Περιφέρεια Αττικής-Οι εφαρμογές που διακρίθηκαν από τον 1ο κύκλο του απομακρυσμένου μαραθωνίου καινοτομίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας

2020-04-10 14:49

Στις 5 Απριλίου 2020 ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία ο 1ος κύκλος του απομακρυσμένου μαραθωνίου καινοτομίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας Antivirus Crowdhackathon.

Στην έναρξη συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης ο οποίος σημείωσε ότι η Περιφέρεια Αττικής θα υποστηρίξει τις καλύτερες εφαρμογές για να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό παραγωγικά (βίντεο).

Επιπλέον ο κ. Πατούλης δήλωσε:

“Είναι πολύ ενθαρρυντική η μεγάλη συμμετοχή ομάδων και startup εταιρειών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό σε αυτή μας την πρωτοβουλία. Είδαμε στον 1ο κύκλο πολύ καλές εφαρμογές, μερικές από τις οποίες είναι ήδη έτοιμες να λειτουργήσουν. Θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα εξελίσσοντας αυτή μας την πρωτοβουλία σε ένα δίκτυο τεχνολογικής καινοτομίας το οποίο θα λειτουργεί συνεχώς σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Θέλω να ευχαριστήσω τους συμμετέχοντες, τους μέντορες, τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης και όλους τους συνεργάτες μας στην Περιφέρεια για τις προσπάθειές τους. Με την βοήθεια και των υποστηρικτών της πρωτοβουλίας μας θα προχωρήσουμε σε άμεση εφαρμογή των πιο έτοιμων εφαρμογών και σε υποστήριξη των υπολοίπων.”

 

Το Antivirus Crowdhackathon είναι ο πρώτος απομακρυσμένος (remote) μαραθώνιος καινοτομίας για ψηφιακές εφαρμογές και μεθοδολογίες για την οικονομία και την κοινωνία που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της παvδημίας. Ο μαραθώνιος καινοτομίας  θα επαναλαμβάνεται σε κύκλους κάθε 2 εβδομάδες.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης στο kick off meeting

Στον μαραθώνιο δήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή πάνω από 70 ομάδες και 250 διαγωνιζόμενοι, ενώ την Κυριακή 2 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης περίπου 5 ωρών οι παρουσιάσεις των εφαρμογών που υλοποιήθηκαν στον 1ο  κύκλο του Antivirus Crowdhackathon (βίντεο).

Από τις παρουσιάσεις των εταιριών με τηλεδιάσκεψη

Η επιτροπή αξιολόγησης προχώρησε στη δημιουργία τριών (3) κατηγοριών ως εξής:

Κατηγορία 1η: PoC Ready

Οι εφαρμογές που βρίσκονται σε αυτό το στάδιο έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν την ιδέα τους σε επίπεδο Proof-of-Concept (PoC), δηλαδή σε ένα πρώτο πιλοτικό, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και των συνεργαζόμενων φορέων, ενώ παράλληλα θα συνεχίσουν τη βελτίωση των προτάσεών τους και μέσα από τους επόμενους κύκλους του antivirus crowdhackathon.

Σε αυτή την κατηγορία διακρίθηκαν οι ομάδες:

 • Inertia: υλοποίηση πλατφόρμας τακτικής καταγραφής κατάστασης υγείας από το σπίτι, με δυνατότητα αυτόματης ενημέρωσης ιατρικού προσωπικού και αναγνώρισης των σοβαρότερων περιπτώσεων μέσω τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.
 • Ικέσιος: πλατφόρμα ευαισθητοποίησης της κοινότητας, αφιερωμένη στη συλλογή, την ανταλλαγή και τη στατιστική ανάλυση των πληροφοριών που προέρχονται από πολίτες σχετικά με την εξάπλωση του ιού COVID-19.
 • Panwise: community driven delivery υπηρεσία που εστιάζεται στην παροχή πρόσβασης στα προϊόντα πρώτης ανάγκης - παντοπωλεία και φαρμακευτικά προϊόντα - για τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψουν ποτέ το σπίτι τους. Βασικός στόχος της πλατφόρμας είναι να καταστεί η εφαρμογή αυτή όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμη σε όλα τα μέρη του πληθυσμού.
 • Anti.o: πλατφόρμα η οποία παρέχει 3 υπηρεσίες για τον κορωνοϊό: ειδοποιήσεις σχετιζόμενες με τον κορωνοϊό, ενημέρωση, τηλε-εκπαίδευση για σχολεία.
 • Come Together: δυνατότητα παροχής πιστοποιητικών ανοσίας με χρήση τεχνολογιών Blockchain, για επιστροφή των πολιτών στην πλήρη οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα με ασφάλεια και με προστασία προσωπικών δεδομένων

 

Κατηγορία 2η: Roll-out Ready

Ώριμες ομάδες και εταιρείες των οποίων οι εφαρμογές μπορούν να μπουν ή/και έχουν μπει ήδη σε άμεση παραγωγική υλοποίηση (Roll-out). Επιλέχθηκαν οι ομάδες-εταιρίες που αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωμένη παραγωγική εφαρμογή και μπορούν να δώσουν την λύση τους για άμεση αξιοποίηση σε φορείς για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ώστε να υπάρχουν τα πρώτα άμεσα αποτελέσματα (quick wins) για την οικονομία και την κοινωνία με την υποστήριξη των συνεργαζόμενων φορέων του antivirus crowdhackathon.

Σε αυτή την κατηγορία διακρίθηκαν οι ομάδες - εταιρείες:

 • iSprinters: η λύση #HealthentiaForCovid είναι εφαρμογή #selfAssessment & #SymptomTracker που βοηθάει τους πολίτες να αναγνωρίσουν και να παρακολουθήσουν συμπτώματα του ιού, ενώ υπάρχει και πλατφόρμα διαχείρισης που δείχνει την κατανομή τους ανά περιοχή και εντοπίζει τον πληθυσμό με υψηλό κίνδυνο λοίμωξης.
 • Orderstate: πλατφόρμα παρακολούθησης αποστολής παραγγελιών με ενημέρωση προβλεπόμενου χρόνου παράδοσης, δυνατότητα επικοινωνίας και καταχώρησης ειδικών παρατηρήσεων σχετικά με τον τρόπο παραλαβής και επιβεβαίωση από τον τελικό παραλήπτη.

 

Κατηγορία 3η: Ready to fast-track

Διακρίθηκαν δύο (2) ακόμα ομάδες, τις οποίες επέλεξαν συνεργαζόμενοι φορείς για να τις υποστηρίξουν ώστε να προχωρήσουν πιο γρήγορα την ιδέα τους και να την εξελίξουν (fast-track). Παράλληλα, αυτές οι παρακάτω ομάδες θα συνεχίσουν τη βελτίωση των προτάσεών τους και μέσα από τους επόμενους κύκλους του antivirus crowdhackathon.

 • Omnis: υλοποίηση πλατφόρμας ενημέρωσης και υποστήριξης για ενδεχόμενη νόσηση από κορονοϊό, μέσω καταγραφής συμπτωμάτων και επεξεργασίας βιομετρικών όπως η θερμοκρασία του σώματος.
 • Covilisation: υλοποίηση εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα που αποσκοπεί στην ιχνηλάτηση επαφών με COVID-19 μέσω GPS positioning και μέσω πληροφοριών που θα έχει δώσει ο ίδιος ο χρήστης για τις επαφές του και ιδιαίτερα για αυτές που έρχεται σε κοντινή σωματική επαφή μία ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια των 2 τελευταίων εβδομάδων.

Επιτροπή αξιολόγησης 1ου κύκλου:

 • Γιάννης Γιανναράκης, Συντονιστής της δράσης ψηφιακής καινοτομίας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενάντια στον κορονοϊό
 • Κώστας Καλογεράκης, Chief Innovation Officer, Crowdpolicy 
 • Γιώργος Καραμανώλης, CTO/CIO & Co-Founder, Crowdpolicy
 • Γιώργος Μέγας, Διαχειριστής Ευρωπαϊκών έργων Horizon 2020, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
 • Μαρίζα Μέλλιου, Group Audit Director, ΟΠΑΠ Α.Ε. 
 • Βασίλης Νικολόπουλος, Head of Applied Research and Development, Innovation, Protergia, MYTILINEOS  
 • Ευάγγελος Ντηνιακός, Δήμαρχος Χαϊδαρίου 
 • Μαρίνος Ξυναριανός, Chief Digital Officer, FintelioX Director, Crowdpolicy 
 • Γιάννης Χαραλαμπίδης, Καθηγητής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση
 • Αθηνά Χατζηπέτρου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας
 • Γιάννης Ψυχάρης, Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθυντής του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης

Δείτε αναλυτικά τις εφαρμογές: https://bit.ly/2x8f0X5

Σχετικές πληροφορίες για την δράση:

Επιπλέον πληροφορίες θα βρείτε στο επισυναπτόμενο αρχείο 

Ώρα σε Βριλήσσια:

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com