Σε εξέλιξη η κακοκαιρία Ξενοφών, δημιουργία κυκλώνα την Παρασκευή

2018-09-26 13:20

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία Ξενοφών με θυελλώδεις ανέμους και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας πάνω από τα 1800μ υψόμετρο περίπου. Οι θυελλώδεις άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν την Τετάρτη 26/09 και την Πέμπτη 27/09 δημιουργώντας προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Οι βροχοπτώσεις την Τετάρτη 26/09 θα έχουν τοπικό χαρακτήρα, κυρίως γύρω από ορεινούς όγκους, με ασθενείς χιονοπτώσεις πάνω από τα 1800μ. Αντίθετα την Πέμπτη 28/09 οι βροχοπτώσεις θα έχουν πιο γενικευμένο χαρακτήρα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά και θα πλήξουν και τον νομό Αττικής.

Στα περιοχή των Βριλησσίων οι άνεμοι ειδικά την Πέμπτη θα φτάνουν τα 7 με 8 μποφόρ και υπάρξουν και ριπές των 9 μποφόρ. Οι βροχές θα είναι πιό έντονες την Παρασκευή και το Σάββατο, όπου θα σημειωθούν και καταιγίδες, πιθανόν ισχυρές.

Η θερμοκρασία στα Βριλήσσια δεν θα ξεπεράσει τους 15 βαθμο΄θς κελσίου.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στη δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στο Νότιο Ιόνιο τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, το οποίο είναι πολύ πιθανόν να παρουσιάσει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απουσία μετώπων, θυελλώδεις ανέμους 12 μποφόρ, ραγδαίες βροχοπτώσεις και σχηματισμό "ματιού". Κυκλώνες τέτοιου τύπου έχει επικρατήσει να ονομάζονται Medicanes, από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes, και εμφανίζονται περίπου 1 ή 2 φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο. Η πρόγνωση της πορείας του κυκλώνα μέχρι στιγμής είναι δύσκολη, μερικά μοντέλα δίνουν ότι θα κινηθεί προς Σαρδηνία, ενώ άλλα ότι θα κινηθεί προς το κεντρικό Αιγαίο.