ΘΕΑΤΡΟ «Ταξίδι το χειμώνα»: μια παράσταση βασισμένη στο Winterreise του Σούμπερτ

2015-11-11 19:44
«Ταξίδι το χειμώνα»: μια παράσταση βασισμένη στο Winterreise του Σούμπερτ


To Winterreise (D.911, op.89) θεωρείται το απόλυτο ορόσημο του Ρομαντικού κύκλου τραγουδιών. Μια από τις τελευταίες συνθέσεις του Αυστριακού συνθέτη Franz Schubert, σε ποίηση του Γερμανού Wilhelm Müller, το Winterreise είναι ένα από τα πιο αινιγματικά και μελαγχολικά έργα του συνθέτη και, εν γένει, της αυστρογερμανικής Ρομαντικής παράδοσης.

Έχοντας ως πυρήνα την περιπλάνηση ενός νέου που βιώνει μια πρωτοφανή ερωτική απογοήτευση, το Winterreise προσφέρει στον ακροατή/θεατή έναν σχεδόν θεατρικό μονόλογο περί μελαγχολίας, μοναξιάς και θανάτου. Ο μονόλογος αυτός βασίζεται στις αποσπασματικές, άκρα υποκειμενικές εντυπώσεις από χειμωνιάτικα τοπία που επί της ουσίας αντικατοπτρίζουν την ψυχική κατάσταση του περιπλανώμενου νέου. Με βάση αυτή την αφηγηματική γραμμή, το Ταξίδι το χειμώνα θα επεξεργαστεί τη συνθήκη της μοναξιάς, της ιδιωτικότητας και της μελαγχολίας, καθώς και της συνειδητής, σχεδόν πεισματικής, απομάκρυνσης του ανθρώπου από οποιαδήποτε κοινωνική συνθήκη.

Μετά την παράσταση Ρομαντισμός  στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ο Θέμελης Γλυνάτσης επανέρχεται στη θεματολογία της περιπλάνησης και του τοπίου με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. H θεατρική εμπειρία γίνεται σχεδόν ιδιωτική και απομακρύνεται πλήρως από οποιονδήποτε κοινωνικό ή πολιτικό σχολιασμό. Ο ταλαντούχος τενόρος της νεότερης γενιάς λυρικών τραγουδιστών Χρήστος Κεχρής συμπράττει με τον ανερχόμενο ηθοποιό Θανάση Δόβρη και τον καταξιωμένο πιανίστα Μιχάλη Παπαπέτρου σε μια παράσταση εσωτερική, φιλοσοφική και ακραία συγκινητική.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Θέμελης Γλυνάτσης
Σκηνικά: Παντελής Μάκκας / Ελευθερία Αράπογλου / Θέμελης Γλυνάτσης
Κοστούμια: Ελευθερία Αράπογλου
Video: Παντελής Μάκκας
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός φωτιστή: Μαρίνα Κόντα

Πιάνο: Μιχάλης Παπαπέτρου

Φιγούρα 1: Χρήστος Κεχρής
Φιγούρα 2: Θανάσης Δόβρης

Ημερομηνίες παραστάσεων: 10, 16, 17, 23 και 24 Νοεμβρίου 2015
Ώρα έναρξης: 9:15μ.μ. (διάρκεια παράστασης 80’)
Γενική είσοδος: 10 ευρώ

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν: Φρυνίχου 14, Πλάκα
Τηλέφωνο επικοινωνίας και κρατήσεις: 210.3222464
https://www.theatro-technis.gr/

Η παράσταση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Πηγή : diastixo.g