Πράσινη Αριστερά - Για το νομοσχέδιο περί Προσφυγικού

2019-11-01 17:18

Ημερομηνία: 1/11/2019
Ώρα:                12:00

 

Για το νομοσχέδιο περί Προσφυγικού
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε σε δημόσια διαβούλευση Σχέδιο Νόμου για τη Διεθνή Προστασία.
Είναι τόσο μεγάλη η σπουδή της κυβέρνησης για να ψηφιστεί, ώστε περιόρισε την περίοδο διαβούλευσης στις 5 ημέρες. Η συνειδητή αυτή, παλαιά, πρακτική αποκλείει από την ουσιαστική συμβολή όλους τους εμπλεκόμενους όπως είναι οι εκπρόσωποι των προσφύγων, η κοινωνία των πολιτών, η Διεθνής Αμνησία, η  Ύπατη Αρμοστεία, για αυτό το μείζον θέμα.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ εκτιμά ως μοναδικό θετικό γεγονός την ενσωμάτωση στο Εθνικό Δίκαιο, μέσω του νομοσχεδίου, όλων των σχετικών οδηγιών και εθνικών νομοθεσιών.
Συντασσόμαστε με την ανακοίνωση της  Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που εκφράζει τους φόβους της διότι το νομοσχέδιο:
  • μειώνει τις εγγυήσεις για τους ανθρώπους που ζητούν άσυλο,
  • μεταθέτει σημαντικό βάρος στους αιτούντες άσυλο,
  • επικεντρώνεται σε τιμωρητικά μέτρα,
  • οι διαδικασίες γίνονται πιο σύνθετες και επιβαρύνουν έντονα τις δημόσιες υπηρεσίες,
  • παραβιάζεται η αρχή της επαναπροώθησης,
  • διευρύνεται ο χρόνος κράτησης και ορίζεται την νέα σύνθεση (3 δικαστές) των Επιτροπών Προσφύγων.
Τονίζουμε ότι η κυβέρνηση, απολύτως λανθασμένα, επιχειρεί να συγχωνεύσει το θέμα των προσφύγων με τους οικονομικούς μετανάστες και για το λόγο αυτό αφαιρεί τη διάταξη της ευαλωτότητας (μετατραυματικό stress) και καταπατά την αρχή της εξατομικευμένης εξέτασης της αίτησης του κάθε αιτούντος και ως εκ τούτου καταπατά το Δίκαιο της ΕΕ που θα επαναφέρει τη χώρα στα Διεθνή Δικαστήρια.
 
Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ έχει καταθέσει εγκαίρως τις προτάσεις της για το Προσφυγικό και Μεταναστευτικό ζήτημα (22 προτάσεις: https://www.ipyxida.gr/22protaseis)
Το νέο νομοσχέδιο με τη διαδικασία του επείγοντος άνευ αιτίας, στερεί την Ελληνική κοινωνία και τους εκπροσώπους από εις βάθος διαβούλευση για ένα μείζον θέμα για τη χώρα μας.

 
Γραφείο Τύπου
ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Ώρα σε Βριλήσσια:

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com