Συντονιστικό ΣΥΡΙΖΑ Βριλησσίων-

2020-05-04 20:54

ΣΥΡΙΖΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

30/4/2020

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Για το Νομοσχέδιο για το Περιβάλλον

 

 

To νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκη, αποτελεί βαρύ πλήγμα για το περιβάλλον και αποδιαρθρώνει πλήρως το πλαίσιο περιβαλλοντικής προστασίας στη χώρα μας. 

 

Εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση χωρίς ουσιαστική διαβούλευση και σε συνθήκες υπολειτουργίας του κοινοβουλίου επιλέγει να καταθέσει το νομοσχέδιο για να αποφύγει την κριτική και τον έλεγχο, αγνοώντας τις εκκλήσεις εκατοντάδων περιβαλλοντικών φορέων, που ζητούν την απόσυρση αυτού του νομοσχεδίου.

 

Η εικόνα που φιλοτεχνείται για το εν λόγω νομοσχέδιο από τα ΜΜΕ και το επιτελικό κράτος της ΝΔ είναι  κίβδηλη και το μόνο, που στοχεύει να κάνει είναι να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα, αγνοώντας το περιβαλλοντικό κόστος και τις επιπτώσεις του στην ποιότητα ζωής, αλλά και γενικότερα στο φυσικό πλούτο της χώρας.

 

Μέσω του νομοσχεδίου αυτού: 

 

1.     Καταργούνται ουσιαστικά οι περιοχές Natura, καθώς σε αυτές τις περιοχές ορίζεται χρήση γης επιτρέποντας την επέκταση του αστικού χώρου με έργα υποδομής, που βλάπτουν δραματικά το περιβάλλον.

 

2.     Προωθούνται ανεξέλεγκτες επενδυτικές δραστηριότητες, (μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων) οδηγώντας σε πολλές περιπτώσεις στην ερημοποίηση αυτών των περιοχών.

 

3.     Ενθαρρύνεται η τουριστική και εμπορευματική εκμετάλλευση με συνεπαγόμενο την υποβάθμιση και τη δραματική καταστροφή του φυσικού κάλλους αυτών των περιοχών.

 

4.     Καταργείται η αυτοτέλεια των ανεξάρτητων Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας (ΦΔΠΠ), ενώ ελαττώνεται ο αριθμός τους και υποβαθμίζεται ο ρόλος τους, αφού αφαιρούνται αρμοδιότητες και εκχωρούνται  κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

 

5.     Προωθείται με αντισυνταγματικές ρυθμίσεις η μαζική νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε δασικές περιοχές και ρέματα και η ανεξέλεγκτη αδειοδότηση αιολικών πάρκων μεγάλης κλίμακας, που ευνοούν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους μονομερώς.

 

6.     Αγνοούνται οι τοπικές κοινωνίες και η αυτοδιοίκηση υπονομεύοντας δράσεις, που στοχεύουν στο να μοιραστεί η παραγωγή ενέργειας την επόμενη μέρα στα χέρια λίγων και ισχυρών. Επισημαίνουμε ότι η μετάβαση σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας οφείλει να γίνει σε συνεννόηση και συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τις ανάγκες τους, δίνοντας προτεραιότητα σε μικρές και μεσαίες εγκαταστάσεις, τα οφέλη των οποίων θα διαχέονται στις περιοχές αυτές και θα αξιοποιείται ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων.

 

7.     Θεσμοθετείται η σύνταξη και ο έλεγχος των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε ιδιώτες αξιολογητές, πράγμα που αντιβαίνει το σύνταγμα της χώρας, υποβαθμίζει τη διαδικασία γνωμοδότησης των αρμόδιων υπηρεσιών και δημιουργεί ένα ασφυκτικό και αδιαφανές πλαίσιο λειτουργίας.

 

8.     «Απλοποιούνται» οι διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνονται μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά.

 

9.     Ανοίγεται ο δρόμος για την πώληση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), που είχε ανασταλεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που αγωνίστηκε σε δύσκολες συνθήκες και κατόρθωσε να το διατηρήσει υπό τον έλεγχο του δημοσίου. 

 

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να λειτουργεί σαν ντίλερ της περιουσίας του ελληνικού λαού και απαιτούμε να αποσύρει το νομοσχέδιο, που το μόνο που επιτυγχάνει, είναι την αλόγιστη καταστροφή του περιβάλλοντος χάριν της εξυπηρέτησης ιδιωτικών  συμφερόντων, που αντιστρατεύονται  την αναπτυξιακή πορεία  της χώρας και την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

 

Το ΣΟ της Οργάνωσης Μελών Βριλησσίων