Πες αντίο στα πλαστικά μιας χρήσης

2020-12-03 02:49

ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

Εδώ και δεκαετίες τα πλαστικά έχουν κατακλύσει κάθε πτυχή της ζωής μας αφού βρίσκουν εφαρμογή σε όλο το φάσμα της παραγωγής. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι στην Ελλάδα κάθε ένας από εμάς παράγει 68 κιλά πλαστικά απορρίμματα, από τα οποία μόλις το 10% οδηγείται στην ανακύκλωση. Τα υπόλοιπα καταλήγουν κυρίως σε χωματερές, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι πλαστικών σκουπιδιών διαρρέει στο φυσικό περιβάλλον ρυπαίνοντας τα χερσαία οικοσυστήματα και φυσικά τις θάλασσές μας, στις οποίες ταξιδεύουν κάθε χρόνο σχεδόν 11.500 τόνοι πλαστικών. Είναι σαν να πετάμε ημερησίως πάνω από 1.000.000 άδεια πλαστικά μπουκάλια στη θάλασσα! Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα πλαστικά που καταλήγουν στο περιβάλλον δεν εξαφανίζονται δια μαγείας. Παραμένουν εκεί για πάρα πολλά χρόνια και σιγά σιγά διαλύονται σε μικρότερα κομμάτια, αρκετά εκ των οποίων γίνονται θανατηφόρα τροφή για είδη πανίδας. Σχεδόν πάνω από το 90% της καταστροφής που προκαλείται στην άγρια ζωή των θαλασσών μας οφείλεται στα πλαστικά, ενώ παγκοσμίως, περίπου 700 θαλάσσια είδη απειλούνται από τα πλαστικά είτε ηθελημένα, είτε τυχαία, είτε έμμεσα επειδή τρέφονται από κάποιο θήραμα που ήδη έχει καταπιεί πλαστικά. Θαλάσσιες χελώνες, θαλάσσια θηλαστικά, ψάρια, μύδια, ακόμα και το μικροσκοπικό ζωοπλαγκτόν, καταπίνουν πλαστικά και μικροπλαστικά, μολύνοντας την τροφική αλυσίδα ως τον άνθρωπο. Έτσι σήμερα ένας μέσος άνθρωπος καταπίνει έως και 5 γραμμάρια πλαστικό κάθε εβδομάδα, δηλαδή το βάρος μιας πιστωτικής κάρτας!

Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Όπως μας δίδαξε και η πανδημία COVID 19 η υγεία μας είναι αλληλένδετη με την υγεία του πλανήτη. Έχει έρθει η ώρα λοιπόν όλοι να αναλάβουμε δράση για έναν πλανήτη απαλλαγμένο από πλαστικά, για το καλό της φύσης και του ανθρώπου!

 

ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ

Πώς μπορούμε να περιορίσουμε τη χρήση πλαστικού αλλά και να ανακυκλώνουμε σωστά τα πλαστικά απορρίμματα που δεν μπορούμε να αποφύγουμε; Ο Οδηγός αντικατάστασης και ανακύκλωσης πλαστικών του WWF Ελλάς μας δίνει τη λύση! Ο οδηγός περιλαμβάνει πληροφορίες για τη συσκευασία πάνω από 150 προϊόντων διατροφής και καθημερινής χρήσης, από φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα ως απορρυπαντικά, καθαριστικά αλλά και προϊόντα ατομικής περιποίησης.

Για κάθε προϊόν ο οδηγός μας ενημερώνει σχετικά με το συνηθέστερο υλικό της συσκευασίας, αν μπορούμε να την ανακυκλώσουμε ή όχι, ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να το κάνουμε (πχ καθαρισμός των υπολειμμάτων τροφής) και πώς εναλλακτικά μπορούμε να προμηθευτούμε, ή ακόμα και να φτιάξουμε, το ίδιο προϊόν αποφεύγοντας την πλαστική συσκευασία. 

Με τον οδηγό ανά χείρας βάζουμε πλώρη για ένα μέλλον απαλλαγμένο από πλαστικά και στις λίγες εκείνες περιπτώσεις που είναι αδύνατο να τα αποφύγουμε μαθαίνουμε να τα ανακυκλώνουμε σωστά!

 

© WWF Ελλάς

ΑΝΤΙΟ ΣΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ!

Τα πλαστικά έχουν καθιερωθεί στην αντίληψή μας ως «κάτι φθηνό, κάτι που μας διευκολύνει». Στην πραγματικότητα όμως το κόστος τους στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία είναι τεράστιο. Αξίζει μόνο να αναφέρουμε ότι ένα πλαστικό μπουκάλι παραμένει από 400 έως 500 χρόνια στο φυσικό περιβάλλον, ενώ ένα καλαμάκι μπορεί να παραμείνει ως και 200 χρόνια. Αλλάζοντας συνήθειες στην καθημερινότητά μας σταδιακά μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και να ελαχιστοποιήσουμε τα πλαστικά που χρησιμοποιούμε. Η αρχή μπορεί να γίνει με την κατάργηση της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης, πολλά από τα οποία θα σταματήσουν να κυκλοφορούν από τον Ιούλιο του 2021 βάσει του νέου νόμου 4736/2020. Σε αυτά συγκαταλέγονται οι μπατονέτες, τα καλαμάκια, οι αναδευτήρες και τα ποτήρια από φελιζόλ., ενώ από τον Ιανουάριο του 2022 για την προμήθεια πλαστικών ποτηριών καφέ και φαγητοδοχείων takeaway θα πρέπει να καταβάλλει κανείς αντίτιμο. Ο νέος νόμος βέβαια δεν θα λύσει ως δια μαγείας το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης. Γι’ αυτό και η συνδρομή όλων μας είναι πολύ σημαντική! Προσπαθούμε πάντα να ελαχιστοποιήσουμε τη χρήση πλαστικού στην καθημερινότητά μας. Συμβουλευόμαστε τον οδηγό αντικατάστασης και ανακύκλωσης πλαστικών, προμηθευόμαστε χύμα προϊόντα ή προϊόντα με πιο φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες και τέλος ανακυκλώνουμε σωστά τα πλαστικά απορρίμματα που δεν είναι δυνατόν να αποφύγουμε.

© WWF Ελλάς

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ; Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ;

Σήμερα, σε ποσοστό πάνω από 40%, στον μπλε κάδο απορρίπτονται μη-ανακυκλώσιμα σκουπίδια, στην πλειοψηφία τους υπολείμματα τροφών, τα οποία βρωμίζουν τα υπόλοιπα απορρίμματα. Αυτό δε δυσκολεύει μόνο τη διαλογή αλλά πολλές φορές έχει ως αποτέλεσμα να αχρηστευτεί ολόκληρο το περιεχόμενο του μπλε κάδου. Επιπλέον, πολλά από τα πλαστικά που καταλήγουν στον κάδο, δεν μπορούν να ανακυκλωθούν από τα υφιστάμενα συστήματα ανακύκλωσης, λόγω προβληματικών ιδιοτήτων των πλαστικών πολυμερών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους. Ενδεικτικά, σε αυτά περιλαμβάνονται τα καλαμάκια, η μεμβράνη τροφίμων, οι συσκευασίες διάφορων σνακ (πχ γαριδάκια και πατατάκια), τα πλαστικά παιχνίδια κλπ.

WWF
Ένα τσουνάμι από γάντια και μάσκες
© Juan Carlos del Olmo

Πανδημία και πλαστικά

Δυστυχώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει φέρει μαζί της και ένα νέο κύμα πλαστικής ρύπανσης. Εκατομμύρια μάσκες μιας χρήσης και χιλιάδες γάντια χρησιμοποιούνται καθημερινά σήμερα στην Ελλάδα, ενώ ο φόβος της πανδημίας οδήγησε σε αύξηση της χρήσης πλαστικής σακούλας και πλαστικών συσκευασιών. Ακόμη όμως και εν μέσω πανδημίας, μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορούν να κάνουν τη διαφορά!

• Δεν απορρίπτουμε τις μάσκες μιας χρήσης στον μπλε κάδο, αλλά μόνο στον πράσινο. Ακόμα καλύτερα, επιλέγουμε υφασμάτινη μάσκα πολλών χρήσεων και φυσικά τηρούμε πάντα τις αποστάσεις.
• Καθημερινά χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα χιλιάδες γάντια, είτε από λάτεξ, είτε από πλαστικό. Πολλοί μάλιστα κάνουν λάθος χρήση των γαντιών. Μπορούμε να περιορίσουμε την κατανάλωση γαντιών αν προσέχουμε τι πιάνουμε, πλένουμε τακτικά τα χέρια μας, χρησιμοποιούμε αντισηπτικό και δεν βάζουμε τα χέρια μας σε μύτη, στόμα, μάτια.
• Πάμε στο σούπερ μάρκετ με τη δική μας τσάντα και δεν φοβόμαστε να επιλέξουμε χύμα προϊόντα. Πρόσφατα, πάνω από 125 ειδικοί επιστήμονες (λοιμωξιολόγοι, βιολόγοι, γιατροί) εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καλούν τους πολίτες να μην φοβούνται τα σκεύη πολλαπλών χρήσεων εν μέσω πανδημίας.
• Λόγω πανδημίας, πολλά καφέ σταμάτησαν να εξυπηρετούν πελάτες που φέρνουν τη δική τους κούπα, λόγω φόβου μετάδοσης του κορονοϊού. Ζητάμε από τον σερβιτόρο να φτιάξει τον καφέ σε μια γυάλινη ή πορσελάνινη κούπα κι έπειτα χύνουμε το ρόφημα στο δικό μας σκεύος.

Υπεύθυνος προγράμματος: Αχιλλέας Πληθάρας

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Χωρίς εσένα στο πλευρό μας δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη δράση μας για να προστατέψουμε την πολύτιμη φύση μας και να εξασφαλίσουμε ένα υγιές μέλλον για τον άνθρωπο και τον πλανήτη. Γίνε τώρα σύμμαχός μας!