Πυροσβεστική-Άσκηση Δασικής Πυρκαγιάς Μεγάλης Έκτασης «Δια Πυρός 2018» με την συμμετοχή των δήμων Πεντέλης και Βριλησσίων

2018-05-09 13:13

Την Τρίτη 8 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε η Άσκηση Δασικής Πυρκαγιάς Μεγάλης Έκτασης «Δια Πυρός 2018» στη θέση Καραούλι-Ράχη Χρυσούλη-Βορβός της Δ.Κ. Πεντέλης παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θερμοπυλών και Καθηγούμενου Ι.Μ. Πεντέλης κ.κ. Ιωάννη Σακελλαρίου, του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών-Προστασίας του Πολίτη κου Νίκου Τόσκα, του Αρχηγού του Π.Σ. Αντιστράτηγου κου Τερζούδη Σωτήριου, του Αντιπεριφερειάρχη Β.Τ. Αττικής κου Γιώργου Καραμέρου, του Προέδρου του ΣΠΑΠ και πολλών αυτοδιοικητικών στελεχών.

Το σενάριο στην Πεντέλη, στην άσκηση που διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Αττικής και είχε επικεφαλής τον περιφερειάρχη Αττικής, Αχιλλέα Τζουβάρα, περιελάμβανε την εκδήλωση πυρκαγιάς στην θέση Πύριζα, που έχει καεί πολλές φορές στο παρελθόν απ’ τις μεγάλες πυρκαγιές που κατέστρεψαν το πανέμορφο δάσος του Πεντελικού όρους. Η φωτιά υποτίθεται πως ξέσπασε από άγνωστη σε πρώτη φάση αιτία, σε συνθήκες με βαθμό επικινδυνότητας 4, με υψηλές θερμοκρασίες, πολύ χαμηλή υγρασία και ξηρασία 15 ημερών και Β-ΒΔ ανέμους 4-6 μποφόρ με ριπές κατά τόπους 7 μποφόρ.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχηγός του Π.Σ., αντιστράτηγος Σωτήριος Τερζούδης, οι συνθήκες της άσκησης ήταν ρεαλιστικές, προκειμένου να εξαχθούν αντικειμενικά συμπεράσματα.

 Όλες οι κινήσεις ξεκίνησαν απ’ την αναγγελία της πυρκαγιάς και κλιμακώθηκαν μέσα στους προβλεπόμενους χρόνους, με την συμμετοχή 15 πυροσβεστικών οχημάτων με 45 πυροσβέστες, δύο μοτοσικλέτες της Πυροσβεστικής, τρία πεζοπόρα τμήματα και δύο ερπυστριοφόρα οχήματα της ΕΜΑΚ, τρία ελικόπτερα της Πυροσβεστικής, εννέα εθελοντικά οχήματα, υδροφόρες των δήμων και χωματουργικά μηχανήματα, καθώς και 2 αεροσκάφη «πεζετέλ», 2 «καναντέρ» και δύο ελικόπτερα «σινούκ» του στρατού.

Εκτός των άλλων, η άσκηση προέβλεπε την «σύλληψη» εμπρηστή και την διάσωση τραυματία πυροσβέστη, με ελικόπτερο σούπερ πούμα. Δοκιμάστηκε επίσης και η νέα φιλοσοφία που θα εφαρμοστεί εφέτος και συγκεκριμένα η άμεση μεταφορά πεζοπόρου τμήματος σε δύσβατη περιοχή με ελικόπτερο και δεξαμενή νερού με τον ίδιο τρόπο, προκειμένου να εφοδιάζονται για να ανακόψουν την εξέλιξη της πυρκαγιάς, μέχρι να φτάσουν και τα άλλα επίγεια μέσα.

 Η τακτική αυτή θα εφαρμοστεί κυρίως στα νησιά, όπου δεν υπάρχουν επαρκείς πυροσβεστικές δυνάμεις, και σε ορεινούς όγκους που είναι αδύνατη η προσέγγιση από τα οχήματα.

Στην άσκηση χρησιμοποιήθηκε επίσης και το drone της Πυροσβεστικής.

Για τον συντονισμό των εμπλεκομένων δυνάμεων χρησιμοποιήθηκε το λεωφορειάκι- κινητό συντονιστικό κέντρο «Όλυμπος» του Π.Σ.

Ο Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου Καψάλης στον σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον Υπουργό, τον Αρχηγό και τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος γιατί επέλεξαν την πολυπαθή περιοχή του Δήμου μας, στόχο εγχώριων και ξένων κακών στοιχείων, για μία τέτοια μεγαλειώδη σε οργάνωση και υλοποίηση άσκηση που μας κάνει υπερήφανους για το Πυροσβεστικό Σώμα και εμπεδώνει το αίσθημα σιγουριάς στο σύστημα πυροπροστασίας-πυρασφάλειας στην περιοχή και την πατρίδα ευρύτερα.

Στην άσκηση, συμμετείχε η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βριλησσίων.

Το "παρών" έδωσε ο Δήμαρχος Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το βαθμό ετοιμότητας των υπηρεσιών και τόνισε: "Η αντιπυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής της Πεντέλης είναι μία διαρκής διαδικασία, στην οποία όλοι οι όμορροι δήμοι οφείλουμε να συνεισφέρουμε τα μέγιστα. Προετοιμαζόμαστε εγκαίρως, αλλά δεν εφησυχάζουμε".