Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πεντέλης | Ημερίδα για το Πεντελικό

2024-03-25 22:49

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πεντέλης “Η Πεντέλη μας”, με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την οργάνωση ημερίδας με τίτλο “Το Πεντελικό σε συνθήκες Κλιματικής Κρίσης – Απειλές και Ευκαιρίες”. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 από τις 10:30 έως τις 14:30 στο Κοινοτικό Κατάστημα Πεντέλης, Ηγουμένου Μακρυγιάννη 2.

Στην ημερίδα θα εξεταστούν οι πιεστικές περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το βουνό, ενώ παράλληλα θα διερευνηθούν οι δυνατότητες αποκατάστασης των ζημιών,  της κλονισμένης οικολογικής του ισορροπίας  και οι ανάγκες για βιώσιμη διαχείριση και προστασία του. Με μια ποικιλία από εξέχοντες/ουσες ομιλητές/ριες, η εκδήλωση υπόσχεται να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις και να αναδείξει  ελπιδοφόρες προοπτικές για το πολύπαθο Πεντελικό.

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

10:15

Προσέλευση – Εγγραφές

10:45

Χαιρετισμός - Έναρξη εργασιών / ΠΣΠ

10:50

Χαιρετισμός κ.Νατάσσας Κοσμοπούλου, Δημάρχου Πεντέλης

11:00

Περιβαλλοντικές προκλήσεις και δημιουργία ενός βιώσιμου οράματος για το Πεντελικό”, Νέστωρ Ζύγρας, Αγρονόμος-Τοπογράφος Μηχανικός, Πρόεδρος του ΠΣΠ

11:15

Η νομική διαδρομή του καθεστώτος προστασίας της Πεντέλης, Μαρία Καραμανώφ, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος, Αντιπρόεδρος του ΣτΕ ε.τ.

11:30

Πεντελικό και χωρικός σχεδιασμός: οι θέσεις του ΣΕΠΟΧ”, Άννα Αρβανιτάκη, πολεοδόμος-χωροτάκτης ΕΜΠ, MSc-MA, Συντονίστρια Επιτροπής Τοπικών Θεμάτων Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων & Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ)

11:45

Προοπτικές αποκατάστασης της οικολογικής ισορροπίας στο Πεντελικό και κλιματική κρίση”, Δημήτριος Ντινόκας, Δασολόγος, Εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ)

12:00

ΔΙΑΛΕΙΜMΑ

12:15

Η αποκατάσταση των λατομείων του Πεντελικού”, Γεώργιος Μπρόφας, Δασολόγος, Γεώργιος Καρέτσος, Δασολόγος

12:30

Τα εμπράγματα δικαιώματα επί αγροτικών εκτάσεων του Δημοσίου και της Εκκλησίας μετά το ν.1700/1987 και 1811/1988 εν όψει της κατάρτισης Εθνικού Κτηματολογίου”, Αικατερίνη Άρχοντα, δικηγόρος

12:45

Το πολιτιστικό περιβάλλον της Πεντέλης ως δημόσιο – κοινωνικό αγαθό”, Μάγια Κόμβου – Αλέξανδρος Στρατής, Αρχαιολόγοι, από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ)

13:00

Η συμβολή των αστικών πάρκων και των ορεινών όγκων στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης”, Ιωσήφ Σινιγάλιας, Μηχανολόγος-Μηχανικός, μέλος της Γραμματείας Ε.Α.Μ. Πάρκου Γουδή

Στη συνέχεια θα υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης με το κοινό, με ερωτήσεις και τοποθετήσεις.

Η εκδήλωση γίνεται με την στήριξη του Δήμου Πεντέλης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο