Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου // Απολογισμός της δράσης για την ημέρα περιβάλλοντος 2021

2021-06-09 21:59

Με μεγάλη επιτυχία και με σημαντική συμμετοχή πεζοπόρων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Ιουνίου η  κοινή συνδιοργάνωση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Πεντέλης (ΠΣΠ) και του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και  Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου.

Στην αφετηρία !

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ομορφιές και την βιοποικιλότητα  του  παραρεμάτιου τοπίου με τις πολυάριθμες εκπλήξεις  που τους περίμεναν σε κάθε στροφή του μονοπατιού (πόες, άνθη, φυτά, μουριές, κορομηλιές, πλατάνια, κουτσουπιές, πεύκα, έργα ορεινής υδρονομίας, κλπ.) και τις κατατοπιστικές πληροφορίες ξεχωριστών συνοδοιπόρων μας.

 

Κάτω από τη γέφυρα Σουβαλιώτη

Με αφετηρία την πλατεία Αγίας Τριάδας στην παλαιά Πεντέλη, δίπλα στο άγαλμα του ποιητή της στάνης και του βουνού, του Κρυστάλλη και τερματισμό στο επιβλητικό πεντάτοξο γεφύρι  και το παρακείμενο πάρκο Θήρας / Δαμανάκη, ενημερώθηκαν στην πεζογέφυρα της  Αλέξανδρου Παναγούλη από τον Νίκο Οικονομίδη, παλιό κάτοικο της περιοχής, για τους προπολεμικούς και μεταπολεμικούς παραθεριστές που  νοίκιαζαν από την Μονή Πεντέλης χώρο για στήσιμο της σκηνής τους και στη συνέχεια συγκρότησαν τον οικοδομικό συνεταιρισμό της Νέας Πεντέλης (το βίντεο της ομιλίας αυτής υπάρχει στη σελίδα μας στο fb: sosrematia: Μαθήματα ιστορίας μέσα στη ρεματιά). 

 

 
Απέναντι από την οδό Περικλέους
(ο οποία βρίσκεται πάνω στο ίχνος της αρχαίας οδού Λιθαγωγίας)
 


Παράληλλα, είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν την ανοχή των αρμόδιων αρχών σε απαγορευμένες από το Π.Δ. προστασίας της ρεματιάς κατασκευές (οικοδομές, περιφράξεις, κλπ.) και  σε καταπατήσεις  δημόσιου χώρου αλλά και την αντιπεριβαλλοντική συμπεριφορά επισκεπτών της ρεματιάς και γύρω κατοίκων, που φροντίζουν να αφήνουν το αποτύπωμά τους εγκαταλείποντας σκουπίδια στο διάβα τους. Πολύ συχνά επίσης βλέπαμε κατάξερα πεύκα, πεσμένα κοντά στα μονοπάτια ή στην κοίτη, εν δυνάμει εστίες φωτιάς, αν δεν απομακρυνθούν άμεσα!

 

 
Η αρχή και το τέλος του νέου μονοπατιού
που οδηγεί μέσα από το πρώην αμαξοστάσιο της Νέας Πεντέλης !

  
Οι πρόεδροι των δύο συλλόγων δίπλα στο πρόπλασμα πινακίδας 
που σηματοδοτεί την είσοδο του νέου παραρεμάτιου μονοπατιού

και ο δημιουργός του προπλάσματος ελπίζει να εγκριθεί 
από τον δήμο μας η τοποθέτηση μαρμάρινης πινακίδας που να αντικαταστήσει την 
πρόχειρη πλαστική που τοποθετήσαμε!
 
 
 
Η "απαραίτητη" στάση στον Βύθουλα!
Δείτε και εδώ: Στάση στο Βύθουλα


 

 
Ομορφα σημεία της Ρεματιάς !
 

 
 
 
 
Η σχοινάρα που τοποθέτησε ο σύλλογός μας βοηθά στην κατάβαση απότομου σημείου!

 
και εδώ περιπέτειες στη σχοινάρα:

 

 
Πορεία δίπλα στο νερό...
 

 
 
 

και στην υπέροχη πεντάτοξη γέφυρα της δούκισσας της Πλακεντίας
 
 

Οσοι φτάσαμε μέχρι τον τερματισμό στο πάρκο Θήρας βγάλαμε και μιά αναμνηστική φωτογραφία !
 
 
Εγινε σαφές σε όλους τους συμμετέχονες ότι η ρεματιά και τα παραρεμάτια μονοπάτια της συνενώνουν τις τρεις δημοτικές κοινότητες του δήμου Πεντέλης (Παλαιά Πεντέλη, Νέα Πεντέλη και Μελίσσια) με μία υπέροχη παραρεμάτια διαδρομή.
 
Η επιτυχία της εκδήλωσής μας επιβάλλει να δεσμευτούμε για τη συχνή διοργάνωσή της στο μέλλον, ως ελάχιστη υπενθύμιση και προβολή της συνεχούς μας ενασχόλησης με το περιβάλλον τόσο της Ρεματιάς όσο και των τεσσάρων παραρεμάτιων δήμων που διατρέχει
 (Πεντέλης, Βριλησσίων, Αμαρουσίου και Χαλανδρίου).