Το Cine-Δράση παρουσιάζει τον γείτονά μας σκηνοθέτη Τάκη Βογόπουλο

2016-07-25 08:39

Κυριακή 30 Ιουλίου, στον κήπο της "Δράσης" προβάλλεται «Ο Λέων της Πεντέλης». Ακολουθεί συζήτηση με τον σκηνοθέτη.

Το «Cine-Δράση» παρουσιάζει την Κυριακή 30 Ιουλίου, στις 9.00 το βράδυ, στον κήπο της «Δράσης» (Πίνδου 30 & Μαραθώνος), τον σκηνοθέτη, ηθοποιό -και γείτονά μας- Τάκη Βογόπουλο, προβάλλοντας τη βραβευμένη πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, «Ο Λέων της Πεντέλης» (2014). Θα ακολουθήσει συζήτηση παρουσία του σκηνοθέτη.

1854: Βαυαροκρατία. Κυνηγημένος από τις Αρχές και εγκαταλειμμένος από τους συντρόφους του μετά την επικήρυξή του, ο Λήσταρχος Νταβέλης οδηγείται στην πιο ηρωική απόφαση της πολυτάραχης ζωής του…

Ο λήσταρχος Νταβέλης, από τις τελευταίες μέρες της ζωής και της δράσης του οποίου είναι εμπνευσμένη η ταινία του Τάκη Βογόπουλου, είναι ένας θρύλος για την ευρύτερη περιοχή. Μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα για την οποία λέγονται και γράφονται πολλά, συνήθως αντιφατικά, τόσο που σήμερα θεωρείται πρόσωπο μυθικό, δημιούργημα της λαϊκής συνείδησης, ανύπαρκτο στην πραγματικότητα που ανήκει περισσότερο στη λαογραφία και λιγότερο στην ιστορία. Όπως λέει ο ίδιος ο Τάκης Βογόπουλος εμπνεύστηκε το σενάριο της από τις λαϊκές δοξασίες που κυκλοφορούν ή έχουν καταγραφεί γύρω από το πρόσωπο του διαβόητου ληστή, ενώ προσπάθησε να αποδώσει σχετικά ελεύθερα τα γεγονότα της ζωής του, τις σχέσεις με τα γνωστά (πχ Δούκισσα της Πλακεντίας) και άγνωστα πρόσωπο της εποχής.

Η αισθητική της ταινίας είναι επηρεασμένη από την ζωγραφική των Γύζη, Θεόφιλου, το Θέατρο Σκιών, τα κόμικς (συγκεκριμένα τα Κλασσικά Εικονογραφημένα), καθώς και τα σπαγγέτι γουέστερν της δεκαετίας του ’70. Κεντρικό ζήτημα στην ταινία είναι η θρυλούμενη απεγνωσμένη προσπάθεια του Νταβέλη να εξιλεωθεί για τα εγκλήματα του. Από αυτή την άποψη, μόνον τυχαία δεν είναι η ταύτιση του λήσταρχου με τον εκ δεξιών του Ιησού εσταυρωμένο ληστή, σε μια προσπάθεια δικαίωσης του μέσω της μετάνοιας.

Η ταινία έχει αποσπάσει τα παρακάτω βραβεία και διακρίσεις:
Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου (Τάκης Βογόπουλος) στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου. Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου (Τάκης Βογόπουλος), Βραβείο Σκηνικών-Κοστουμιών και Βραβείο Φωτογραφίας (Νεκτάριος Σουλδάτος) στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Γέφυρες».



Διάρκεια: 83΄. Σενάριο- Σκηνοθεσία: Τάκης Βογόπουλος. Πρωταγωνιστούν: Κώστας Σταρίδας, Γιώργος Γιαννόπουλος, Τάκης Βογόπουλος, Θανάσης Παπαθανασίου Βαγενάς, Νεκτάριος Σουλδάτος, Διονύσης Ρούσσος, Πέτρος Πετράκης, Ησαίας Κωνσταντινίδης, Χάρης Συμεωνίδου, Γιώργος Πιλάλης, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος