα Γούση, Πέτρος Δανάλης, Αμαλία Δόξα, Αλέξανδρος Καυκάς, Δήμητρα Καλαβρέζου, Παναγιώτης Μπακολουκάς, Χριστίνα Παπανδρέου, Ντόνα Πετροπούλου, Ντιάνα Πουτκαράτζε, Νάνσυ Πλαβούκου, Ανδρομάχη Σόμπολα, Αντώνης Σουπιτσής και ο Δημήτρης Πλαβούκος.

Μετά την έναρξη της παράστασης, δεν επιτρέπεται η είσοδος στην αίθουσα.

Ημέρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη, ώρα 21:15
Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Τιμή εισιτηρίων: Γενική είσοδος 7 ευρώ

 

 

πηγή : diastixo.gr

Ώρα σε Βριλήσσια:

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com