Συνάντηση συλλόγων με τον δήμο Πεντέλης για τον ΣΜΑ στα Μελίσσια

2021-02-17 23:56

Πραγματοποιήθηκε στις 08/02/2021 συνάντηση στο Δημαρχείο Πεντέλης με θέμα τον πρόσφατα χωροθετηθέντα, με νόμο, Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) δίπλα στο Κοιμητήριο Μελισσίων.

Από πλευράς του Δήμου συμμετείχαν η Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών και Εξυπηρέτησης Πολιτών κα Κοσμοπούλου Αναστασία  και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για τα θέματα των  Παιδικών Σταθμών. κ. Τσουχνικάς Ηλίας,

Από πλευράς των 6 Συλλόγων συμμετείχαν αντιπρόσωποι του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Πεντέλης «Η Πεντέλη μας»  και του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου. 

Ενδεικτικό της απαξίωσης των αιτιάσεων των Συλλόγων  εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται η λειτουργία του ΣΜΑ από τη Διοίκηση,  είναι ότι δεν παρέστη στη συνάντηση κανένας από τους αρμόδιους Αντιδημάρχους (Καθαριότητας,  Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος και  Τεχνικών Υπηρεσιών). Οι εκπρόσωποι του Δήμου αναλώθηκαν σε επιχειρήματα  του  διαχρονικού διαπαραταξιακού διαλόγου, πιστώνοντας την επιτυχία  της  νομοθέτησης στον αρμόδιο Γραμματέα του ΥΠΕΝ κ. Γραφάκο, χωρίς να παρουσιάσουν κανένα σχέδιο υλοποίησης ενός τόσο ευαίσθητου περιβαλλοντικά έργου. και υπερασπιζόμενοι τις πρόσφατες αποσπασματικές και παράνομες επεμβάσεις στο χώρο.

Πέρα από τους ανυπόστατους ισχυρισμούς ότι ο  χώρος χρησιμοποιήθηκε κατά καιρούς ως χωματερή και ότι δεν έγινε καμιά επίχωση αλλά απλά καθαρίστηκε, από την συζήτηση προέκυψαν τα ακόλουθα ανησυχητικά:

  • Πρόθεση του Δήμου είναι να λειτουργήσει τον Σταθμό Μεταφόρτωσης όχι μόνο για φυτοκλαδέματα και ογκώδη αντικείμενα, -όπως λειτουργεί μέχρι σήμερα-αλλά και για την μεταφόρτωση σύμμεικτων απορριμμάτων με τον πρόχειρο τρόπο που  λειτουργεί για τα ογκώδη, παρακάμπτοντας υποχρεώσεις που θέτει ο ίδιος ο Νόμος. 

  • Της απόφασης για χωροθέτηση δεν προηγήθηκε οικονομοτεχνική μελέτη που να τεκμηριώνει  το οικονομικό όφελος της επένδυσης, ιδιαίτερα για μία περιορισμένη τριετή λειτουργία. Η όλη επέμβαση προωθείται χωρίς να ιπαρουσιάζεται καμιά τεχνική μελέτη για καθορισμό της γενικής διάταξης των απαραίτητων κατά νόμο έργων, των προβλεπόμενων λειτουργιών και των απαραίτητων μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας.

 

Το λυπηρό συμπέρασμα μετά τη συνάντηση είναι ότι οι κάτοικοι των περιοχών μας,  δικαιολογημένα ανησυχούμε για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός πρόχειρου και χωρίς  σχεδιασμό  ΣΜΑ στην συγκεκριμένη περιοχή, γιατί  η Δημοτική Αρχή αποδεικνύεται ότι αδυνατεί να αντιληφθεί,  να σχεδιάσει και να υλοποιήσει αυτό που εισηγήθηκε στο ΥΠΕΝ να νομοθετήσει, ή σε κάθε περίπτωση δεν κοινοποιεί με σαφήνεια τους σχεδιασμούς της. 

Από πλευράς μας τοποθετηθήκαμε με σαφήνεια δηλώνοντας ότι:

  • είμαστε υπέρ ενός συλλογικά επεξεργασμένου και ολοκληρωμένου σχεδιασμού της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο οποίος θα έπρεπε και πρέπει να προηγηθεί, με έμφαση στην ανακύκλωση και που  μπορεί να περιλαμβάνει και ΣΜΑ, αν αυτό αποδειχτεί αναγκαίο. 

  •  θα αντιταχθούμε σθεναρά και με κάθε τρόπο σε παράνομες και αποσπασματικές ενέργειες λειτουργίας ενός ευκαιριακού ΣΜΑ, χωρίς συμμόρφωση με τις προβλεπόμενες για παρόμοια έργα τεχνικές και περιβαλλοντικές δεσμεύσεις.

 

  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  Δ.ΠΕΝΤΕΛΗΣ - «Η Πεντέλη μας». (www.epentelimas.gr),

  •  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΡΕΜΑΤΙΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ-ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ (www.sosrematia.gr), 

  • ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ- Φυσιολατρική Κίνηση. (info@vrilisos.gr)

  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ. (syllogosneouamarousiou@gmail.com)

  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.  (polydrososyllogos@gmail.com),

  • «ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΠΟΛΙΤΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ «ΡΟΗ». INFO@REMATA.GR