Τέχνες-Αλέκος Παπαδάτος – Αβραάμ Κάουα – Annie Di Donna: «Δημοκρατία» κριτική του Σιδέρη Ντιούδη

2015-12-16 19:17
Αλέκος Παπαδάτος – Αβραάμ Κάουα – Annie Di Donna: «Δημοκρατία» κριτική του Σιδέρη Ντιούδη


Η απεικόνιση ενός σπασμένου αρχαίου αμφορέα στο εξώφυλλο αποτελεί έναν άκρως επιτυχημένο συμβολισμό σε σχέση με την πολύπαθη και τόσο εύθραυστη έννοια της δημοκρατίας, με την οποία ασχολείται το ομότιτλο αυτό graphic novel. Οι δύο από τους τρεις συντελεστές του βιβλίου υπογράφουν και το Logicomix, που κυκλοφόρησε πριν από επτά χρόνια επίσης από τις Εκδόσεις Ίκαρος, και o λόγος γίνεται για τον Αλέκο Παπαδάτο στο σχέδιο και στη σύλληψη της ιδέας και την Annie Di Donna στο χρώμα, ενώ στο μεγαλεπήβολο αυτό έργο προστέθηκε το όνομα του Αβραάμ Κάουα, ο οποίος έγραψε το κείμενο.

Το αποτέλεσμα: εξαιρετικό, άρτιο και απολαυστικό για τον αναγνώστη. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ιστορικό μυθιστόρημα, που εκτυλίσσεται κατά κύριο λόγο στην αρχαία Αθήνα και εξιστορεί τη γένεση της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας και το οποίο ζωντανεύει από εικόνες που δίνουν μορφή στους ήρωες και στα μέρη όπου εξελίσσεται η πλοκή. Οι συντελεστές επιλέγουν την ιστορία να την αφηγηθεί ο Λέανδρος, ένας νέος Αθηναίος της εποχής εκείνης, τα γεγονότα της ζωής του οποίου συμπίπτουν με τα ιστορικά δρώμενα της εποχής. Η εξιστόρηση θα λάβει μέρος μια νύχτα πριν από τη Μάχη του Μαραθώνα, όταν η Αθήνα που βρίσκεται σε πόλεμο ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον στρατό του Δαρείου και στην προσπάθεια να τονωθεί το ηθικό των συντρόφων του πριν ριχτούν στον πόλεμο. Ο Λέανδρος ξεκινάει την αφήγησή του με τη μαρτυρία του σχετικά με τη δολοφονία του τυράννου Ίππαρχου και τον χαμό του πολυαγαπημένου πατέρα του που ακολούθησε και συνεχίζοντας αφηγείται τη φυγή του από την πόλη των Αθηνών και την παραμονή του στους Δελφούς, όπου γνωρίζει τον αριστοκράτη Κλεισθένη, μια ιστορική μορφή που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη ζύμωση της δημοκρατίας. Η δημοκρατία σμιλεύεται μέσα από εμφύλιες διαμάχες, βίαιες συγκρούσεις, λαϊκές εξεγέρσεις και εντέλει τις μεταρρυθμίσεις που θα βάλουν τα θεμέλια του πολιτεύματος.

Το αποτέλεσμα: εξαιρετικό, άρτιο και απολαυστικό για τον αναγνώστη.

Η αναπαράσταση των γεγονότων και η αναβίωση ιστορικών τόπων, όπως η Ακρόπολη και το Μαντείο των Δελφών, μέσω του σκίτσου είναι παραπάνω από επιτυχημένη, το χρώμα και οι σκιάσεις δίνουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα, ενώ το κείμενο συνδυάζει την ανάλογη λυρικότητα με την προσωπική υπογραφή του δημιουργού. Προς το τέλος του βιβλίου, σημειώνει ο Αβραάμ Κάουα: «Όπως τόσοι άλλοι άνθρωποι στο σημερινό πολιτικό κλίμα, ο Λέανδρος νιώθει πως χειραγωγείται από δυνάμεις που δεν μπορεί να ελέγξει ούτε να επηρεάσει. Αγωνίζεται εξίσου ενάντια στην κοινωνική αδικία και τη διαφθορά, όσο και ενάντια στις δικές του αβεβαιότητες και τα ελαττώματά του. Και πασχίζει να φτάσει προς ένα ιδεώδες που δεν μπορεί καν να κατονομάσει, μια σύλληψη διφορούμενη, ελαττωματική, εύθραυστη – μα η οποία έχει και κάτι που γεννά ελπίδα· ένα φως μέσα στο σκοτάδι». Πόσο επίκαιρος, αλήθεια, είναι ο παραπάνω συλλογισμός με τη σημερινή κατάσταση που βιώνουμε, όσο και αν είναι δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ του φωτός και του σκοταδιού.

Η Δημοκρατία αποτελεί ένα εξαιρετικό graphic novel που, πέρα από την αναγνωστική απόλαυση που προσφέρει, ξεχειλίζει από Ιστορία, διδάγματα για το παρελθόν και το μέλλον, και προβληματισμό για την πολύπαθη έννοια της ίδιας της δημοκρατίας.

Δημοκρατία
Αβραάμ Κάουα
εικονογράφηση: Αλέκος Παπαδάτος, Annie Di Donna
Ίκαρος
248 σελ.
Τιμή € 19,99
001 patakis eshop

Πηγή : diastixo.gr