Θέση της παράταξης της δημοτικής αρχής "Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας" για τον νέο περιβαλλοντικό νόμο

2020-05-15 22:29

Ο νέος νόμος για το Περιβάλλον δεν αποτελεί σύγχρονη απάντηση στην τρέχουσα παγκόσμια, περιφερειακή και τοπική κρίση. Θα μείνει ως νομοθετική παρέμβαση «σκούπα» που κατά βάση αποδομεί το προστατευτικό ρυθμιστικό πλαίσιο για το φυσικό περιβάλλον της χώρας και πασχίζει για τακτοποιήσεις συμφερόντων και «ανάπτυξη» μιας χρήσης στα πρότυπα εκείνης που μας οδήγησε στην κρίση και στη βαθιά ύφεση. Πέραν αποσπασματικών θετικών παρεμβάσεων, είναι σαφές ότι δεν αναστρέφει υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης την οπισθοχώρηση της περιβαλλοντικής ατζέντας που θυσιάζεται διαρκώς στην άνιση αναμέτρησή της έναντι των ισχυρών οικονομικών ομάδων και συμφερόντων που βλέπουν τον φυσικό πλούτο της χώρας μας ως όχημα για την ατομική τους επικράτηση.

Οφείλουμε με όλες μας τις δυνάμεις να εξακολουθήσουμε να παλεύουμε καθημερινά από το επίπεδο των τοπικών κοινωνιών για την άμεση ανάγκη αλλαγής ρότας στη διαχείριση του περιβάλλοντος. Οφείλουμε να δούμε τη βιώσιμη περιβαλλοντική διαχείριση της τοπικότητας αυτονομημένη από τη λογική της υπερεξάντλησης των φυσικών πόρων μας για τις αδηφάγες ανάγκες της απρόσωπης και υπερκαταναλωτικής παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Οφείλουμε να τη δούμε αντίθετα από μια χρήση του περιβάλλοντος για την πρόσκαιρη ανάπτυξη που «καίει» όλο και περισσότερο τους πόρους και τις δυνατότητες των μελλοντικών ανθρώπινων κοινωνιών ακόμα και της αμέσως επόμενης ημέρας τους.

Οι σύγχρονες κοινωνίες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που πρέπει να καταστεί επίκεντρό τους, οφείλουν να τοποθετούνται και να δρουν με τον σχεδιασμό και το παράδειγμά τους στον αντίποδα των τρεχουσών υποκριτικών και εν τέλει καταστρεπτικών παγκόσμιων περιβαλλοντικών πολιτικών, θέτοντας στο επίκεντρο την ανθρώπινη ευημερία μέσα από τις ίδιες τις κοινότητες, μέσα σε ένα σταθερό και αξιόπιστο πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος και χρήσης των φυσικών πόρων. Με τρόπο που εξυπηρετεί λελογισμένα τις συλλογικές και ατομικές κοινωνικές ανάγκες, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τη μέγιστη ανάγκη της ανθρωπότητας για τη διατηρησιμότητα των δυνατοτήτων μιας αξιοβίωτης ζωής για όλους και φυσικά και για τις γενιές που έρχονται.

Ως «Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας» θα παρακολουθούμε από κοντά τα προβλήματα και τις συνέπειες αυτής της αντιπεριβαλλοντικής νομοθετικής παρέμβασης, επιχειρώντας να τις αντιμετωπίσουμε ενεργητικά. Συλλογικά και αυτοδιοικητικά θα εξακολουθήσουμε δημιουργικά και με πρακτικές πρωτοβουλίες να δίνουμε το μήνυμα της περιβαλλοντικής προστασίας και της πράσινης κοινοτικής αναπτυξιακής κατεύθυνσης.