Σωματείο Εργαζομένων Νοσ/μειου ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ-Κάλεσμα σε συντονισμό και δράση για την επαναλειτουργία της Πτ. Μπόμπολα του Α. Φλέμιγκ!

2020-07-13 17:55
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΠΤ. ΜΠΟΜΠΟΛΑ ΤΟΥ Α. ΦΛΕΜΙΓΚ! ΩΣ ΧΩΡΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ.
 
- Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ Η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ.
 
- ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΗΝΕΣ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΤ. ΜΠΟΜΠΟΛΑ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΜΗ "ΘΥΜΙΖΕΙ" ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΙ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥΣ ΩΣ ΠΡΌΣΧΗΜΑ.
 
- ΣΗΜΕΡΑ, Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΟΥ ΤΟΤΕ "ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΟΥΣΕ" ΟΤΙ ΤΑΧΑ ΗΤΑΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ "ΞΕΝΩΝΑΣ" ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΣΕ ΧΩΡΟ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ!
 
....ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ "ΛΟΥΚΕΤΟ" ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ Α. ΦΛΕΜΙΓΚ! 
 
 

Συνάδελφοι, γείτονες, φίλες και φίλοι.
 
Το 2013 αποφασίστηκε το κλείσιμο 10 - 12 Νοσοκομείων της χώρας, με μνημονιακή επιταγή (υποταγή) με "εφαρμοστικό" υπουργό υγείας τον Α. Γεωργιάδη. Ανάμεσά τους και το δικό μας Α. Φλέμιγκ. 
Με τη συμπαράσταση των εργαζομένων της περιοχής, των γειτονικών Νοσοκομείων, των κατοίκων βγήκαμε στο δρόμο και υπερασπιστήκαμε το Νοσοκομείο. ΤΟ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ ΑΝΟΙΧΤΟ!
Βαριά χτυπημένο όμως, αφού έχασε 300 εργαζόμενους, πολύτιμες για ολόκληρη την περιοχή κλινικές και εξειδικευμένα εργαστήρια. 
Ολόκληρη η Πτέρυγα Μπόμπολα του Νοσοκομείου εγκαταλείφθηκε υγειονομικά. Τα κρεβάτια, ο εξοπλισμός, τα χειρουργεία έκλεισαν και ρήμαξαν! Σήμερα λειτουργούν εκεί τα πλυντήρια και το αρχείο ασθενών. Τα έχουν βάλει και αυτά από καιρό στο μάτι!
 
Όλα τα χρόνια που μεσολάβησαν ως σήμερα, καθώς οι κυβερνήσεις αλλάζουν και οι υποσχέσεις περισσεύουν (δεν κοστίζουν άλλωστε...) εμείς συνεχίζουμε να  δίνουμε αγώνα ζωής για το Α. Φλέμιγκ. Στο πείσμα όλων των "σχεδίων" για λουκέτο, παραμένει ακόμα ανοιχτό. Αφημένο χωρίς συντήρηση, με ελάχιστη ανανέωση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, χωρίς υποδομές, με προσωπικό κάτω από τα όρια ασφαλείας εξυπηρετεί χιλιάδες κόσμο κάθε μήνα, κάνει εκατοντάδες επεμβάσεις , προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες υγείας στο λαό του λεκανοπεδίου. 
Πριν μερικούς μήνες, με κυβερνητική απόφαση, επιχειρήθηκε η μετατροπή της Πτ. Μπόμπολα σε δομή προσφύγων και μεταναστών. Καταγγείλαμε το σχέδιο αυτό ως υποκριτικό, καθώς εκείνο που στην ουσία επιχειρήθηκε ήταν το οριστικό κλείσιμο της Πτέρυγας. Μέσα σε δύσκολες συνθήκες, καταγγείλαμε αυτό το σχέδιο και ταυτόχρονα, χωρίς "υποσημειώσεις" σταθήκαμε αλληλέγγυοι με πρόσφυγες και μετανάστες, υπερασπιστήκαμε το δικαίωμά τους σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, σε χώρους που υπάρχουν στην περιοχή μας.
Τότε η Δημοτική αρχή, που δεν ήθελε τους πρόσφυγες στη γειτονιά (στηριζόμενη και σε ορισμένους κατοίκους που εκδήλωσαν έντονες ξενοφοβικές - τουλάχιστον - αντιλήψεις) ΥΠΕΡΑΜΥΝΘΗΚΕ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ! Έφτασε μάλιστα στο σημείο να αναθέσει σε δικηγόρο διερεύνηση για την ανατροπή της απόφασης, αφού πολεοδομικά ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως Νοσοκομείο!
Σήμερα, "παζαρεύει" με το Υπουργείο Παιδείας τη μετατροπή ενός μέρους της Πτέρυγας σε χώρο παροχής προσχολικής αγωγής!
 
Αυτό είναι σε συντομία το "ιστορικό" της προσπάθειας να μπει λουκέτο στην Πτέρυγα Μπόμπολα του Α. Φλέμιγκ. Να σβηστεί από τη μνήμη του λαού της περιοχής μας ότι εκεί υπήρχε πριν λίγα χρόνια ένα σημαντικό Νοσοκομείο που εξυπηρετούσε χιλιάδες ασθενείς, όχι μόνο από την περιοχή μας αλλά από όλο το λεκανοπέδιο και την επαρχία!
Όπως και με την περίπτωση των προσφύγων, έτσι και τώρα δεν είμαστε βέβαια αντίθετοι στην ίδρυση νηπιαγωγείου, ίσα - ίσα χρειαζόμαστε περισσότερα και καλύτερα. Χρειαζόμαστε μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών. Όπως υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην περίθαλψη, υπερασπιζόμαστε και εκείνο της δωρεάν εκπαίδευσης. Όμως εδώ είναι ξεκάθαρο πως για άλλη μία φορά, πρόκειται για υποκρισία!
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΔΙΔΑΧΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ! ή καλύτερα δεν τους ενδιαφέρει να διδαχθούν! Να βγάλουν συμπεράσματα για το ποιές είναι οι υγειονομικές ανάγκες της περιοχής. Για την άμεση ανάγκη να λειτουργήσει η Πτ. Μπόμπολα ως χώρος παροχής υγειονομικής περίθαλψης. 
 
Με βάση τα παραπάνω, υλοποιώντας απόφαση του Σωματείου μας, καλούμε κάθε σύλλογο εργαζομένων, δημοτικές παρατάξεις,  κάθε συλλογικότητα και πολιτικό φορέα, σε ανοιχτή σύσκεψη, τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, στις 7 μμ. στην αίθουσα συγκεντρώσεων (4ος όρ.) του Α. Φλέμιγκ, 25ης Μαρτίου 14 Μελίσσια.
Σκοπός της σύσκεψης είναι: 1.Η ενημέρωση γύρω από τα σχέδια κλεισίματος της πτ. Μπόμπολα, ο κίνδυνος για λουκέτο σ' ολόκληρο το Α. Φλέμιγγ και για την κατάσταση που σήμερα επικρατεί στο Νοσοκομείο και 2. Ο συντονισμός, η ανάληψη δράσεων και η πραγματοποίηση κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση του Νοσοκομείου με αιχμή την υγειονομική αξιοποίηση της Πτ. Μπόμπολα.

                                                                                                                  Το Δ.Σ. του Σωματείου

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Ακύρωση αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης, μέσω μη αξιοποίησης της πτέρυγας Μπόμπολα».

Η αξία και ο ρόλος του ΕΣΥ διαχρονικά, αλλά και στη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας, αναγνωρίζονται σήμερα καθολικά από την κοινή γνώμη και από το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Την επόμενη μέρα της πρώτης φάσης της πανδημίας στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από την ενίσχυση του συστήματος υγείας με ανθρώπους, πόρους και υποδομή, τόσο στην περιφέρεια, όσο και στα αστικά κέντρα.

Μία τέτοια περίπτωση περαιτέρω ανάπτυξης του ΕΣΥ αποτελεί η επέκταση του Νοσοκομείου Αμαλία Φλέμινγκ, με την αξιοποίηση της πτέρυγας «Μπόμπολα», της οποίας η λειτουργία έχει ανασταλεί από το 2013. Αποτελείται από δύο κτίρια. Στο ένα στεγάζονται τα πλυντήρια, οι ιματιοθήκες και το ιατρικό αρχείο του Σισμανογλείου και του Αμαλία Φλέμινγκ, ενώ το άλλο παραμένει κενό. Το 2018 το ΔΣ των διασυνδεόμενων νοσοκομείων Σισμανόγλειο-Αμαλία Φλέμινγκ και Παίδων Πεντέλης εκπόνησε σχέδιο επαναλειτουργίας της πτέρυγας,  το οποίο ψηφίστηκε ομόφωνα και από τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Παρόλα αυτά, τον Οκτώβριο του 2019 το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη  δήλωσε πως θα το χρησιμοποιήσει ως δομή φιλοξενίας 100 περίπου ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, οδηγώντας σε σχετική Απόφαση του Υπουργού Εργασίας (ΑΔΑ: ΩΚ9Η465Θ1Ω-Ξ1Ν, Aρ. Πρωτ: 40027/ Δ2 4851) για παραχώρηση της εγκατάστασης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στην συνέχεια, μετά από αντιδράσεις της Δημοτικής Αρχής αλλά και απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, πάγωσε η διαδικασία, ενώ στο ψήφισμα που εκδόθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο τέθηκε εκ νέου το αίτημα άμεσης επαναλειτουργίας της πτέρυγας Μπόμπολα αποκλειστικά ως υγειονομική δομή (ΑΔΑ: ΩΝΩΨΩΞ3-4Υ0).

Οι τελευταίες εξελίξεις ωστόσο μεταξύ Κυβέρνησης και Δημοτικής Αρχής Πεντέλης, όπως αποτυπώνονται σε σχετικές δηλώσεις, αλλά και σε επίσημες τοποθετήσεις σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, δείχνουν ότι η πτέρυγα Μπόμπολα θα παραχωρηθεί στο Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το κενό κτίριο της πτέρυγας για τις ανάγκες στέγασης υπηρεσιών για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Και όλα αυτά, παρά το σημαντικό κενό που υπάρχει στην ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην ευρύτερη περιοχή και παρά την πλειοψηφική εναλλακτική πρόταση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στον Δήμο, που συνίσταται στην αξιοποίηση ακινήτων του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Εμπορικού Ναυτικού, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο παραχώρησης από το Υπουργείο Εργασίας στον Δήμο Πεντέλης

Επειδή η ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ τυγχάνει ευρείας κοινωνικής αποδοχής και πολιτικής συναίνεσης ειδικά αυτή την περίοδο

Επειδή οι τοπικές κοινωνίες έχουν δικαίωμα να αναδεικνύουν και να ιεραρχούν τις ανάγκες τους, καθώς και να εκφράζονται μέσω και των αυτοδιοικητικών εκπροσωπήσεών τους

Επειδή η αναβάθμιση των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών στην ευρύτερη περιοχή είναι ένα ώριμο αίτημα, στο οποίο η Πολιτεία οφείλει να ανταποκριθεί

Επειδή το Κράτος μπορεί και πρέπει να έχει συνέχεια

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Αν συμφωνεί με την εγκατάλειψη-ακύρωση του σχεδίου υγειονομικής αναβάθμισης της περιοχής που προωθεί η Δημοτική Αρχή Πεντέλης και το Υπουργείο Παιδείας;
  2. Σε τι ενέργειες θα προβεί για την ανάπτυξη αξιόπιστων δημόσιων υπηρεσιών ΠΦΥ στην Πεντέλη, με ή χωρίς την αξιοποίηση της πτέρυγας Μπόμπολα;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ξανθός Ανδρέας

                                                         

Αγαθοπούλου Ειρήνη

 

Ηγουμενίδης Νίκος

 

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη

 

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

 

Μιχαηλίδης Ανδρέας

 

Μπαλάφας Ιωάννης

 

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

 

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

 

Τζούφη Μερόπη