Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει στα Βριλήσσια για 3η χρονιά

2017-02-10 17:07

Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, ΤΥΠΕΤ, 6:30΄μμ



Με 15 ταινίες μικρού μήκους, επιλεγμένες από ένα σύνολο 110 που διαγωνίστηκαν στο 39ο Φεστιβάλ Δράμας, 285΄ λεπτά προβολής και 2 συζητήσεις με 10 βραβευμένους σκηνοθέτες, η Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων «Cine-Δράση» συνεχίζει την όμορφη παράδοση της παρουσίασης στους σινεφίλ της πόλης μας των βραβευμένων ταινιών του Φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.





ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ - ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ


Την πρώτη ημέρα ο κύκλος των προβολών αρχίζει με την ταινία «Κύβος» του Αλέξανδρου Σκούρα, που αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής του Φεστιβάλ και κατέκτησε το Χρυσό Διόνυσο. Πρόκειται για ένα καλοφτιαγμένο οικογενειακό δράμα με πρωταγωνιστή τον Μάκη Παπαδημητρίου (Suntan) που υποδύεται έναν άνεργο 35άρη ο οποίος λύνει με εξωπραγματική ταχύτητα τον κύβο του Ρούμπικ, αλλά εγκλωβίζεται σε μια ενδοοικογενειακή διένεξη με αναπάντεχο τέλος.

Συνεχίζεται με το φιλμ «Φιλοκτήτης - Ο Μύθος ενός Ξένου» της Κατερίνας Καλκετενίδη που απέσπασε το Βραβείο Ντοκιμαντέρ. Το φιλμ συνδέει ποιητικά τον αρχαίο ελληνικό μύθο του Φιλοκτήτη μ’ ένα σύγχρονο φλέγον πρόβλημα. Όπως ο Οδυσσέας εγκατέλειψε τον πληγωμένο Φιλοκτήτη στη Λήμνο προκειμένου να μην μολύνει τους συντρόφους του, έτσι και τώρα χιλιάδες πρόσφυγες εγκαταλείπονται χωρίς προοπτική στη Λήμνο πάλι και σε άλλα νησιά, ενώ η ίδια, η Ελλάδα, έχει προ πολλού εγκαταλειφτεί από την υπόλοιπη Ευρώπη. Η ταινία, σε ένα δομημένο κολάζ, παρουσιάζει ντοκουμέντα από τους πρόσφυγες της σημερινής Λήμνου, εικόνες από τους μετανάστες στη σύγχρονη Αθήνα, στοιχεία από την αρχαιότητα, τη νεοελληνική κουλτούρα, το λαϊκό κιτς και τον εθνικισμό.


Στη συνέχεια βλέπουμε την ταινία «Helga Ar I Lund» της Θέλγιας Πετράκη (Τιμητική Διάκριση Σχεδιασμού Ήχου για τους Κώστα Βαρυμποπιώτη και Βάλια Τσέρου), που αποτυπώνει ρεαλιστικά και με υπόκωφο χιούμορ μια καθημερινότητα, που για κάποιους είναι σουρεαλιστική, αλλά για πολλούς άλλους δυστυχώς είναι η σκληρή πραγματικότητα.

Ακολουθεί η ταινία «Ρήξη τυμπάνου» (Εύφημος Μνεία) από το Κινηματογραφικό Εργαστήρι της Κινηματογραφικής Λέσχης Ηλιούπολης. Περισσότερα από 37 μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης Ηλιούπολης, με εισηγητές τους Άγγελο Κοβότσο και Σπύρο Τσιφτσή, συμμετείχαν σε αυτό το εγχείρημα. Δούλεψαν ομαδικά, έγραψαν, κινηματογράφησαν και μόνταραν με αποτέλεσμα ένα απολαυστικό ψευδό-ντοκιμαντέρ, που παρουσιάζει στο θεατή όλα τα στάδια παραγωγής μιας κινηματογραφικής ταινίας.

Ακολουθεί η «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου (Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας της Ένωσης Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ), Βραβείο «Τώνια Μαρκετάκη» Καλύτερης Γυναικείας Σκηνοθετικής Παρουσίας καθώς και Διάκριση Ήχου για τον Στέφανο Ευθυμίου). Το φιλμ χρησιμοποιεί με ευρηματικό τρόπο την τραγική ειρωνεία και τη δραματική ένταση για να αφηγηθεί γοητευτικά μια ιστορία για την οικογένεια, την ενηλικίωση και το τέλος της αθωότητας.

Στη συνέχεια έρχεται η «Μάγδα» του Δημήτρη Ζούρα (Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στην Ιωάννα Τρικενέ) που αφορά την ιστορία μιας γυναίκας που ζει σε έναν δικό της κόσμο και απεχθάνεται τον εαυτό της, αλλά κάποια στιγμή αποφασίζει να κάνει ένα βήμα για να αλλάξει ζωή, γεγονός που θα επιφέρει μη αναμενόμενες συνέπειες.

Η πρώτη ημέρα τελειώνει με το «TWIST» του Μιχάλη Παπαντωνόπουλου (Βραβείο Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας και Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου), μια ταινία για τη σχολική ζωή που με αφηγηματική και δραματουργική αρτιότητα αναδεικνύει την κρίση στην κοινωνία και την εκπαίδευση και παρουσιάζει το απρόβλεπτο της συμπεριφοράς των εφήβων και την δυσκολία αντιμετώπισης της σχολικής ανυπακοής.

Ακολουθεί συζήτηση στην οποία συμμετέχουν οι σκηνοθέτες Αλέξανδρος Σκούρας, Θέλγια Πετράκη, Εκπρόσωπος της Κινηματογραφικής Λέσχης Ηλιούπολης, Δημήτρης Ζούρας και Μιχάλης Παπαντωνόπουλος που ανταλλάσσουν απόψεις με τους παρευρισκόμενους για τη δουλειά, τα σχέδια τους, το παρόν και το μέλλον του Ελληνικού Κινηματογράφου.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ - ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ

Η δεύτερη μέρα ξεκινάει με το «Νηπενθές» του Γιάννη Συμβώνη (Διάκριση Ελληνικού Κέντρου Κινη/φου, Βραβείο Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών, Τιμητική Διάκριση για την Φωτογραφία στην Χριστίνα Μουμούρη, Τιμητική Διάκριση Σκηνικών για τις Ελένη Καριόρη και Στάθια Ραυτοπούλου), μια ταινία για το φόβο της απώλειας και της μοναξιάς.

Συνεχίζουμε με το «3000» (Ειδικό Βραβείο), του Αντώνη Τσώνη, ενός Έλληνα της διασποράς που σπούδασε, ζει και δουλεύει στην Μελβούρνη της Αυστραλίας. Η ταινία αφορά τους νέους της Αθήνας, που σπρώχνονται στα όρια τους από τις μη αναστρέψιμες συνέπειες μιας κρίσης για την οποία δεν ευθύνονται οι ίδιοι, αλλά είναι αποτέλεσμα παραγόντων που δεν μπορούν και να ελέγξουν.

Το «Αντίδοτον», που ακολουθεί, (Βραβείο «Σωκράτης Δημητριάδης» για την καλύτερη ταινία της κατηγορίας ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ) σκηνοθετήθηκε από τον Μιχάλη Χαπέσιη, που ζει και δουλεύει στο Λονδίνο και είναι μια ταινία στην οποία στηλιτεύει με τόλμη τον απρόσωπο και καταπιεστικό κρατικό μηχανισμό μέσα από την αισθητική ενός φιλμ νουάρ: ένας απλός άνθρωπος επιστρέφοντας σπίτι του το βράδυ μετά την δουλειά και βρίσκει στο πεζοδρόμιο ένα πορτοφόλι. Στην προσπάθεια του να βρει τον κάτοχο, χάνεται μέσα σε ατέρμονα μονοπάτια και περιπέτειες με αναπάντεχη κατάληξη.

Συνεχίζουμε με «UMMI» του Νίκου Αυγουστίδη (Ειδικό βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη «ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ»), μια ταινία που με ευαισθησία και φαντασία πραγματεύεται μια επίκαιρη καθημερινή τραγωδία: ο εξάχρονος Μοχάμεντ είναι μόνος του σε μια πολυσύχναστη παραλία του Αιγαίου. Κρυμμένος πίσω από έναν βράχο, παρακολουθεί τους λουόμενους και περιμένει τη μητέρα (UMMI στα αραβικά) του, που έχασε στη θάλασσα, για να συνεχίσουν μαζί το μεγάλο ταξίδι προς τη Δύση.

Ακολουθεί το βραβευμένο με τον Αργυρό Διόνυσο για τον άρτιο τρόπο με τον οποίο συνυφαίνει την φύση με το ανθρώπινο δράμα «Το Νανούρισμα της Μαρίας» του Ντίνου Παναγόκου, με ήρωες ένα ζευγάρι υδροβιολόγων στην Λίμνη της Πρέσπας που βιώνουν την απώλεια του αγέννητου παιδιού τους.

Στη συνέχεια παρακολουθούμε το φιλμ «Γενέθλια» του Δημήτρη Κατσιμίρη (Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στον Θωμά Χαβιανίδη) μια ταινία που ο σκηνοθέτης εμπνεύστηκε από αληθινά γεγονότα και δικές του οικογενειακές αναμνήσεις, αφορά τα άτομα με ειδικές ανάγκες και αναφέρεται στη συνάντηση και την αναγκαστική συνύπαρξη στον ίδιο χώρο δύο διαφορετικών κόσμων. Ενός γεμάτου υποκρισία, ψέμα και οικονομική ευμάρεια και ενός άλλου που προσπαθεί να επιβιώσει με αξιοπρέπεια και ψυχικό σθένος πάρα τις αντιξοότητες.

Ακολουθεί ο «Αόρατος» του Κώστα Γερμαμπίνη (Τιμητική Διάκριση Σεναρίου) που με αφορμή την περίπτωση ενός μοναχικού εικοσιπεντάχρονου που περνάει τις ώρες του γυμνάζοντας το σώμα του, εξερευνεί την κουλτούρα του fitness και του body building.

Η δεύτερη ημέρα προβολών τελειώνει με το φιλμ «Η Αλίκη στο Καφέ» (Βραβείο Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα και Τιμητική Διάκριση Μοντάζ στον Πάνο Βουτσαρά) του βραβευμένου και πέρυσι Δημήτρη Νάκου, μια ιστορία για τις επιθυμίες, τα διλήμματα και το θάρρος των ανθρώπων να κάνουν επιλογές από τις οποίες θα κερδίσουν κάτι, αλλά ενδεχομένως να χάσουν περισσότερα.


Στη συζήτηση που ακολουθεί τις προβολές της δεύτερης ημέρας, συμμετέχουν οι Γιάννης Συμβώνης, Νίκος Αυγουστίδης, Ντίνος Παναγόκος, Δημήτρης Κατσιμίρης και Δημήτρης Νάκος.


Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων «Cine-Δράση»
www.cinedrasi.com



* Αίθουσα "Ν. Εγγονόπουλος" του πάρκου "Μ. Θεοδωράκης" (ΤΥΠΕΤ), Π. Μπακογιάννη 38-42, Βριλήσσια, Σάββατο 18 - Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, 6:30΄μμ,