Θέατρο-«Ένας απολαυστικός βαρόνος Μυνχάουζεν στο Θέατρο Τέχνης» της Ράνιας Μπουμπουρή

2016-01-13 19:45
«Ένας απολαυστικός βαρόνος Μυνχάουζεν στο Θέατρο Τέχνης» της Ράνιας Μπουμπουρή


«Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο απ’ το ψέμα» είναι το μότο ενός από τους πιο θαυμάσιους ψεύτες της παγκόσμιας λογοτεχνίας: του βαρόνου Μυνχάουζεν, τις φανταστικές περιπέτειες του οποίου αναλαμβάνει να παρουσιάσει στο κοινό το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, σε θεατρική διασκευή της Άνδρης Θεοδότου και σκηνοθεσία του Δημήτρη Δεγαΐτη.

Οι ξακουστές αυτές ιστορίες ξεκίνησαν από τις απίθανες διηγήσεις του πραγματικού βαρόνου Κάρολου Φρειδερίκου Ιερώνυμου φον Μυνχάουζεν, γεννημένου στη Γερμανία το 1720, ο οποίος ταξίδεψε πολύ και συμμετείχε ως μισθοφόρος στο ιππικό του ρωσικού στρατού. Τις διηγήσεις του Μυνχάουζεν κατέγραψε ο Ρούντολφ Έριχ Ράσπε (1736-1794) στα αγγλικά, αλλά έγιναν παγκοσμίως γνωστές από την υπέροχη διασκευή τους στα γερμανικά από τον ποιητή Γκότφριντ Άουγκουστ Μπύργκερ (1747-1794).

Στο Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου, λοιπόν, έχει στηθεί μια παράσταση γεμάτη χρώματα, ζωντανή μουσική, τραγούδι, βίντεο προβολές, κέφι, χιούμορ, περιπέτειες και πολλά, απολαυστικότατα... ψέματα! Πρωταγωνιστής είναι, φυσικά, ο ανοιχτόκαρδος, θαρραλέος κι ευρηματικός βαρόνος Μυνχάουζεν, και βοηθοί του στις περιπέτειές του οι τέσσερις καλύτεροί του φίλοι: ο Ήφαιστος (ο πιο δυνατός άνθρωπος στον κόσμο), ο Ακούεφ (ο άνθρωπος με την καλύτερη ακοή στον κόσμο), ο Μπλαμπλάς (ο άνθρωπος με την καλύτερη όραση στον κόσμο) και ο Μπέμπης (ο πιο γρήγορος άνθρωπος στον κόσμο). Οι θεατές παρακολουθούν σε ποια περιπέτεια και σε ποια γωνιά της γης γνωρίστηκε ο Μυνχάουζεν με τον καθέναν από αυτούς, ενώ ένα μεγάλο, πλούσιο ύφασμα μεταμορφώνεται επί σκηνής στο υπόβαθρο της κάθε περιπέτειας, μεταφέροντας το κοινό σε όλα τα μέρη όπου ταξιδεύει ο βαρόνος, με αποκορύφωμα το ταξίδι στο φεγγάρι!

Οι φανταστικές περιπέτειες του Βαρώνου Μυνχάουζεν

Το κείμενο της Άνδρης Θεοδότου αναπνέει σε κάθε φράση, αποπνέοντας δροσερή καλαισθησία και χιούμορ. Όταν ο βαρόνος και οι φίλοι του το σκάνε απ’ τη φυλακή του σουλτάνου μ’ ένα αερόστατο, αναγκάζονται να πετάξουν κάμποσο χρυσάφι για να ελαφρύνει το βάρος και να υψωθούν στον αέρα. «Έτσι, λοιπόν, είναι κανείς και ιπτάμενος και τζέντλεμαν!» αναφωνεί χαρωπά ο Μυνχάουζεν, που βάζει τους ανθρώπους του πάνω απ’ όλο το χρυσάφι του κόσμου.

Δροσερή είναι και η σκηνοθετική ματιά του Δημήτρη Δεγαΐτη, ο οποίος αξιοποιεί απλά υλικά –ένα πανί, μερικά σκαμπό–, όπως και τα σώματα των ταλαντούχων ηθοποιών του, για να δημιουργήσει έναν ολόκληρο, παραμυθένιο κόσμο.

Δεν θέλουμε να χαλάσουμε περισσότερο τις εκπλήξεις που επιφυλάσσει στο κοινό η ωραιότατη αυτή παράσταση, κατά συνέπεια για τις περιπέτειες του βαρόνου θα πούμε μόνο ότι είναι φανταστικές και με τις δύο έννοιες του όρου: γεννήματα της φαντασίας, αλλά και πραγματικά εκπληκτικές.

Οι φανταστικές περιπέτειες του Βαρώνου Μυνχάουζεν

«Οι φανταστικές περιπέτειες του Βαρώνου Μυνχάουζεν»
Θεατρική διασκευή: Άνδρη Θεοδότου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δεγαΐτης
Σκηνικά – Κοστούμια: Πάρις Μέξης & Μαντώ Ψυχουντάκη
Πρωτότυπη μουσική: Νίκος Τσέκος
Κίνηση: Μαρίζα Τσίγκα
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Παίζουν: Μενέλαος Χαζαράκης, Δημοσθένης Φίλιππας, Ορέστης Καρύδας, Αυγουστίνος Κούμουλος, Κωνσταντίνος Ευστρατίου, Δώρα Xουρσανίδου, Χρυσαλένα Χριστοπούλου.

Παραστάσεις για το κοινό κάθε Κυριακή στις 11.00 & στις 15.00, καθημερινές για σχολεία.
Ανάμεσα στις 2 παραστάσεις (13.00-14.00) λειτουργεί θεατρικό εργαστήρι για παιδιά με θέμα το παραμύθι.

Οι φανταστικές περιπέτειες του Βαρώνου Μυνχάουζεν

Εισιτήρια: Γενική είσοδος Κυριακής: 10€ | Καθημερινές για σχολεία: 6€ | Τιμή εργαστηρίου: 3€ | Τιμή εισιτηρίου με παρακολούθηση εργαστηρίου 12€
Προπώληση: www.viva.gr

Για σχολεία, πληροφορίες και κρατήσεις: Εύα Στυλάντερ & Βασίλης Μιχαήλ, τηλ.: 210.8665144, 210.874657, 6972.053334, theatropol@otenet.gr

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν: Φρυνίχου 14, Πλάκα, τηλ.: 210.3222464, 210.3236732, www.theatro-technis.gr

Πηγή : diastixo.gr