Πολυθεματική αξιοποίηση της Ρεματιάς του Χαλανδρίου στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

2020-11-02 17:42

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄  Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  κας Βαρβάρας Πετρίδου,  σε συνεργασία με την Δ/νση Α΄/θμιας Εκπ/σης Β’  Αθήνας δια του Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κου Δημήτριου Γκότζου και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος & Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου, στο πλαίσιο της υποστήριξης των εκπαιδευτικών που υλοποιούν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, πραγματοποίησαν την Πέμπτη 22/10/2020 (18.30-20.30) επιμορφωτική Τηλεημερίδα,  με θέμα:

«Πολυθεματική αξιοποίηση της Ρεματιάς του Χαλανδρίου στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» 

Σκοπός της Ημερίδας ήταν να συμβάλει στη δημιουργία μιας κοινωνίας ευαισθητοποιημένων και υπεύθυνων πολιτών και ειδικότερος στόχος   η ανάδειξη της σημασίας του τοπικού περιβάλλοντος, για την ενίσχυση της τοπικότητας στα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, αξιοποιώντας τα κοντινά στα σχολεία πεδία.

Στην Ημερίδα, την οποία παρακολούθησαν 26  εκπαιδευτικοί, παρουσιάστηκαν από τον Σύλλογο  οι παρακάτω Θεματικές Ενότητες, με αντίστοιχες εισηγήσεις:

1.  Αρχαιολογία/Ιστορία:

1.α.  Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας  «Τα σπήλαια Αμώμων και Νυμφών της Πεντέλης», κα. Αλεξάνδρα Μαρή, αρχαιολόγος της Εφορείας ΠΠΡΠΧ   

1.β.   Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δήμου Χαλανδρίου (ΟΠΙΔΗΧ)  «Προφορική Ιστορία και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση – Συνάντηση στον Τόπο και τον Χρόνο», κα. Νάση Σιαφάκα, Ομότιμη Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ στο Τμήμα Χημείας

2.  Βιολογία: «Ο βιότοπος της ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου», κος. Δαυίδ Κουτσογιαννόπουλος, Φυσιοδίφης, δημοσιογράφος, γραφίστας, εικονογράφος, φωτογράφος, εκδότης, συγγραφέας.

3. Γεωλογία: «Μια συνοπτική Γεωπεριβαλλοντική προσέγγιση της Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου», κος.  Βασίλης Περλέρος, Γεωλόγος

4.  Δημιουργία & χαρτογράφηση μονοπατιών: «Η σημασία της δημιουργίας και της χαρτογράφησης πεζοπορικών μονοπατιών στην προστασία των ρεμάτων», κος. Αλέξανδρος Αργυρόπουλος, Πολιτικός Μηχανικός

5.  «Ζωγραφική στη Ρεματιά», κος. Νίκος Οικονομίδης, Εικαστικός.

Ο Σύλλογος ευχαριστεί την Υπεύθυνη  της Π.Ε. της Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας κα Βαρβάρα Πετρίδου για τη διοργάνωση της τηλεημερίδας στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος  για τη Ρεματιά Πεντέλης-Χαλανδρίου, τον κο Δημήτριο Γκότζο για την συνδιοργάνωση της ημερίδας και για την τεχνική υποστήριξη της πλατφόρμας, τους ομιλητές και τους  εκπαιδευτικούς που την παρακολούθησαν.

Oι εισηγήσεις αναρτήθηκαν  στα ιστολόγια των Γραφείων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ.Δ.Ε.  & Δ.Π.Ε. Β΄ Αθήνας. Μπορείτε να τις δείτε εδώ :

 

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου Ρεματιάς,

 

Με εκτίμηση,

Η πρόεδρος

Μαρίνα  Σμαραγδή