Reuters: Στις εκλογές στρέφει το βλέμμα η ελληνική κυβέρνηση

2014-12-26 00:25

Σε προεκλογικό ρυθμό έχουν μπει τα ελληνικά κόμματα, καθώς στενεύουν τα περιθώρια για την εκλογή Προέδρου, υποστηρίζει το Reuters. Η τελευταία ευκαιρία της Δευτέρας και το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μπορεί να εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βουλή θα εκλέξει νέο πρόεδρο την Δευτέρα και ότι θα αποτραπεί ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών, αλλά πολιτικοί από όλα τα κόμματα προετοιμάζονται ήδη για την έναρξη προεκλογικής καμπάνιας τον επόμενο μήνα, αναφέρει το Reuters. 

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας ο υποψήφιος της κυβέρνησης Σταύρος Δήμας έλαβε δώδεκα λιγότερες ψήφους από τις 180 που θα χρειαστεί την ερχόμενη Δευτέρα, αποτέλεσμα που είναι βελτιωμένο σε σχέση με τον πρώτο γύρο.

Ωστόσο τα περιθώρια είναι στενά και αν ο Δήμας δεν τα καταφέρει θα προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές για τον Φεβρουάριο, οι οποίες πιθανότατα θα φέρουν στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας σε αμφιβολία το μέλλον των διαπραγματεύσεων για την λήξη του προγράμματος διάσωσης, υποστηρίζει το Reuters.

«Υπάρχει μια τελευταία ευκαιρία για τα κόμματα και τους βουλευτές να πειστούν πως πρέπει να εκλέξουν πρόεδρο, αλλά είναι δύσκολο» δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει ότι θέλει εκλογές το γρηγορότερο δυνατό και είναι έτοιμος να αναλάβει την εξουσία. Το κόμμα συνεχίζει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις αλλά το προβάδισμα του έχει συρρικνωθεί στις τελευταίες μετρήσεις.Δημοσκόπηση της Public Issue έδειξε ότι το κόμμα προηγείται με επτά μονάδες βάσης από 11 το Σεπτέμβριο. 

Ο Δημήτρης Μαύρος, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων MRB, δήλωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια δύσκολη παρτίδα σκακιού: «Η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να βάλει στο στόχαστρο τόσο την Βασίλισσα όσο και τον Βασιλιά: να εκλέξει πρόεδρο ή να εκλεγεί η ίδια».

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του πρακτορείου, τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ ανέφεραν πως έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την διενέργεια εκλογών, αν και συνεχίζουν να έχουν σαν πρώτο στόχο την εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας. 

«Η Νέα Δημοκρατία προετοιμάζεται για εκλογές τις τελευταίες 48 ώρες αλλά ο βασικός μας στόχος είναι να εκλέξουμε Πρόεδρο», ανέφερε βουλευτής.

Πηγή: euro2day.gr