Πράσινη Αριστερά-Υγεία με δημόσιο χαρακτήρα

2020-04-10 14:52

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ημερ. 7/4/2020

Ώρα: 18:00

Υγεία με δημόσιο χαρακτήρα σημαίνει πρόσβαση σε όλους τους πολίτες

Aφιερωμένη στους νοσηλευτές/τριες και τις μαίες είναι φέτος η 7η Απριλίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠOY).
 

Το 2020 έχει ήδη οριστεί από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΠΟΥ ως «Έτος Νοσηλευτών/τριών και Μαιών» προς τιμήν της 200ης επετείου από τη γέννηση της Florence Nightingale, Βρετανίδας πρωτοπόρου της σύγχρονης νοσηλευτικής, με σημαντικό έργο κοινωνικής αναμόρφωσης.

Στις τιμώμενες κατηγορίες από τον ΠΟΥ, για το 2020 πρέπει να προστεθούν οι γιατροί και οι ερευνητές.

 Εφέτος η επέτειος αυτή αποκτά ιδιαίτερο βάρος πέραν μιας τυπικής υπενθύμισης της επετείου, λόγω της πανδημίας COVID-19.

Σύμφωνα με τον ορισμό που διατυπώθηκε στο καταστατικό του ΠΟΥ το 1946, η υγεία είναι «η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας». Ο παραγκωνισμένος από τα επίσημα κράτη φιλόσοφος Επίκουρος στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του έχει ακριβώς την υγεία του σώματος, την αταραξία της ψυχής και την απουσία πόνου.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θεωρεί, ότι η Υγεία είναι ένα κοινωνικό αγαθό, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες και γι’ αυτό η οργάνωση των Υπηρεσιών Υγείας πρέπει να έχει δημόσιο χαρακτήρα.

 Αυτό δεν σημαίνει, ότι αποκλείεται η δράση ιδιωτικών δομών υγείας, όμως αυτή πρέπει να είναι συμπληρωματική.
Η πανδημία του κοροναϊού απέδειξε περίτρανα, ότι μόνο ένα δημόσιο σύστημα υγείας – έστω και κουτσουρεμένο μετά από τις πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα - μπορεί να ανταποκριθεί σε μια υγειονομική κρίση παγκόσμιας εμβέλειας.

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που τα προηγούμενα χρόνια αποδυνάμωσαν τα δημόσια συστήματα υγείας και ενίσχυσαν τον ιδιωτικό τομέα της υγείας, απέτυχαν να προσφέρουν ασφάλεια στους πολίτες.

Καλούμε την  κυβέρνηση, που το προηγούμενο διάστημα υπερθεμάτιζε υπέρ ενός συστήματος Υγείας στον ιδιωτικό τομέα, να στηρίξει το δημόσιο σύστημα με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και με την προμήθεια εξοπλισμού.
 

Γραφείο Τύπου
Πράσινη Αριστερά