Θέατρο-«Σοφία Διονυσοπούλου: “Μήδεια˙ μηδέν στο κόκκινο”: μια ποιητική μυσταγωγία» του Πέτρου Ροδόπουλου

2018-02-01 18:17

«Σοφία Διονυσοπούλου: “Μήδεια˙ μηδέν στο κόκκινο”: μια ποιητική μυσταγωγία» του Πέτρου Ροδόπουλου

Το θεατρικό έργο της Σοφίας Διονυσοπούλου Μήδεια∙ μηδέν στο κόκκινο μας γυρίζει πολύ πίσω στον χρόνο, πριν απ’ την εκδοχή του Ευριπίδη όπου η Μήδεια διαπράττει τον στυγερό φόνο των παιδιών της. Μας θυμίζει τους μύθους που προϋπήρχαν, όπου για να τα σώσει από τον λιθοβολισμό των Κορινθίων, τα θυσίασε στην Ήρα ώστε να κερδίσουν την αθανασία. Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε μια τραγωδία όπου δεν χρησιμοποιείται ο φόνος ως μέσον εκδίκησης, αλλά συντελείται η υπέρτατη θυσία. Σπάνια βλέπουμε στο σανίδι ποιητικά κείμενα με τόσο έντονη δραματικότητα.

Στην παράσταση της Διονυσοπούλου, τα δύο πρόσωπα της Μήδειας συγκρούονται αλλά και ταυτόχρονα συγχωνεύονται με υποδειγματική υποκριτική ένταση και ευαισθησία από τη Δέσποινα Σαραφείδου, η οποία από τις πρώτες ακόμα λέξεις δίνει τον τόνο και τις συντεταγμένες του μυθικού όντος που ακούει στο όνομα Μήδεια. Η χρυσαφιά βασίλισσα-μάγισσα και η πορφυρή παθιασμένη γυναίκα «εγκλωβίζονται» μέσα σε μια σπουδαία κινησιολογική παρτιτούρα που υποστηρίζεται εξαιρετικά από το κοστούμι των Alexander Collections. Η μουσική επιμέλεια της Μαρίνας Μέντζου, άλλοτε απόκοσμη, άλλοτε ενεργά παρούσα, συνεργάζεται άψογα με τους λιτούς αλλά υποβλητικούς φωτισμούς του Παναγιώτη Μανούση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σκηνή όπου φωτίζεται η κούνια για να εξαφανιστεί από την ίδια τη σκιά της και ξεκινάει ένας τελετουργικός χορός της Ανατολής, μοναδική αλλά και απειλητική ανάσα στον αδιάπτωτα ρέοντα λόγο.

Η σκηνοθεσία (την οποία υπογράφει η ίδια η συγγραφέας) χρησιμοποιεί το κάθε στοιχείο οργανικά, δημιουργώντας πολλαπλώς σημαίνοντα ταμπλό βιβάν, από όπου ο λόγος αναβλύζει άλλοτε άγριος, σαν χείμαρρος, και άλλοτε ήπιος και ιαματικός για την ψυχή, σαν κελάρυσμα ρυακιού.
Μια αφαιρετική παράσταση με φόρμα τελετουργική, που μας ταξιδεύει από την αρχή μέχρι το τέλος της: μας φέρνει από το όνειρο στο όνειρο, περνώντας ωστόσο μέσ΄ απ΄ τον εφιάλτη.

Συντελεστές
Κείμενο-σκηνοθεσία: Σοφία Διονυσοπούλου
Κοστούμι: Alexander Collections
Μουσική επιμέλεια: Μαρίνα Μέντζου
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Κατερίνα Γρυλλάκη
Φωτογραφίες: Δημήτρης Γερακίτης

Παίζει: Δέσποινα Σαραφείδου

Παραστάσεις
Κάθε Τετάρτη στις 20.00 και κάθε Παρασκευή στις 21.00, μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου

Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: €10
Μειωμένο: €8
Ατέλειες: €5

Θέατρο Φούρνος
Μαυρομιχάλη 168, Εξάρχεια

 

 

πηγή : diastixo.gr

 

 

Το Site έχει την άδεια της ΑΕΠΙ.

Τα Μουσικά έργα παρέχονται μόνο για ιδιωτική χρήση κάθε επισκέπτη – χρήστη και απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο περαιτέρω εκμετάλλευση αυτών χωρίς την προηγούμενη άδεια της ΑΕΠΙ.