Τελικά τα σκυλιά γελάνε

2017-04-28 15:19

smile_dog.jpg

Για πολλά χρόνια συμπεριφοριστές βιολόγοι πίστευαν πως το γέλιο ήταν μια συναισθηματική έκφραση που άνηκε μόνο στους ανθρώπους.Ο Νομπελίστας  Konrad Lorenz εθνολόγος είχε πεί πως τα σκυλιά θα μπορούσαν να γελάνε, άλλωστε κατα την διάρκεια του παιχνιδιού φαίνεται να γελάνε και είχε αναλύσει πιο περιεκτικά το θέμα αυτό στο βιβλίο του "Man meets Dog".


   Πιο συγκεκριμένα αναφερει: "...μια πρόσκληση για παιχνίδι πάντα συνοδέυετε με ελάχιστα ανοιγμένα σαγόνια και η κεκλειμένη γωνία του στόματος εκτείνεται απο το ένα αυτί στο άλλο , δίνοντας σου ακόμα περισσότερο την εντύπωση οτι γελάνε. Αυτό το είδος γέλιου το συναντάς στο σκύλο όταν παίζει με τον αγαπημένο του ιδιοκτήτη και ενθουσιάζεται τόσο πολύ που  λαχανιάζει!"
   Έγινε λοιπόν μια έρευνα απο τη Patricia Simonet στο κολεγιό της Σιέρα Νεβάντα πάνω σε ήχους γέλιου σε σκυλιά.Η ομάδα της Σιμονέτ και η ίδια απο απόσταση, με ειδικά μικρόφωνα ηχογραφούσαν  σε πάρκα σκύλους την ώρα που έπαιζαν. Η ιδια λέει πως σε ένα απειρο αυτι το γέλιο των σκύλων ακούγεται σαν απλό λαχάνιασμα, οταν όμως αναλύσαν τις ηχογραφήσεις βρήκαν πως το γέλιο των σκύλων περιέχει εκρήξεις εκπνοής σε ένα ευρύ φάσμα συχνοτήτων σε σχέση με το απλό λαχάνιασμα.
  Επιβεβαίωσε τα αποτελεσματα σε 15 κουτάβια  τα οποία ενθουσιάστηκαν με τον ήχογραφημένο ήχο. Επίσης πρόσφατα χρησιμοποιήσε τον ήχο αυτό σε καταφύγιο σκύλων για να τα ηρεμήσει και πέτυχε!
Ακόμη και όταν προσπαθούσε να μιμηθει το γέλιο αυτο στα σκυλιά είχε θετική επιρροή πάνω τους όταν το ακούγαν.
  "Αρχικά ήμουν δύσπιστη για τη χρησιμότητα της μίμησης αυτού του του γέλιου στους ανθρώπους. Οπότε άρχισα να πειραματίζομαι με τους δικούς μου σκύλους,οι πρώτες μου απόπειρες δεν ήταν τόσο πετυχημένες ,προκαλώντας μόνο την απορία στα ματια των σκύλων μου, αλλα τελικά βρήκα το σωστό τρόπο "λαχανιάσματος" που προκαλούσε το ενδιαφέρον τους και σηκωνόντουσαν κουνόντας την ουρά τους. Απο τότε χρησιμοποιώ αυτόν τον ήχο για να ηρεμήσω ανήσυχα,αγχώδης και ντροπαλά σκυλιά . Βοηθάει επίσης να κοιτάς τα σκυλιά στα μάτια για πολύ λίγο και γρήγορα να απομακρυνεις το βλέμμα σου στρεφοντας και το κεφάλι σου αριστερά ή δεξιά.Βέβαια όταν το σκύλι είναι σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό πανικού ή άγχους δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα. Άλλωστε και στον άνθρωπο ισχύει , για παράδειγμα αν έχεις αγχος ενα αστειάκι μπορεί να σε χαλαρώσει αλλα οταν βρίσκεσαι σε φάση πανικού μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα! "αναφέρει η Σιμονέτ.

Υπέροχο δεν είναι; τελικά τα σκυλάκια μας γελάνε!!!

 

 

πηγή : www.stogiatro.gr