Σύλλογος Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου-Δελτίο τύπου για τον ΣΜΑ του δήμου Πεντέλης

2020-12-20 01:06

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ / ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ …!

Το 1995, μετά από πιέσεις πρωτοπόρων μελών του συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου, δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα που προστατεύει το ρέμα Πεντέλης - Χαλανδρίου και τους κλάδους που συμβάλλουν σε αυτό (ΦΕΚ 659/Δ/1995). Μέχρι σήμερα, έστω και με αργούς ρυθμούς έστω και με πιέσεις, έχουν γίνει βήματα υλοποίησής του σε όλους τους παραρεμάτιους δήμους.  Ο Σύλλογός μας κλήθηκε να αποκρούσει πολλές φορές παραβιάσεις των διατάξεών του, κυρίως από ιδιώτες. Και το έπραξε απευθυνόμενος στις κατά περίπτωση αρμόδιες  αυτοδιοικητικές και κρατικές δομές, όποτε χρειάστηκε και στη δικαιοσύνη.

Μπορεί να υπήρξαν από τις αρμόδιες αρχές καθυστερήσεις ακόμα και κωλυσιεργίες, υποτίμηση της κάθε φορά ανάγκης, αλλά ποτέ δεν υπήρξε από καμία ευθεία αμφισβήτηση του καθεστώτος προστασίας της ρεματιάς.

Δυστυχώς όμως «πάντα υπάρχει μια πρώτη φορά». Και σε αυτή την πρώτη φορά μία εκλεγμένη Δήμαρχος η κα Κεχαγιά, Δήμαρχος Πεντέλης, ένας εν ενεργεία Υπουργός Περιβάλλοντος, o κ. Χατζηδάκης και μία Κυβέρνηση (δια της παρούσης κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή) παρέκαμψαν - σε γνώση τους δυστυχώς - τα παραπάνω με τη ψήφιση μεταμεσονύκτιας τροπολογίας (άρθρο 142 του Ν. 4759/9.12.2020) που καθορίζει την «παράταση λειτουργίας Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)» σε 8 Δήμους για 3(+2!!) χρόνια (ΦΕΚ 245/Α/9.12.2020). Μεταξύ αυτών και σε περιοχή δίπλα στο χώρο του Νεκροταφείου Μελισσίων, στην Α’ ζώνη προστασίας του Βαθυρέματος Μελισσίων, κλάδου του ρέματος Πεντέλης-Χαλανδρίου που προστατεύεται από το Π.Δ./1995 και μέχρι σήμερα δεν λειτουργεί ως Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

Η έκταση αυτή, περίπου 10 στρεμμάτων :

  • Εμπίπτει στις διατάξεις του Π.Δ. προστασίας του Πεντελικού όρους (Α’ ζώνη προστασίας βάσει ΦΕΚ 755/Δ/1988), είναι χαρακτηρισμένη ως δασική έκταση και είναι αναδασωτέα (ΦΕΚ 588/Δ/2007),
  • Εμπίπτει, επίσης, στις πρόνοιες του Π.Δ. προστασίας (ΦΕΚ 659/Δ/1995) της Ρεματιάς και ειδικότερα βρίσκεται στην ζώνη Α΄ απολύτου προστασίας, στην οποία απαγορεύεται η εγκατάσταση οποιασδήποτε χρήσης,
  • Ακυρώνει αυθαίρετα και χωρίς αξιολόγηση προηγούμενη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (2015) που ενέκρινε διαφορετικό διαχειριστικό σχέδιο για τα απορρίμματα.

Ο Σύλλογός μας ήταν πάντοτε υπέρ της διαχείρισης των απορριμμάτων με έμφαση στην μείωση, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και την αξιοποίησή τους στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας.  Γνωρίζουμε και τις τεχνικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για την αποφυγή πρόκλησης ρύπανσης και περιβαλλοντικής υποβάθμισης για τους περίοικους και τους εργαζόμενους. Όπως γνωρίζουμε και τις απαραίτητες εγκαταστάσεις αλλά,  δυστυχώς, γνωρίζουμε και την πιθανότητα ατυχημάτων ή δυσλειτουργιών σε περιοχή άμεσα συνορεύουσα με φυσικούς αποδέκτες που θα μεταφέρουν άμεσα το πρόβλημα στους κατάντι Δήμους.

Όμως στην έκταση αυτή δεν λειτούργησε ποτέ ΣΜΑ ώστε να «παραταθεί η λειτουργία του».  Ούτε πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να αδειοδοτηθεί με τις υφιστάμενες διαδικασίες.

Σε τμήμα αυτής ο Δήμος Πεντέλης εναπόθετε προϊόντα κοπής φυτών και μεγάλα αντικείμενα προς ανακύκλωση.  Στο παρελθόν είχαν γίνει οχλήσεις και μηνύσεις από δημοτικούς συμβούλους, πολίτες αλλά και από τον Σύλλογό μας με κύρια αιχμή τον κίνδυνο  πυρκαγιάς και την πυροπροστασία. Μόλις δε ανέλαβε η νέα Δήμαρχος ο χώρος καθαρίστηκε και παρουσιάζει σήμερα την παρακάτω εικόνα (δείτε τις φωτογραφίες). Ελπίζαμε - ως αφελείς - ότι κάποιοι θα τον έβλεπαν ως αναδασωτέο, όπως είναι χαρακτηρισμένος  μετά από τις πυρκαγιές, και όχι ως αστικό οικόπεδο.

 

 
Ο Σ.Μ.Α.(;;) σήμερα!

 

 

 Να τονιστεί επίσης το γεγονός ότι η περιοχή του μελλοντικού ΣΜΑ είναι μια μπαζωμένη έκταση στη συμβολή δύο μικρών ρεμάτων, όπως φαίνεται καθαρά και στο απόσπασμα του χάρτη ΓΥΣ κλίμακας 1:5000 που περιλαμβάνεται στο ΦΕΚ του νόμου. Το γεγονός αυτό πολλαπλασιάζει τους μελλοντικούς κινδύνους από την εγκατάσταση του  για το σύνολο των κατάντι παραρεμάτιων Δήμων. 

 


Ο προβλεπόμενος ΣΜΑ πάνω σε εμφανώς μπαζωμένο ρέμα!


Η έκταση, η οποία καθορίζεται στο νόμο, ανήκει κατά το μεγαλύτερο μέρος της στα διοικητικά όρια του Δήμου Κηφισιάς.  Αυτή η χωροθέτηση, η προβλεπόμενη έκταση και ο σχετικά μικρός όγκος των παραγόμενων απορριμμάτων στον Δήμο Πεντέλης, μας δημιουργούν την υποψία ότι ο ΣΜΑ θα είναι διαδημοτικός, δηλαδή θα παραλαμβάνει φορτίο και από τον Δήμο Κηφισιάς.  Σε συνδυασμό με την εκφρασμένη άποψη της  κατασκευής και λειτουργίας τέτοιων εγκαταστάσεων με συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) οδηγούμαστε σε ένα χρονικό ορίζοντα πολύ πέρα των 3+2 χρόνων ώστε να αποβεί βιώσιμη η απαιτούμενη επένδυση. Υπάρχει τέτοια πρόθεση ή σχετική οικονομοτεχνική μελέτη άραγε; και αν υπάρχουν γιατί δεν δημοσιοποιούνται;

Το ζήτημα δεν αφορά στενά τον Δήμο Πεντέλης αλλά όλους τους παραρεμάτιους δήμους, κάθε αυτοδιοικητικό που σέβεται την αυτονομία της Τ.Α., κάθε συλλογικότητα και κάθε ευαίσθητο πολίτη αυτής της περιοχής. Η υποτίμηση κάθε έννοιας πολεοδόμησης των λειτουργιών μιας πόλης προς όφελος των δημοτών και η αυθαίρετη αντικατάστασή της με πρωτόγνωρες κυβερνητικές  εκ των άνω ρυθμίσεις,  μπορεί να ξαναϋπάρξει για τα πάντα. Καθώς και η διάλυση με κυβερνητική απόφαση κάθε προστατευτικής για το περιβάλλον ρύθμισης.

Αποδεικνύει ότι το Πεντελικό κινδυνεύει και η Ρεματιά κινδυνεύει.  Δυστυχώς η έννοια της προστασίας του περιβάλλοντος  για μερικούς ασκείται επιλεκτικά και δεν αποτελεί συνείδηση, παρά τα ωραία λεγόμενα. Αναρωτιόμαστε - ειδικά για το Πεντελικό - τι άραγε πρεσβεύει ο Σύνδεσμος για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), ο οποίος έχει στους σκοπούς του την προστασία του; Συμφωνεί με την διακήρυξη της Δημοτικής Διοίκησης περί ενεργειών για απόκτηση χώρου λειτουργίας  «νόμιμου χαρακτήρα»;

Ο Σύλλογός μας θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια με κάθε νόμιμο μέσο για την μη εφαρμογή αυτής της νομοθέτησης. Για μία ακόμη φορά θα υπερασπιστούμε όσα η πολιτεία δεν υπερασπίζεται για τους πολίτες της.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο