"Το μετέωρο βήμα του Αριστερού", ένα "δικό μας" βιβλίο! Στα βιβλιοπωλεία των Βριλησσίων το τελευταίο βιβλίο του Γιάννη Τσίχλα

2017-12-14 17:13

Κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες από τις εκδόσεις manifesto, «Το μετέωρο βήμα του Αριστερού», το τελευταίο βιβλίο του δικού μας Γιάννη Τσίχλα, ενεργού μέλους της "Δράσης", σε άρτια επιμέλεια του επίσης "δικού μας" Θεόδωρου Παντούλα!

(Κεντρική διάθεση: Ἐκδόσεις τοῦ Εἰκοστοῦ Πρώτου, Ζαλόγγου 9, Ἀθήνα).

Μια προσωπική ματιά για την αριστερά, τα κινήματα και τη "Δράση"!


Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου...

«Ο Γιάννης Τσίχλας δεν είναι ακριβώς αυτό που αντιλαμβανόμαστε με τον όρο συγγραφέας: Διανοούμενος –με την κυριολεξία του όρου– διαθέτει άπλετα την ενεργητικότητα και πολυπραγμοσύνη του υπέρ των κοινών αποφάσεων, είτε αρθρογραφώντας είτε κατασκευάζοντας χαρταετούς, αντιμετωπίζοντάς τα όλα με δοτικότητα και σοβαρότητα, αλλά και με αυστηρότητα και διαρκή επαναξιολόγηση σε ότι αφορά τα αποτελέσματά τους. Με άλλα λόγια, ο «συγγραφέας» δεν έπεσε από τον ουρανό, μιλάμε για ένα ανήσυχο και ταυτόχρονα «ανθεκτικό» πνεύμα, σε πείσμα των καιρών»


Και από τον πρόλογο...
(Προλογίζει ο Γιάννης Τσούτσιας)

«Το βιβλίο επί της ουσίας διαπραγματεύεται κυρίως δυο ζητήματα που διαπλέκονται μεταξύ τους: Την περίοδο της «διάψευσης» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τη βιωμένη εμπειρία από το αυτοδιοικητικό σχήμα της «Δράσης για μια Άλλη Πόλη» στα Βριλήσσια. Δεν είναι αυθαίρετη ούτε συμπτωματική η σύνδεση αυτών των δύο: Η διερεύνηση του πρώτου ζητήματος οδηγεί τον συγγραφέα στην αναζήτηση ωρίμανσης ενός συνόλου προϋποθέσεων, που όχι απλώς δεν υπήρξαν, αλλά και ουδέποτε επιχειρήθηκαν κατά τη διάρκεια του πειράματος της «πρώτης φοράς αριστερά», ενώ του δεύτερου, στο συμπέρασμα πως αυτές οι προϋποθέσεις δεν μπορεί παρά να προκύψουν «κινηματικά», εκτός του παγιωμένου κομματικού συστήματος, αφού «…Κίνημα είναι αυτό που βιώνοντας την πραγματικότητα μπορεί να την αλλάζει».

Μας "εξηγείται" από τις πρώτες σελίδες, ο συγγραφέας:

Παρακολουθώ την όποια εξέλιξη μέσα από τον άμεσο συσχετισμό του «γενικού με το ειδικό». Αυτόν τον συσχετισμό επιχειρώ με το «Το μετέωρο βήμα του Αριστερού» και τα επιλεγμένα 9 άρθρα στο «Παράρτημα» που δεν θα είχαν τα συγκεκριμένα περιεχόμενα, εάν από αρχές Φεβρουαρίου 2014 δεν συμμετείχα ενεργά στη «Δημοτική Κίνηση Βριλησσίων - Δράση για μια άλλη πόλη» και τα έντονα ερεθίσματα που βίωσα από την περιπετειώδη εμπλοκή της «Δράσης» κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ, στις Δημοτικές εκλογές της Άνοιξης του 2014. (σελ. 14)


Ο Γιάννης Τσίχλας γεννήθηκε στα προσφυγικά της Πάτρας το 1955 από γονείς Μικρασιάτες. Ήρθε στην Αθήνα το 1959 και κατοίκησε περιοδικά στην Νέα Ιωνία, στο Παλαιό Ηράκλειο, στο Μαρούσι και από το 2013 στα Βριλήσσια. Είναι τελειόφοιτος επταταξίου νυχτερινού Λυκείου και οικοδόμος το επάγγελμα. Έχει εκδώσει ακόμη τρία βιβλία: «Η Φούσκα» (2006), «ΤΙ ΝΑ μην ΚΑΝΟΥΜΕ» (2005), «Το σεργιάνι της κρίσης» (2011).


Το μετέωρο βήμα του Αριστερού

- ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1. Οι απόψεις των απόψεων.
2 . Στην αφετηρία επανεκκίνησης. Τι μπορεί να είναι κίνημα;
3 . Και όμως, οι βασιλιάδες είναι γυμνοί!
4 . Τα ιδεολογικά συστήματα του συστήματος και τα Τοτέμ των γεγονότων.
5 . Στιγμές από τη ζωή της συλλογικότητας «Δράση για μια άλλη πόλη»

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

TA ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΝΙΑ ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ

1 . Γιατί, με τη «Δράση για μια άλλη πόλη στα Βριλήσσια»
2 . Ενότητα: πώς, που, για ποιόν, και γιατί
3 . Η κρυφή γοητεία της μετριότητας
4 . Η επόμενη μέρα από μια προκατειλημμένη κινηματική ματιά
5 . Στους δύο, ο τρίτος... χωρεί;
6 . Το γύρισμα της σελίδας και ο σελιδοδείκτης
7 . Διαπραγματευτικοί στοχασμοί στο ρυθμό του δημοψηφικού ΟΧΙ - ΝΑΙ
8 . Η τέχνη της υπονόμευσης και ο Μίτος της Αριάδνης
9 . Στη παγίδα των γεγονότων

Αναζητείστε το στα βιβλιοπωλεία των Βριλησσίων:

ΑΝΕΜΟΛΟΓΙΟ, Θεσσαλίας 4
ΑΠΕΙΡΟΣ ΧΩΡΑ, Σισμανογλείου 10
Ο ΧΑΡΤΗΣ, Γράμμου 40
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ, Κύπρου 26Α