Πράσινη Αριστερά - Αδιαφορία για τους πολίτες, προστασία στις Τράπεζες

2019-10-21 17:13

Για μια ακόμη φορά οι Έλληνες πολίτες γίνονται εν αγνοία τους θύματα, της αισχροκέρδιας του Τραπεζικού συστήματος, που με τις εντολές του κεντρικού τραπεζίτη δηλαδή με τις εντολές του ιερατείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δρα ανεξέλεγκτο από όλα τα θεσμικά, πολιτικά και κοινωνικά όργανα.
 
Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θέλει να επισημάνει το σχέδιο να περάσει στα ψιλά των ειδήσεων, η απόφαση που πήρε η Ένωση Τραπεζών για την αύξηση στις συναλλαγές.
Οι αυξήσεις θεσμοθετούνται σε χρονική στιγμή που το σύνολο του πολιτικού συστήματος εξετάζει τα σενάρια της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με 9 δις €, από τα αποθέματα του πλεονάσματος των 37 δις €.
 
Έχουμε υποχρέωση να υπενθυμίσουμε ότι οι πολίτες έχουν πληρώσει πολύ ακριβά τους ακροβατισμούς και τις απερίσκεπτες πολιτικές των κυβερνήσεων, που κάθε απώλεια από τις λανθασμένες πολιτικές, βαραίνει το πορτοφόλι των πολιτών. Ήρθε η ώρα να πληρώσουν όσοι δημιουργούν τις κρίσεις και να ελεγχθούν στο σύνολό τόσο οι Μέτοχοι των Τραπεζών όσο και οι πολιτικοί προϊστάμενοι που τους χαϊδεύουν, συνήθως για ίδιον όφελος.
 
Η κοινωνία δεν έχει ακόμα συνέλθει από την 10ετή ύφεση λόγο χρεωκοπίας των πολιτικών τους και αναζητά λύσεις σε ένα θολό τοπίο ως προς την προτιμώμενη  κατεύθυνση της ανάπτυξης.
 
Οι εξαγγελίες μέτρων με «δωρεές» και διαγραφές χρεών προσπαθούν να προσελκύσουν επενδύσεις, θα πέσουν στο κενό, αφού στερούνται σχεδίου, μεθοδικότητας, οργάνωσης και οράματος σε σχέση με το θέμα.
Το μέτρο των αναγκαστικών συναλλαγών μέσω τραπεζών για πολίτες και επιχειρήσεις με αντάλλαγμα πενιχρές φοροαπαλλαγές, είναι στάχτη στα μάτια. Το κυρίως σχέδιο δεν είναι ο έλεγχος των συναλλαγών και η δίκαιη φορολόγηση,  αλλά η δημιουργία πλαισίου «μη διαφυγής», ώστε να αυξάνονται αυτόματα τα έσοδα και τα κέρδη των Τραπεζών όταν χρειαστεί.
 
Οι νέες χρεώσεις:

  • Εφάπαξ συνδρομή επανέκδοσης κατόπιν δήλωσης απώλειας / κλοπής / φθοράς / μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης: 6 € (από 31/10)
  • Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εντός ευρωζώνης: 0,20 € (από 31/10)
  • Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εκτός ευρωζώνης: 0,30 € (από 31/10
  • Αντίγραφο 7 τελευταίων κινήσεων σε ΑΤΜ ΕΤΕ (mini statement): 0,15 € (από 31/10)
  • Επανέκδοση PIN ανεξαρτήτως τρόπου παραλαβής του: 3 € (από 30/10)
  • Εφάπαξ συνδρομή ανανέωσης: 6 € (από 31/12)
  • Από τον Ιούλιο, ισχύουν νέες χρεώσεις για συναλλαγές από ΑΤΜ άλλης τράπεζες (μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ).
  • Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε επιβαρύνσεις από τις αρχές του μήνα με 0,20 € την ερώτηση υπολοίπου λογαριασμού όταν γίνεται σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας εντός Ευρωζώνης, ενώ με 0,15€  χρεώνει πλέον την εκτύπωση των τελευταίων κινήσεων, ακόμη και αν ο πελάτης χρησιμοποιεί το ΑΤΜ της τράπεζας.
  • Η επιβάρυνση για την επανέκδοση του PIN επιβαρύνεται με 3 € από τη Eurobank, ενώ με προμήθεια 5€ ή 6€ επιβαρύνεται η ανανέωση της χρεωστικής κάρτας.

Η επιβάρυνση αυτή έχει υιοθετηθεί από όλες τις τράπεζες, ενώ ορισμένες, όπως η Τράπεζα Πειραιώς, επιβάλλουν συνδρομή και σε έκδοση συγκεκριμένων καρτών με ειδικά προνόμια. Η συνδρομή στις πιστωτικές κάρτες, 25€ έως 30 €.
 
Η έλλειψη κινήματος καταναλωτών και οργανωμένων ομάδων προάσπισης των δικαιωμάτων μας, δεν σημαίνει ότι οι πολίτες πρέπει να είναι απροστάτευτοι στις ορέξεις των τραπεζών.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ επισημαίνει ότι επιβάλλεται άμεσα:

  1. Το υπουργείο να αναθεωρήσει την πολιτική του απέναντι στις Τράπεζες, επιβάλλοντας σε αυτές να καταθέτουν ειδικά σχέδια που να δικαιολογούν οποιαδήποτε χρέωση επιβαρύνει περαιτέρω τους καταναλωτές, άλλως να μην γίνονται αποδεκτές.
  2. Να λειτουργεί ουσιαστικά και αποδοτικά η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή.
  3. Να ενεργοποιηθούν όλες οι ανεξάρτητες αρχές για τον έλεγχο του συστήματος και την προστασία των πολιτών.
  4. Να επιβληθούν κυρώσεις ακόμη και προς τους μετόχους τραπεζών (εταιρίες και φυσικά πρόσωπα) που δεν συμμορφώνονται στις διατάξεις για τα δικαιώματα των καταναλωτών.
  5. Να δημιουργηθεί νέο πλαίσιο κανόνων στην σχέση Οικονομικών Οργανισμών-Κράτους-Καταναλωτών.

 
Γραφείο Τύπου
ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ