Πράσινη Αριστερά // Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας.Ακόμη μία ντροπιαστική και επικίνδυνη κατάταξη

2022-05-04 19:01

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ημερομηνία: 3/5/2022
Ώρα:             18:00

Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας.
Ακόμη μία ντροπιαστική και επικίνδυνη κατάταξη

 
Η παγκόσμια ετήσια ανάλυση των Reporters Without Borders είναι τρομακτική.
Η Ελλάδα -για μία ακόμη χρονιά- κατρακυλά στις χαμηλές θέσεις του Παγκόσμιου Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου.
Η Ελλάδα (108η) έχει αντικαταστήσει τη Βουλγαρία (91η) στην τελευταία θέση της Ευρώπης.
Σημειωτέο ότι το 2021 η χώρα μας ήταν επίσης χαμηλά στην 70η θέση του αντίστοιχου Δείκτη, χαμηλότερο από αυτή του 2020, στην 65η.
 
Pολλές κυβερνήσεις στην ΕΕ έχουν εντείνει τους δρακόντειους νόμους κατά των δημοσιογράφων, ιδίως στη Σλοβενία (54η), την Πολωνία (66η), την Ουγγαρία (85η), την Αλβανία (103η) και την Ελλάδα (108η).
 
Οι απαράδεκτες πολιτικές της κυβέρνησης της καταστροφής, καταγράφουν και σπάνε όλα τα αρνητικά ρεκόρ, των παγκόσμιων δεικτών, όπως κι αν αυτά μετριούνται.
Στα θέματα Δημοκρατίας και θεσμών, η Ελλάδα έχει απομακρυνθεί επικίνδυνα από την κατεύθυνση της ήπιας και ευημερούσας δημοκρατίας.
Συνεχείς παρεμβάσεις στα ΜΜΕ, «εναλλακτικοί» τρόποι χρηματοδότησης, αποκλεισμοί ΜΜΕ που δεν υποστηρίζουν, επιλεκτικές διαρροές, επιβολή αυστηρών πολιτικών γραμμών στην ΕΡΤ, στόχευση δημοσιογράφων, ενίσχυση του νομικού πλαισίου κατά δημοσιογράφων κλπ.
 
Δεν είναι τυχαίο ότι οι κύκλοι της κυβέρνησης προσπαθούν να «αγιοποιήσουν» τον απαράδεκτο πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, προσαρτώντας του τον τίτλο του «θεσμικού».
Είναι μία ακόμη γκεμπελικού τύπου προσπάθεια για να πείσουν τους ελάχιστους υποστηρικτές τους ότι σέβονται τους θεσμούς.
Οι δείκτες -και η καθημερινότηα- όμως αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο.
 
Παραθέτουμε την ντροπιαστική κατάταξης της χώρας μας:

  Κατάταξη σε 180 χώρες %
Global Score 108 56%
Political Context 72 61%
Economic Context 113 38%
Legal Framework 70 70%
Socialculture Context 103 66%
Safety 128 44%
 

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ υπερασπίζεται τους Θεσμούς, την Δημοσιογραφία και την Δημοκρατία και διεκδικεί μαζί με τα συνεργαζόμενα κόμματα και τους επαγγελματίες του χώρου, την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας των ΜΜΕ, την εμπέδωση της Δημοκρατίας σε κάθε δραστηριότητα που αφορά στην Ενημέρωση των πολιτκών, απαιτεί δε από την κυβέρνηση να σταματήσει τις επεμβάσεις και την παρασκηνιακή δραστηριότητα προς τα ΜΜΕ.

Γραφείο Τύπου
ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ