Πράσινη Αριστερά-Η πολιτική της αδυναμίας και της ανοχής

2020-10-16 17:01

Γ. Γεραπετρίτης: «Η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία, και όταν λέμε εθνική κυριαρχία εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα 6 ναυτικά μίλια».
Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ εκτιμά την δήλωση του υπουργού ως επικίνδυνη χρονικά και απολύτως απαράδεκτη.
Από την δήλωση συνάγεται ότι η Τουρκία μπορεί να κατοχυρώσει εμπράγματα τα δικά της 12 ν.μ. και συνεπώς ορθώς να βρίσκεται το Oruc Reis στα 20 ή 30 ν.μ. από το Καστελόριζο.
 
Δυστυχώς ο κύριος υπουργός λησμονά (μάλλον συνειδητά) ότι η αιγιαλίτιδα ζώνη και τα χωρικά ύδατα είναι προέκταση της στεριάς στην θάλασσα. Με την δήλωση αυτή ουσιαστικά αρνείται ότι η Ελλάδα μπορεί να επεκτείνει μονομερώς την κυριαρχία της στην θάλασσα, με βάση το διεθνές δίκαιο, από τα 6 στα 12 ν.μ.
 
Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ από την πρώτη στιγμή της κρίσης επεσήμανε τον κίνδυνο της εφαρμοζόμενης από την κυβέρνηση πολιτικής, καταγγέλλοντας την μυστική διπλωματία την οποία υιοθέτησε, της οποίας τα αρνητικά αποτελέσματα βιώνουμε σήμερα.
 Η διοίκηση του κ. Μητσοτάκη, δεν εμφανίζει οποιοδήποτε πολιτικό σχέδιο απεμπλοκής ή λύσης, διότι απλά δεν έχει.
Χειρίζεται τα εθνικά θέματα με την αρνητική λογική του «ενός ανδρός αρχή», γεγονός επικίνδυνο.
Η πειθήνια στάση προς τους χειρισμούς της Γερμανίας, το απόλυτο ξεπούλημα στις ΗΠΑ και η ανοχή στις -συμφεροντολογικές- παραινέσεις ορισμένων χωρών της Ε.Ε, έφεραν ως αποτέλεσμα την ασυγκράτητη και παράνομη δράση της Τουρκίας.
Η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν γίνεται με δηλώσεις και ιδιαίτερα σε συνθήκες συνεχώς αυξανόμενης πίεσης, ούτε με κάμερες και φωτογραφήσεις διπλωματικών αποστολών. Γίνεται με μακροχρόνιο σχεδιασμό, δράση και αποφασιστικότητα, ιδιότητες που εκλείπουν παντελώς από την σημερινή κυβέρνηση.
 
Προτείνουμε:

  1. Άμεση διεκδίκηση από όλες τις χώρες της Ε.Ε:
  • για εφαρμογή εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία,
  • άμεσες οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις, πριν από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.
  1. Προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ με αίτημα, ψήφισμα καταγγελίας.
  2. Ανακήρυξη αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ. (στις περιοχές που απαιτείται).
  3. Οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο, στην ελάχιστη δυνατή γραμμή και από κοινού δράση για το σύνολο των θεμάτων Κύπρου και Ελλάδας.
  4. Άμεση συγκρότηση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.
  5. Άμεση σύγκλιση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Γραφείο Τύπου
ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ