Πράσινη Αριστερά-Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού

2020-03-27 15:26

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ημερ.:   24/3/2020
Ώρα:      12:00

Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση τρομοκρατημένη από την επερχόμενη ύφεση, για πρώτη φορά αποχωρίζεται τον δογματισμό της σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και αποδέχεται την ποσοτική χαλάρωση που σθεναρά κατήγγελλε ως αναποτελεσματική.
Η Γερμανία ανακοινώνει ένα τεράστιο πακέτο στήριξης για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της, που ουσιαστικά απομακρύνει περαιτέρω την έννοια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την επαναφέρει στα επίπεδα της κοινής αγοράς.
 
Ο πρωθυπουργός και οι καθ’ ομοίωσιν υπουργοί του ακολουθούν έναν επικίνδυνο οικονομικό δρόμο, αλλά και πολύ προβληματικό για την δημοκρατία.
Χωρίς να επιδεικνύουν το σχέδιο που θα ακολουθήσουν ανακοινώνουν οικονομικά μέτρα, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και μηδενικής κοινωνικής πρόνοιας.
Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας στην πελατειακή λογική δεκαετιών, εκμεταλλεύεται θρασύτατα τις καταστάσεις, κάτι που εάν συνεχίσει έτσι θα εκληφθεί ως ανήθικη πολιτική στάση.
 
Εχθές, έβαλαν την ΔΕΗ να κοροϊδέψει ανοικτά τους πολίτες για «εκπτώσεις και άλλες προσφορές». Η πολιτική αντίληψη περί ελεύθερης αγοράς, δεν αφήνει περιθώρια ώστε να γίνει αντιληπτό ότι ΔΕΗ, Internet, Νερό καθώς και αρκετές άλλες υπηρεσίες του κράτους (όπως φυσικά και η Υγεία) θα πρέπει να παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ και προς όλους, για όλο το χρονικό διάστημα της υγειονομικής κρίσης.
 
Σήμερα, επανέφεραν τους μεσάζοντες στις λαϊκές αγορές, απαγορεύοντας στους παραγωγούς εκτός Περιφέρειας να φτάσουν σε αυτές, αλλά επιτρέποντας να το κάνουν μέσω εμπόρων. Μέτρο αχρείαστο και ανεδαφικό για τους παραγωγούς και απολύτως ενδεικτικό για τον κ. Α. Γεωργιάδη και την πονηρή λογική του.
 
Σήμερα, επιτρέπουν (με παράγραφο της τελευταίας στιγμής) να πωλούνται εφημερίδες στα Super Markets. Σε λίγο περιμένουμε να πωλούνται και φάρμακα. Όλα όσα δηλαδή έχουν ζητήσει οι ιδιοκτήτες των αλυσίδων και οι φαρμακευτικές, αλλά τίποτε από όσα έχουν ζητήσει οι εργαζόμενοι των αλυσίδων.
 
Σήμερα, ο κ. Κικίλιας συνειδητά μπερδεύει, τις 565 ΜΕΘ που υπήρχαν με τις 2.158 κλίνες που έχουν αναπτυχθεί για το κορονοϊό, αντί να ομιλεί για 2.000 ΜΕΘ που είναι ο ελάχιστος αριθμός όσων έπρεπε να υπάρχουν για τις σημερινές ανάγκες.
Θέλουμε να κάνουμε ειδική μνεία για τον απολύτως σεβαστό για την επιστημονικότητα αλλά και τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης, κ. Τσιόρδα.
Η κυβέρνηση κρύβετε πίσω από την σοβαρότητα, μετριοπάθεια και καλλιέργειά του. Τον υποχρεώνουν να αναφέρει στατιστικά, πολλές φορές αμφιλεγόμενα. Είναι βέβαιο ότι όταν θα έρθει η ώρα (μετά την κρίση) που θα πρέπει να δούμε παραλείψεις και ευθύνες, οι πολιτικοί του προϊστάμενοι θα καλύψουν την δική τους πλευρά, όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα, με τους μοιραίους πολιτικούς.
Τα αποτελέσματα των δραστικών απολύσεων και της δυσφήμισης του ΕΣΥ, που πραγματοποιήθηκε το 2012 από τους ίδιους πολιτικούς, έρχονται να επιβεβαιώσουν την σπουδαιότητα των αντιλήψεών μας για όλα τα επίπεδα Δημόσια Υγείας.
 
Ελπίζουμε ειλικρινά, τα παραπάνω αναφερόμενα να μην αποτελέσουν μόνιμα μέτρα, αν και έχουμε πολλές σοβαρές επιφυλάξεις για κάτι τέτοιο.
Καλούμε την κυβέρνηση να μεριμνήσει ώστε η νέα διαμόρφωση της αγοράς να επέλθει μέσα από διάλογο με τους φορείς και όχι μέσω Διαταγμάτων αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.
 
Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ προτείνει:
  1. ΔΕΗ, Νερό, Internet να παρέχονται Δωρεάν προς όλους, καθ’ όλη την διάρκεια της κρίσης. Οι ιδιωτικές εταιρίες απαιτείται να κοστολογήσουν την παροχή (σε τιμές κόστους) και με ειδικό λογαριασμό να εκταμιεύσει η κυβέρνηση την πληρωμή τους.
  2. Αναστολή των πληρωμών, οποιουδήποτε δανείου για τουλάχιστον 3 μήνες. Με την παρέλευση, ειδικός 12μηνος έως 24μηνος επιμερισμός του ποσού, για όλους.
  3. Το τραπεζικό σύστημα να ετοιμαστεί για ειδικές χρηματοδοτήσεις, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων προς αποφυγή έκρηξης της ανεργίας.
  4. Οι αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, θα πρέπει να απαλλαχθούν από οποιαδήποτε οφειλή προς το Δημόσιο για έως τουλάχιστον 6 μήνες αφού επέλθει κανονικότητας της αγοράς. Επίσης να συζητηθεί με τους φορείς, η νομική βάση για την βέβαιη αδυναμία πληρωμών μέσω αξιογράφων που έχουν εκδοθεί και λήγουν έως 30/5/20.
  5. Οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ευπαθείς ομάδες, οι άστεγοι, οι κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες πολιτών πρέπει να προστατευθούν άμεσα, με σχέδιο και μεθοδικότητα.
Μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης θα έχει μεγάλη σημασία να βγούμε όλοι όρθιοι και όχι δικαιωμένοι. 
 
Γραφείο Τύπου
ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ