Συνεδρίαση Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πεντέλης

2018-05-02 11:41

 (ΦΩΤΟ:: )

Τη Δευτέρα 30/4/2018 διεξήχθη μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου Καψάλη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πεντέλης, εν όψη της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ κος Βλάσσης Σιώμος, οι Τοπικοί Αντιδήμαρχοι των Δημοτικών Κοινοτήτων Μελισσίων κος Σάββας Βορέας, Ν.Πεντέλης κος Ελευθέριος Κιτσούλης και Πεντέλης κος Μιχάλης Κολιός, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Ν.Πεντέλης κος Μανώλης Μιχελακάκης, ο Τοπικός Σύμβουλος Δ.Κ. Μελισσίων κος Αθανάσιος Μπάρκας, ο Διοικητής του 12ου  Πυροσβεστικού Σταθμού κος Ιωάννης Κώστας, από τον 9ο Πυροσβεστικό Σταθμό ο Επιπυραγός κος Ιωάννης Αρτοποιός, ο εκπρόσωπος της Τροχαίας Κηφισιάς, Αστυνόμος Α΄ κος Ιωάννης Κιούσης, εκπρόσωπος της Τροχαίας Αγ.Παρασκευής, Υπαστυνόμος Β’ κος Κωνσταντίνος Παμλίδης, ο Διοικητής του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ειδικών Νοσημάτων, Ταξίαρχος κος Δημήτριος Τσοκάνας, από το 3ο γραφείο Επιχειρήσεων του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ειδικών Νοσημάτων, Συνταγματάρχης κα Μαρία Λιάκου, ο εκπρόσωπος του Αναρρωτηρίου Πεντέλης κος Νικόλαος Τουμπακάρης, ο  Προϊστάμενος Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Πεντέλης κος Αναστάσιος Χριστίδης, Εθελοντές του ΣΠΑΠ, του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πεντέλης και του Κλιμακίου Πολιτικής Προστασίας Πεντέλης και εργαζόμενοι του Δήμου.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν τα μέτρα υλοποίησης της πρόληψης Πυροπροστασίας – Πυρασφάλειας από το Δήμο και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς κατά τη φετινή πυροσβεστική περίοδο, ρυθμίστηκαν θέματα συνεργασίας με τους λοιπούς εμπλεκομένους φορείς και δόθηκαν από τον Δήμαρχο οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος τόνισε:

Την άμεση και από τώρα στελέχωση με εθελοντές του ΚΕΠΙΧ και ενός (1) οχήματος επιφυλακής άμεσης επέμβασης.

Τη συνέχιση της κοπής των χόρτων από τους εργαζόμενους στην υπηρεσία πρασίνου της κάθε Δ.Κ.

Τη συνέχιση καθαρισμού των εγκαταλειμμένων οικοπέδων εντός του οικιστικού ιστού και των τριών (3) Δ.Κ.

Την προώθηση πρόσληψης δεκαεννέα (19) ΙΔΟΧ για την κοπή των χόρτων και την στελέχωση των πυροφυλακίων.

Την ολοκλήρωση εφαρμογής της σχεδίασης πυροπροστασίας – πυρασφάλειας το συντομότερο, με στελέχωση των τριών (3) πυροφυλακίων, ένα (1) κατά Δ.Κ., ενός (1) οχήματος άμεσης επέμβασης για τον Δήμο και ενός (1) κατά Δ.Κ. με δείκτη επικινδυνότητας τέσσερα (4) και τη στελέχωση του ΚΕΠΙΧ.

Ιδιαίτερα ο Δήμαρχος τόνισε την ανάγκη για συνεχή φύλαξη και άμεση επέμβαση στα άλση-δάση Παπαδημητρίου, ΝΙΕΘ, Σχολών Χωροφυλακής και Ζωοδόχου Πηγής.

Ο Δήμαρχος ζήτησε από τις τοπικές αστυνομικές αρχές την ανάγκη συνεχούς επιτήρησης και ελέγχου των εγκαταλειμμένων Νοσοκομείων Παπαδημητρίου και ΝΙΕΘ, εντός των οποίων παρατηρείται τελευταία έντονη παρουσία νεαρών ατόμων αγνώστου προέλευσης και αγνώστου στόχου – ενεργειών, κατάσταση την οποία θεωρεί άκρως επικίνδυνη.

Τέλος ο Δήμαρχος ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους συντονισμένη προσπάθεια για τη άριστη οργάνωση της πρόληψης, που είναι η μόνη που σώζει και ζήτησε πανδημοτική εγρήγορση με δείκτη επικινδυνότητας τέσσερα (4), τονίζοντας ότι η φετινή καλοκαιρινή περίοδος, μετά από έναν ήπιο χειμώνα εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Έκλεισε δε με την ενημέρωση του ΣΤΟ για την προγραμματιζόμενη στη ΖΕ του Δήμου (Ύψωμα Καραούλη και Τριγωνομετρικό Ράχη Χρυσούλη) μεγάλη αντιπυρική άσκηση του Πυροσβεστικού Σώματος για την 8η Μαΐου 2018.